Kabaczek, cukinia i patison – często uważamy, że to jedno i to samo warzywo. Czy słusznie? Wyjaśniamy podobieństwa i różnice

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Anna Gandecka
Anna Gandecka
Wideo
od 16 lat
Kabaczek i cukinia to dla jednych te same warzywa. Dla innych to zupełnie różne rośliny. Wyjaśniamy, jaka jest prawda. Zobacz porównanie kabaczka, cukinii i patisona.

Spis treści

Lato kojarzy się nie tylko z upałem, wakacjami i świeżymi owocami. Są też warzywa, które pokazują się właśnie w sezonie letnim i pozostają z nami aż do jesieni. To m.in. kabaczek, cukinia czy patison. Piszemy, co je łączy, a co dzieli.

żółta i zielona cukinia
Kabaczki są niskokaloryczne, co sprawia, że są idealnym wyborem dla osób, którym zależy na utrzymaniu prawidłej wagi. Pexels/Polina Kovaleva

Kabaczek i cukinia – tacy sami, a jednak różni

Zarówno kabaczek, cukinia, jak i patison są odmianami dyni zwyczajnej. Ponadto cukinia (z włoskiego zuccini) jest odmianą kabaczka, wyhodowaną we Włoszech. Jednak z kulinarnego punktu widzenia cukinia często nazywana jest kabaczkiem. Niektórzy przyjmują, że warzywo nazywa się cukinią, gdy jest małe, a dorosły okaz zwany jest kabaczkiem. Nie ma określonej długości dotyczącej kabaczka i cukinii, natomiast przyjmuje się, że cukinia ma do 20–22 centymetrów długości, a kabaczek jest większy niż 22 cm, chociaż to sprawa dyskusyjna.

Czytaj także:

Kolor cukinii i kabaczka, zależy od odmiany. Na przykład kabaczek może być żółty albo zielony, a cukinia jest z reguły zielona. Owoce tych roślin mają silnie wydłużony kształt (10–40 cm), przypominający maczugę i są lekko żeberkowate. 

kwiaty cukinii
Kwiaty cukinii możesz marynować w occie, przyprawach i oliwie, aby uzyskać ciekawy dodatek do sałatek lub przekąsek. Pamiętaj, że kwiaty cukinii są delikatne, więc staraj się zachować ich kształt i strukturę w trakcie przygotowywania potraw. Pexels/Kingkonadventure

Patison – nie pomyl go z UFO

Patison, który także jest odmianą dyni, różni się od kabaczka i cukinii wyglądem. Niektórzy twierdzą, że patison przypomina UFO, bo jego białe owoce są spłaszczone i wyglądają jak dyski lub talerze o nieregularnych brzegach. Niekiedy średnica patisona dochodzi do 20 cm, chociaż przeważnie warzywo nie ma średnicy większej niż 10–15 centymetrów.

Kabaczek, cukinia i patison – zgrany duet w kuchni

Te trzy warzywa są smaczne, mają delikatny smak. Zalecane są m.in. osobom, które myślą o odchudzaniu, ponieważ są lekkostrawne i małokaloryczne – 100 gramów kabaczka zawiera około 16 kalorii. Warzywo ma sporo witaminy C i PP oraz zawiera przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki. Dieta z kabaczkiem i cukinią korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Kabaczki można spożywać smażone, duszone, pieczone i gotowane, a niektórzy jedzą je nawet na surowo. Natomiast z cukinii gotuje się zupy, przyrządza jako dodatek do drugiego dania (można podać je zamiast ziemniaków) oraz wykorzystuje jako składnik surówek. Cukinie nadają się do marynat, a większe okazy można faszerować i zapiekać. Smakosze polecają również kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.

Polecamy:

Patison ma natomiast przeciętnie 18 kalorii w 100 gramach. Warzywo zawiera sporo witaminy C, jego regularne spożywanie dobrze wpływa na pracę naszego układu nerwowego oraz sercowego. Patison najlepiej smakuje po usmażeniu. Wykorzystuje się go również do marynat, można nim zastąpić kiszonego ogórka oraz potraktować jako dodatek do mięs. 

Polecjaka Google News - RegioDom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom