Jak drylować czereśnie i wiśnie? Te niezawodne sposoby musisz znać! Sprawdź, jak łatwo pozbyć się pestek z owoców w kilka chwil

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Podsuwamy kilka sprawdzonych sposobów na wydrylowanie czereśni zaledwie w kilka chwil. Sprawdź, jak łatwo możesz pozbyć się pestek nawet bez drylownicy.
Podsuwamy kilka sprawdzonych sposobów na wydrylowanie czereśni zaledwie w kilka chwil. Sprawdź, jak łatwo możesz pozbyć się pestek nawet bez drylownicy. Bryam Blanco/Unspplash.com
Sezon na czereśnie i wiśnie trwa w najlepsze, więc chętnie sięgamy po te sezonowe owoce. Wykorzystujemy je w kuchni do ciast, placków, gofrów i kompotów. Z drylowanych czereśni czy wiśni chętnie też robimy domowe przetwory na zimę. Podpowiadamy, jak skutecznie usunąć pestki z owoców bez bałaganu. Sprawdź te niezawodne triki na drylowanie czereśni czy wiśni.

Spis treści

Niezawodna drylownica: przydatny kuchenny gadżet. Te tanie urządzenie warto mieć w kuchni

Kto raz skorzystał z drylownicy, ten wie, że to bardzo przydatne kuchenne akcesorium. W sklepach znajdziemy różne warianty urządzenia. Począwszy od kompaktowych ręcznych modeli, aż po zaawansowane drylownice z wygodnym pojemnikiem na pestki. Jeśli chcemy ułatwić sobie życie i uniknąć kuchennego bałaganu, warto zaopatrzyć się w takie akcesorium. Najprostsze modele zajmują niewiele miejsca w kuchennej szafce, bardziej zaawansowane potrzebują zdecydowanie więcej przestrzeni. Z dobrej jakości drylownicą skutecznie usuniemy pestki w kilka chwil, a czereśnie zachowają swój pierwotny kształt. Dlatego, jeśli mamy trochę wolnej gotówki i miejsce w szufladzie czy na kuchennej półce, zdecydowanie warto pomyśleć o funkcjonalnej drylownicy.

Drylowanie czereśni domowymi sposobami. Zobacz, jakie to proste!

Bez drylownicy również świetnie możemy sobie poradzić z pestkowcami. Wystarczy wykorzystać jedno z akcesoriów, które większość z nas ma w domu.

Do drylowania wiśni i czereśni możemy użyć m.in.:

  • Słomki do napojów – którą bez użycia siły wbijamy w miejscu, z którego wyrastał ogonek owocu. W momencie, gdy dotrzemy do pestki, delikatnie ją wypychamy na zewnątrz do przygotowanego naczynia i gotowe.
  • Drewnianej pałeczki (do sushi, manikiuru lub szaszłyków) – działamy podobnie, jak w przypadku słomki. Dla większego komfortu owoc przed drylowaniem możemy umieścić na szyjce wąskiej butelki, o średnicy mniejszej niż rozmiar wiśni czy czereśni (ogonkiem do góry). W następnym kroku dynamicznie wbijamy patyczek w owoc i pestka wpada do środka butelki.
  • Małego sztućca – łyżeczki lub widelca z długimi zębami np. do fondue, które wbijamy do środka owocu i wypychamy pestkę na zewnątrz.
  • Pęsety kosmetycznej – wystarczy, że umieścimy ją w środku wiśni czy czereśni, precyzyjnie chwycimy za pestkę i delikatnie wysuniemy ją na zewnątrz.
  • Wsuwki do włosów – trzeba ją lekko rozgiąć i zaokrągloną część wsunąć do środka owocu. W kolejnym kroku mocno chwytamy pestkę i wysuwamy ją na zewnątrz.
  • Spinacza biurowego – wyginamy go symetrycznie tak, aby przypominał kształtem niepełną ósemkę. Jeden koniec wbijamy w owoc i dynamicznie wyciągamy pestkę ze środka.
    Nożyka do owoców – wystarczy naciąć każdy owoc i delikatnie wysunąć pestkę.

Kupuj artykuły do sprzątania taniej

Materiały promocyjne partnera
Polecjaka Google News - RegioDom
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chcesz sprzedać mieszkanie ? To musisz wiedzieć!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom