Przepis na sernik. Sekrety idealnego sernika

redakcja.regiodom, OSM Piątnica
Bożonarodzeniowy sernikSernik jest bezkonkurencyjnym świątecznym wypiekiem.
Bożonarodzeniowy sernikSernik jest bezkonkurencyjnym świątecznym wypiekiem. OSM Piątnica
Zobacz przepis na pyszny sernik, który jest prostszy, niż myślisz. Co sprawia, że serniki królują na naszych bożonarodzeniowym stołach?

Ponadczasowy smak i tradycyjny sposób przygotowania w głównej mierze decydują o popularności sernika. By szybko przygotować pyszny sernik, wystarczy skorzystać z kilku poniższych trików.

 Zobacz: Jak nakryć stół wigilijny

Patenty na puszysty i kremowy sernik na święta

Aby sernik był lekki i puszysty, należy do uprzednio przygotowanej masy serowej dodać ubite na sztywno białko jajka. W przypadku sernika ważnym parametrem jest również jego wilgotność. Ciasto powinno rozpływać się w ustach. Aby po upieczeniu sernik był wilgotny, można dodać do masy serowej rodzynki, pokrojone w kostkę mango lub kawałki brzoskwini. Składniki te nadadzą sernikowi nie tylko pyszny owocowy aromat, ale przede wszystkim sprawią, że będzie kremowy w smaku i wilgotny.
– Jest jeszcze jedna ważna rada dla smakoszy rodzynek w serniku – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. – Z racji tego, że są one suche i przez to trochę twarde, warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie. Gdy już zmiękną, obtaczamy rodzynki w mące, a następnie dodajemy je do gotowej masy sernikowej. Dzięki temu zabiegowi nie opadną one na dno ciasta i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie tego świątecznego wypieku.

Twaróg jest podstawą dobrego sernika. Jaki twaróg na sernik wybrać?

Podstawą pysznego i udanego sernika jest oczywiście twaróg. Należy zadbać by ten składnik był jak najwyższej jakości. Dobrą bazą sernika są mielone twarogi sernikowe sprzedawane w plastikowych wiaderkach (np. Twaróg Sernikowy od OSM Piątnica).

 Polecamy przepis: Jak zrobić choinkę z piernika

Najlepiej wybierać w pełni naturalne twarogi, które po wyjęciu z lodówki przed długi czas zachowują zwartą strukturę. – Dzięki twarogowi wyprodukowanemu z mleka pochodzącego od krów karmionych paszami bez GMO, pozbawionemu aromatów i sztucznych barwników przygotujemy idealny sernik. Dodatkowo odpowiednie proporcje twarogu i serka śmietankowego w Twarogu Sernikowym zapewniają właściwą zawartość tłuszczu mlecznego, dzięki czemu nie trzeba dodawać do sernika masła – mówi Sebastian Rachubka, Główny Technolog OSM Piątnica.

Szukacie sprawdzonego przepisu na idealny sernik? Polecamy pyszną propozycję. 

Przepis na sernik z rosą

Składniki na spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • ¼ szklanki cukru, 
  • jajko, 
  • żółtko,
  • 80 g Masła Ekstra.

Aby przygotować spód do sernika, najpierw przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszaj. Następnie dodaj jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. Zagnieć ciasto, rozwałkuj i wykładaj równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.

Składniki na masę serową:

  • kilogram Twarogu Sernikowego,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ szklanki Śmietanki 30%,
  • ½ szklanki mleka 3,2%,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 jajka, 
  • 4 żółtka,
  • ½ szklanki wiórek kokosowych,
  • 4 łyżki cukru,
  • szklanka rodzynek.

Przygotowanie masy serowej zacznij od zalania rodzynek szklanką gorącej wody, by rodzynki zmiękły. Następnie mikserem dokładnie mieszaj następujące składniki: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Miękkie rodzynki obtocz w mące i dodaj je do masy. Tak przygotowaną masę serową wlej do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem i włóż do rozgrzanego piekarnika.

Sernik piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę. W międzyczasie ubij z białek i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Następnie wyłóż ją na wierzch wyjętego z piekarnika gorącego ciasta. Na koniec posyp sernik wiórkami kokosowymi i podpiecz go jeszcze przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, uważając, by się nie zarumienił. 

Zobacz wideoKuchenne triki, by wypieki były udane

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom