Jajka na twardo – jak je gotować, żeby nie popękały skorupki? Jak zadbać o świeżość i smak wielkanocnych jaj? Poznaj sprawdzone triki

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Jajka ugotowane na twardo mają wiele zastosowań podczas Wielkanocy. Trzeba je jednak umiejętnie ugotować, żeby nie popękały i zachowały swój smak, białko nie straciło sprężystości, a żółtko nie zrobiło się zielone.
Jajka ugotowane na twardo mają wiele zastosowań podczas Wielkanocy. Trzeba je jednak umiejętnie ugotować, żeby nie popękały i zachowały swój smak, białko nie straciło sprężystości, a żółtko nie zrobiło się zielone. Sharon McCutcheon/Pixabay.com
Pękające skorupki jajek podczas ich gotowania na twardo to bolączka wielu z nas. Zdarza się też, że białko jajka na twardo staje się gumowate, żółtko – zielonkawe, albo czujesz nieświeży zapach tuż po obraniu ze skorupek. Poznaj sprawdzone sposoby, żeby się przed tym uchronić. Warto przetestować je jeszcze przed Wielkanocną!

Spis treści

Dowiedź się, dlaczego skorupka jaj często pęka podczas gotowania

Główną przyczyną pękania skorupek jaj i wydostawaniem się na zewnątrz białka podczas gotowania jest duża różnica temperatur. Wkładanie zimnych jajek do wrzącej wody sprawia, że skorupka łatwo ulega uszkodzeniu podczas gotowania. Skorupki jaj pękają również wtedy, gdy gotujemy je w za małym naczyniu lub w zbyt wysokiej temperaturze.

Sprawdź, jak zabezpieczyć jajka przed pękaniem w czasie gotowania

Co robić, żeby skorupki jajek nie pękały? Oto domowe triki:

  • wyjmij jajka z lodówki 2 godziny przed planowanym gotowaniem;
  • dodatkowo nakłuj skorupki igłą na obłym fragmencie, żeby powietrze, które znajduje się w środku, mogło swobodnie wydostawać się na zewnątrz;
  • do wody dodaj łyżkę soli, octu lub soku z cytryny;
  • jajka gotuj w dużym garnku, żeby nie uderzały o siebie podczas obróbki termicznej;
  • optymalna temperatura wody podczas gotowania jaj to ok. 70 stopni Celsjusza.

Zobacz, jak prawidłowo gotować jajka na twardo

Jajka ugotowane na twardo mają wiele zastosowań. Wkładamy je w Wielką Sobotę do wielkanocnego koszyczka, dodajemy do sałatek, żurku, zupy szczawiowej czy białego barszczu. Trzeba je jednak umiejętnie ugotować, żeby zachowały swój smak, białko nie straciło sprężystości, a żółtko nie zrobiło się zielone.

Zasady gotowania jajek na twardo:

  1. Wkładaj jajka do obszernego garna z zimną wodą z dodatkiem soli, octu lub soku z cytryny.
  2. Delikatnie nakłuwaj skorupki ostrą szpilką krawiecką w miejscu wyoblenia.
  3. Włącz płytę kuchenną i czekaj, aż woda się zagotuje.
  4. Kiedy woda zaczynie wrzeć, zmniejsz moc palnika, żeby jajka nie podskakiwały, i gotuj je jeszcze przez 6-8 minut (w zależności od rozmiaru).
  5. Po ugotowaniu dodaj do garnka z wrzątkiem zimną wodę, a po kilku chwilach ją wylej.
  6. Następnie zalej jajka zimną wodą i pozostaw na kilka minut, aż jajka wystygną.
  7. Wyjmij jajka z wody, osusz – i gotowe!

Zbyt długie gotowanie jajek sprawia, że ich żółtka stają się zielonkawe, a białko traci sprężystość. Za zielony kolor odpowiada siarkowodór, gaz, który się wydziela, gdy jajko zbyt długo przebywa we wrzątku i wchodzi w reakcję z żółtkiem. Przegotowane jajka wyglądają więc nieestetycznie i nieapetycznie.

Czy wiesz, jak sprawdzić świeżość surowych jajek?

Jeśli przed obróbką termiczną chcesz sprawdzić świeżość jaj, możesz wykonać prosty domowy test. Wystarczy, że przygotujesz w dużej misce roztwór 50 g soli w 500 ml wody. W kolejnym kroku zanurz w nim jajko, którego świeżość chcesz przetestować.

Wynik testu na świeżość jaj:

  • jajko unosi się na powierzchni wody i nie tonie – to znak, że jest nieświeże i trzeba je wyrzucić;
  • jajko utrzymuje się lekko nad dnem miski i nie opada – to dla ciebie informacja, że jajko nie jest już pierwszej świeżości, bo ma ok. 14 dni;
  • jajko po zanurzeniu w wodzie opada na dno – możesz mieć pewność, że jajko jest bardzo świeże.

Poznaj sposoby na prawidłowe przechowywanie jajek

Jajka zawsze przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, w specjalnych przegródkach. Jeśli chcesz przygotować potrawę na bazie jaj, wyjmij je z chłodziarki na 1-2 godziny przed gotowaniem. Żeby żółtko prawidłowo się układało, spiczasty koniec jajka powinien być zawsze na dole, a szersza podstaw na górze. Jajka łatwo przejmują zapachy innych produktów spożywczych, dlatego przechowuj je osobno.

Akcesoria do Twojej kuchni

miejsce #1

Ceramic Blade

Ceramic Blade Maszynka Do Sushi

124,00 zł29,00 zł-77%
miejsce #2

Pasabahce

Pasabahce Pudełko Śniadaniowe Szkło 26,4X11,8X26,4Cm

106,00 zł50,99 zł-52%
miejsce #3

Berlinger Haus

Berlinger Haus Przyprawnik Zestaw Do Przypraw (Bh1999)

180,30 zł109,00 zł-40%
miejsce #5

Mason Cash

Mason Cash Pojemnik Na Miód

119,00 zł99,00 zł-17%
miejsce #6

Gefu

Gefu Manolo Dziadek Do Orzechów (G13490)

159,00 zł143,10 zł-10%
miejsce #7

Blanco

Blanco Deska Drewniana Orzech 425x240 (231703)

663,27 zł613,53 zł-7%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie