Cukinia należy do warzyw najczęściej goszczących na polskich stołach. Warzywo to zawiera witaminy A, C, K oraz potas, wapń i magnez. Cukinia wspomaga trawienie. Pomaga też osobom na diecie lekkostrawnej. Nawet półroczne maluchy mogą jeść dania z cukinią i nie powinny im zaszkodzić. Podajemy parę przepisów na cukinię.
Polecamy przepis: Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Leczo z cukinii – przepis
- 3 cukinie
- 3 świeże pomidory
- 1 papryka (najlepiej czerwona albo zielona)
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- laska kiełbasy śląskiej albo jałowcowej
- pasek wędzonego boczku
- olej do smażenia
- sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, oregano, majeranek do przyprawienia
Kiełbasę kroimy w kostkę, boczek – tak samo. Smażymy je na oleju. Dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę i cebulę. Umytą cukinię, bez obierania ze skóry, kroimy też w kostkę i dodajemy do przygotowanej już zawartości patelni. Dodajemy pokrojone pomidory i – ewentualnie – kilka łyżek wody. Smażymy całość, mieszając. Dodajemy przyprawy. Po około 15 minutach leczo jest gotowe.
Zobacz również: Przepisy na leczo z cukinią, kiełbasą oraz warzywne i z pieczarkami
Zupa krem z cukinii – przepis
- 3 cukinie
- 1 cebula
- 1 litr bulionu drobiowego
- sól, pieprz, curry i papryka w proszku do smaku
- oliwa do smażenia
Cukinię razem ze skórką kroimy w paski. Do garnka z rozgrzaną oliwą wsypujemy pokrojoną w plastry cebulę. Mieszamy i smażymy z przyprawami, aż cebula zmięknie. Dodajemy cukinię, nadal mieszając. Wlewamy bulion. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, ale nadal gotujemy przez około 20 minut. Gdy zupa wystygnie, wlewamy całość do blendera i miksujemy, aż powstanie jednolita konsystencja. Podajemy na ciepło lub zimno.

(Pixabay.com)
Przeczytaj poradnik: Uprawa cukinii w przydomowym ogrodzie
Placuszki z cukinią – przepis
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietanki)
- ząbek czosnku
- pieprz i sól oraz świeży koperek do przyprawienia
Obraną (chociaż może być ze skórką, ale bez końcówek) cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Do startej cukinii dodajemy sól i pieprz, odstawiamy na kwadrans. Odcedzamy sok, a do cukinii, już bez soku, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka i jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy mąki. Jeśli ciasto nie będzie zbyt gęste, dosypujemy trochę więcej mąki. Smażymy placuszki na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Jeśli wchłonęły zbyt dużo oleju, na chwilę odstawiamy je na papierowy ręczniczek, aby tłuszcz wsiąkł w niego.
Sałatka z cukinią – przepis
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- szklanka kaszy (np. bulgur)
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 100 g sera typu feta (lub koziego)
- sok z połówki cytryny
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz i oregano do przyprawienia
Cukinię kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Smażymy przez około 3 minuty na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. W osobnym garnku gotujemy kaszę w bulionie warzywnym. Gdy wystygnie, mieszamy z wcześniej przygotowaną cukinią. Dodajemy sok z wyciśniętej połówki cytryny i znowu mieszamy. Ser odsączamy i kroimy na kawałki. Dodajemy do sałatki. Wstawiamy całość na pół godziny do lodówki. Smacznego!
Warto wiedzieć: Cukinia, kabaczek i patison – ich właściwości i wartości odżywcze
