Ponadczasowy smak i tradycyjny sposób przygotowania w głównej mierze decydują o popularności sernika. By szybko przygotować pyszny sernik, wystarczy skorzystać z kilku poniższych trików.
Zobacz: Jak nakryć stół wigilijny
Patenty na puszysty i kremowy sernik na święta
Aby sernik był lekki i puszysty, należy do uprzednio przygotowanej masy serowej dodać ubite na sztywno białko jajka. W przypadku sernika ważnym parametrem jest również jego wilgotność. Ciasto powinno rozpływać się w ustach. Aby po upieczeniu sernik był wilgotny, można dodać do masy serowej rodzynki, pokrojone w kostkę mango lub kawałki brzoskwini. Składniki te nadadzą sernikowi nie tylko pyszny owocowy aromat, ale przede wszystkim sprawią, że będzie kremowy w smaku i wilgotny.
– Jest jeszcze jedna ważna rada dla smakoszy rodzynek w serniku – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. – Z racji tego, że są one suche i przez to trochę twarde, warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie. Gdy już zmiękną, obtaczamy rodzynki w mące, a następnie dodajemy je do gotowej masy sernikowej. Dzięki temu zabiegowi nie opadną one na dno ciasta i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie tego świątecznego wypieku.
Twaróg jest podstawą dobrego sernika. Jaki twaróg na sernik wybrać?
Podstawą pysznego i udanego sernika jest oczywiście twaróg. Należy zadbać by ten składnik był jak najwyższej jakości. Dobrą bazą sernika są mielone twarogi sernikowe sprzedawane w plastikowych wiaderkach (np. Twaróg Sernikowy od OSM Piątnica).
Polecamy przepis: Jak zrobić choinkę z piernika
Najlepiej wybierać w pełni naturalne twarogi, które po wyjęciu z lodówki przed długi czas zachowują zwartą strukturę. – Dzięki twarogowi wyprodukowanemu z mleka pochodzącego od krów karmionych paszami bez GMO, pozbawionemu aromatów i sztucznych barwników przygotujemy idealny sernik. Dodatkowo odpowiednie proporcje twarogu i serka śmietankowego w Twarogu Sernikowym zapewniają właściwą zawartość tłuszczu mlecznego, dzięki czemu nie trzeba dodawać do sernika masła – mówi Sebastian Rachubka, Główny Technolog OSM Piątnica.
Szukacie sprawdzonego przepisu na idealny sernik? Polecamy pyszną propozycję.
Przepis na sernik z rosą
Składniki na spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej):
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ szklanki cukru,
- jajko,
- żółtko,
- 80 g Masła Ekstra.
Aby przygotować spód do sernika, najpierw przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszaj. Następnie dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i wykładaj równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.
Składniki na masę serową:
- kilogram Twarogu Sernikowego,
- ¾ szklanki cukru,
- ½ szklanki Śmietanki 30%,
- ½ szklanki mleka 3,2%,
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 4 żółtka,
- ½ szklanki wiórek kokosowych,
- 4 łyżki cukru,
- szklanka rodzynek.
Przygotowanie masy serowej zacznij od zalania rodzynek szklanką gorącej wody, by rodzynki zmiękły. Następnie mikserem dokładnie mieszaj następujące składniki: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Miękkie rodzynki obtocz w mące i dodaj je do masy. Tak przygotowaną masę serową wlej do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem i włóż do rozgrzanego piekarnika.
Sernik piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. W międzyczasie ubij z białek i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Następnie wyłóż ją na wierzch wyjętego z piekarnika gorącego ciasta. Na koniec posyp sernik wiórkami kokosowymi i podpiecz go jeszcze przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, uważając, by się nie zarumienił.
Zobacz wideo: Kuchenne triki, by wypieki były udane
