Jak zaserwować wigilijne potrawy. Poradnik

redakcja.regiodom
Nakrycie wigilijnego stołuCzerwony barszcz warto zaserwować w bulionówkach.
Nakrycie wigilijnego stołuCzerwony barszcz warto zaserwować w bulionówkach. Zakłady Porcelany Ćmielów
Wieczór wigilijny spędzamy w gronie najbliższych osób, składamy sobie życzenia. Na niepowtarzalną aurę spotkania wpływa również bogata symbolika potraw i wykonywanych tego dnia czynności. Przygotowanie wieczerzy wigilijnej wciąż opiera się na tradycji.

Tradycja dyktuje nam wybór rodzajów potraw, a także sposób nakrycia stołu. Podpowiadamy, jak podać popularne wigilijne dania we właściwy sposób i w zgodzie z panującym zwyczajem.

Dlaczego potraw jest 12?

Liczba wigilijnych potraw nie zawsze wynosiła dwanaście. Dawniej podawano nieparzystą liczbę dań (jedenaście lub dziewięć) i zależała ona zwykle od wielkości majątku, jakim dysponowała osoba przygotowująca wieczerzę. Zgodnie z tą zasadą, stoły na dworach magnackich obfitowały w jedenaście potraw, zaś szlachta serwowała ich dziewięć. Tylko najbogatsi mieszkańcy danej okolicy mogli pozwolić sobie na przygotowanie dwunastu dań, z kolei najbiedniejsi – siedmiu lub dziewięciu.

Podobno nieparzyste liczby miały przynieść domownikom szczęście. Z czasem tradycja ulegała zmianie i dziś przyjmuje się, że na bożonarodzeniowym stole powinna znaleźć się pełna dwunastka, symbolizująca dwunastu apostołów, a także bogactwo.

Czy znasz Symbolikę świątecznych ozdób?

Wybór potraw na wigilijną wieczerzę jest zwykle uwarunkowany pochodzeniem domowników. Tak na przykład makówki jada się w Wielkopolsce, kluski z makiem na Podhalu i Kaszubach, a kutię – w domach potomków Kresowian. Niezależnie jednak od rodzaju wybranych dań, warto wiedzieć, jak je właściwie zaserwować tak, by dla każdej potrawy znalazło się miejsce na naszym stole.

Ryby – ważna forma podania i sposób jedzenia

Sposobów na przyrządzenie ryby jest pewnie tyle, ile łusek na jej grzbiecie.
Do najpopularniejszych należą smażony karp, śledzie: w occie, galarecie i śmietanie oraz ryba po grecku. Jak je właściwie podać? – Zarówno pokrojonego w dzwonka karpia, jak i zawijane śledzie można podać na rawierze, czyli mniejszym półmisku, którego standardowo używa się do podawania zakąsek. Rawier sprawdzi się na wigilijnym stole, ponieważ ma niewielkie rozmiary i zostawi na stole miejsce dla pozostałych potraw  – mówi Joanna Niedziela z Zakładów Porcelany Ćmielów.

Tak możemy podać przygotowaną na kolację rybę. A jak elegancko ją zjeść? – Dosyć częstym błędem jest jedzenie ryby dwoma widelcami. Jest na to przyzwolenie, kiedy spożywamy posiłek w wąskim gronie przyjaciół. Jednak, podczas tak uroczystej kolacji, jaką jest Wigilia, warto podać specjalny nóż i widelec do ryb – mówi Małgorzata Otte z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra.

Wigilijny barszcz z uszkami

Tradycyjny barszczyk najwygodniej będzie podać w kunsztownych filiżankach do bulionu, czyli bulionówkach. Naczynie te nie tylko ładnie wyglądają, ale są, po prostu, praktyczne. – Barszczyk z uszkami jemy specjalną łyżką do bulionu. Jej miseczka jest tak wyprofilowana, żeby można nią było wygodnie smakować zupy – wyjaśnia Małgorzata Otte. Po zjedzeniu wszystkich uszek, nic nie stanie na przeszkodzie, by wypić aromatyczny barszczyk, trzymając filiżankę, zgodnie z jej przeznaczeniem, za dwa ucha.

Ciasta i desery na tacach lub paterach

Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć również tradycyjnych ciast i słodkości takich jak makowce, miodowniki, keksy czy pierniczki. Ich serwowanie również związane jest z zasadami kulinarnego savoir vivre'u. – Ciasta powinny być ułożone na tacach bądź paterach. Sztućce do deseru powinny znaleźć się na stole przed rozpoczęciem przyjęcia. Suche ciastka, m.in. pierniczki bierzemy w rękę, ponieważ pokrojenie ich nożykiem czy widelczykiem może okazać się dość karkołomnym zadaniem – uzupełnia Małgorzata Otte.

Przeczytaj więcej o Nakryciu stołu wigilijnego 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sypialnia Krakowa ma swoje stawy. Niewidoczne i tajemnicze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom