Dania z cukinią. Przepisy na leczo z cukinii, zupę krem, sałatkę i placuszki z cukinią

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Cukinia świetnie komponuje się z innymi warzywami, ale można ją także wykorzystywać w daniach mięsnych.
Cukinia świetnie komponuje się z innymi warzywami, ale można ją także wykorzystywać w daniach mięsnych. Bru-nO (Pixabay.com)
Kilogram cukinii kosztuje teraz niewiele, a smak, jaki ona gwarantuje, jest bezcenny. Podajemy sprawdzone przepisy na potrawy z cukinią. Zasmakują nam one nie tylko latem.

Cukinia należy do warzyw najczęściej goszczących na polskich stołach. Warzywo to zawiera witaminy A, C, K oraz potas, wapń i magnez. Cukinia wspomaga trawienie. Pomaga też osobom na diecie lekkostrawnej. Nawet półroczne maluchy mogą jeść dania z cukinią i nie powinny im zaszkodzić. Podajemy parę przepisów na cukinię.

Polecamy przepisKwiaty cukinii faszerowane ricottą 

Leczo z cukinii – przepis

  • 3 cukinie
  • 3 świeże pomidory
  • 1 papryka (najlepiej czerwona albo zielona)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • laska kiełbasy śląskiej albo jałowcowej
  • pasek wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, oregano, majeranek do przyprawienia

Kiełbasę kroimy w kostkę, boczek – tak samo. Smażymy je na oleju. Dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę i cebulę. Umytą cukinię, bez obierania ze skóry, kroimy też w kostkę i dodajemy do przygotowanej już zawartości patelni. Dodajemy pokrojone pomidory i – ewentualnie – kilka łyżek wody. Smażymy całość, mieszając. Dodajemy przyprawy. Po około 15 minutach leczo jest gotowe.

Zobacz równieżPrzepisy na leczo z cukinią, kiełbasą oraz warzywne i z pieczarkami 

Zupa krem z cukinii – przepis

  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, curry i papryka w proszku do smaku
  • oliwa do smażenia

Cukinię razem ze skórką kroimy w paski. Do garnka z rozgrzaną oliwą wsypujemy pokrojoną w plastry cebulę. Mieszamy i smażymy z przyprawami, aż cebula zmięknie. Dodajemy cukinię, nadal mieszając. Wlewamy bulion. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, ale nadal gotujemy przez około 20 minut. Gdy zupa wystygnie, wlewamy całość do blendera i miksujemy, aż powstanie jednolita konsystencja. Podajemy na ciepło lub zimno.

Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii to szybkie i bardzo proste do przygotowania danie. Fot. Saramukitza 

(Pixabay.com)

Przeczytaj poradnik: Uprawa cukinii w przydomowym ogrodzie 

Placuszki z cukinią – przepis

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietanki)
  • ząbek czosnku
  • pieprz i sól oraz świeży koperek do przyprawienia

Obraną (chociaż może być ze skórką, ale bez końcówek) cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Do startej cukinii dodajemy sól i pieprz, odstawiamy na kwadrans. Odcedzamy sok, a do cukinii, już bez soku, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka i jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy mąki. Jeśli ciasto nie będzie zbyt gęste, dosypujemy trochę więcej mąki. Smażymy placuszki na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Jeśli wchłonęły zbyt dużo oleju, na chwilę odstawiamy je na papierowy ręczniczek, aby tłuszcz wsiąkł w niego.

Sałatka z cukinią – przepis

  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka kaszy (np. bulgur)
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 100 g sera typu feta (lub koziego)
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz i oregano do przyprawienia

Cukinię kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Smażymy przez około 3 minuty na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. W osobnym garnku gotujemy kaszę w bulionie warzywnym. Gdy wystygnie, mieszamy z wcześniej przygotowaną cukinią. Dodajemy sok z wyciśniętej połówki cytryny i znowu mieszamy. Ser odsączamy i kroimy na kawałki. Dodajemy do sałatki. Wstawiamy całość na pół godziny do lodówki. Smacznego!

Warto wiedziećCukinia, kabaczek i patison – ich właściwości i wartości odżywcze 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom