Makowiec, kutia, łazanki to potrawy wigilijne, w których znajdziesz mak. Warto wiedzieć, jak wpływa na nas to, co zawarte jest w tych maleńkich kuleczkach. Najpopularniejszy jest mak niebieski (to jego używamy w kuchni). Jest również mak lekarski, mak biały (dodaje się go do rogali marcińskich na 11 listopada) oraz mak polny (kwiat rosnący na łące).
Warto przeczytać: Symbolika wigilijnych potraw. Co serwujemy na Wigilię
Mak sprzed naszej ery
W najstarszym zapisanym języku, sumeryjskim (używanym od przynajmniej IV wieku przed naszą erą), pojawił się znak, graficzny, tzw. ideogram. Przedstawiał mak jako roślinę radości, szczęśliwości oraz uśmiechu. Naukowo potwierdzone, że mak wykazuje właściwości odurzające. Można z niego zrobić narkotyki, choćby heroinę. Opium, czyli wysuszony sok z niedojrzałych jeszcze makówek maku lekarskiego, ma w swoim składzie związki psychoaktywne. Należą do nich m.in. morfina i kodeina. Substancje te działają przeciwbólowo. Opium stosowano jako środek znieczulający i podawano je choremu przed operacją, a później – jako środek do uśmierzania bólu u pacjentów po operacjach. Mak działa również nasennie. Nie bez powodu chce się spać temu, kto zje wiele kawałków makowca.
Polecamy też: Kutia, czyli deser na Boże Narodzenie
Co kryją w sobie ziarenka maku
Mak jest rekordzistą, jeśli chodzi o zawarte w nim pokłady wapnia. 100 gramów maku dostarcza organizmowi 1440 miligramów wapnia, czyli więcej niż sugerowana dzienna dawka. Kto chce mieć mocne kości i zdrowe zęby, a także odpowiednią krzepliwość krwi, niech nie rezygnuje z maku w swojej diecie. Fosfor też występuje w dużych ilościach w maku. I tak samo odpowiada za mocne, zdrowe kości i zęby.
W maku jest też dużo magnezu. Jeśli zatem komuś dokuczają skurcze mięśni, odczuwa kołatanie serca czy szybko się męczy przy nawet małym wysiłku fizycznym, to dobrze byłoby, aby do swojego jadłospisu włączył mak. Aby mięśnie i nerki prawidłowo funkcjonowały i żeby skoncentrować się było łatwo, człowiekowi potrzebny jest potas. Ten natomiast w sporych ilościach też znajduje się w ziarenkach maku.
Mak pomaga zwalczyć tzw. zły cholesterol. Korzystnie działa na cerę, włosy i paznokcie, przyspiesza gojenie się ran. Poprawia ostrość wzroku. Reguluje pracę jelit, likwidując zaparcia. Dobrze wpływa na układ nerwowy. Pozwala zwalczyć depresję. Napar z maku można stosować na kaszel.
Kto nie powinien jeść maku
Mak jest ciężkostrawny. Może ponadto uczulać. Dzieci do 2. roku życia i kobiety ciężarne nie powinny objadać się ciastami czy potrawami z dużą ilością maku.
