Jak zaserwować wigilijne potrawy. Poradnik

redakcja.regiodom
Nakrycie wigilijnego stołuCzerwony barszcz warto zaserwować w bulionówkach.
Nakrycie wigilijnego stołuCzerwony barszcz warto zaserwować w bulionówkach. Zakłady Porcelany Ćmielów
Wieczór wigilijny spędzamy w gronie najbliższych osób, składamy sobie życzenia. Na niepowtarzalną aurę spotkania wpływa również bogata symbolika potraw i wykonywanych tego dnia czynności. Przygotowanie wieczerzy wigilijnej wciąż opiera się na tradycji.

Tradycja dyktuje nam wybór rodzajów potraw, a także sposób nakrycia stołu. Podpowiadamy, jak podać popularne wigilijne dania we właściwy sposób i w zgodzie z panującym zwyczajem.

Dlaczego potraw jest 12?

Liczba wigilijnych potraw nie zawsze wynosiła dwanaście. Dawniej podawano nieparzystą liczbę dań (jedenaście lub dziewięć) i zależała ona zwykle od wielkości majątku, jakim dysponowała osoba przygotowująca wieczerzę. Zgodnie z tą zasadą, stoły na dworach magnackich obfitowały w jedenaście potraw, zaś szlachta serwowała ich dziewięć. Tylko najbogatsi mieszkańcy danej okolicy mogli pozwolić sobie na przygotowanie dwunastu dań, z kolei najbiedniejsi – siedmiu lub dziewięciu.

Podobno nieparzyste liczby miały przynieść domownikom szczęście. Z czasem tradycja ulegała zmianie i dziś przyjmuje się, że na bożonarodzeniowym stole powinna znaleźć się pełna dwunastka, symbolizująca dwunastu apostołów, a także bogactwo.

Czy znasz Symbolikę świątecznych ozdób?

Wybór potraw na wigilijną wieczerzę jest zwykle uwarunkowany pochodzeniem domowników. Tak na przykład makówki jada się w Wielkopolsce, kluski z makiem na Podhalu i Kaszubach, a kutię – w domach potomków Kresowian. Niezależnie jednak od rodzaju wybranych dań, warto wiedzieć, jak je właściwie zaserwować tak, by dla każdej potrawy znalazło się miejsce na naszym stole.

Ryby – ważna forma podania i sposób jedzenia

Sposobów na przyrządzenie ryby jest pewnie tyle, ile łusek na jej grzbiecie.
Do najpopularniejszych należą smażony karp, śledzie: w occie, galarecie i śmietanie oraz ryba po grecku. Jak je właściwie podać? – Zarówno pokrojonego w dzwonka karpia, jak i zawijane śledzie można podać na rawierze, czyli mniejszym półmisku, którego standardowo używa się do podawania zakąsek. Rawier sprawdzi się na wigilijnym stole, ponieważ ma niewielkie rozmiary i zostawi na stole miejsce dla pozostałych potraw  – mówi Joanna Niedziela z Zakładów Porcelany Ćmielów.

Tak możemy podać przygotowaną na kolację rybę. A jak elegancko ją zjeść? – Dosyć częstym błędem jest jedzenie ryby dwoma widelcami. Jest na to przyzwolenie, kiedy spożywamy posiłek w wąskim gronie przyjaciół. Jednak, podczas tak uroczystej kolacji, jaką jest Wigilia, warto podać specjalny nóż i widelec do ryb – mówi Małgorzata Otte z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra.

Wigilijny barszcz z uszkami

Tradycyjny barszczyk najwygodniej będzie podać w kunsztownych filiżankach do bulionu, czyli bulionówkach. Naczynie te nie tylko ładnie wyglądają, ale są, po prostu, praktyczne. – Barszczyk z uszkami jemy specjalną łyżką do bulionu. Jej miseczka jest tak wyprofilowana, żeby można nią było wygodnie smakować zupy – wyjaśnia Małgorzata Otte. Po zjedzeniu wszystkich uszek, nic nie stanie na przeszkodzie, by wypić aromatyczny barszczyk, trzymając filiżankę, zgodnie z jej przeznaczeniem, za dwa ucha.

Ciasta i desery na tacach lub paterach

Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć również tradycyjnych ciast i słodkości takich jak makowce, miodowniki, keksy czy pierniczki. Ich serwowanie również związane jest z zasadami kulinarnego savoir vivre'u. – Ciasta powinny być ułożone na tacach bądź paterach. Sztućce do deseru powinny znaleźć się na stole przed rozpoczęciem przyjęcia. Suche ciastka, m.in. pierniczki bierzemy w rękę, ponieważ pokrojenie ich nożykiem czy widelczykiem może okazać się dość karkołomnym zadaniem – uzupełnia Małgorzata Otte.

Przeczytaj więcej o Nakryciu stołu wigilijnego 

Wysokie ceny gazu. Gazprom szantażuje Europę.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie