Gotowane jajko kurze (klasa wagowa L) waży, już bez skorupki, około 56 gramów i ma przeciętnie 78 kalorii. Od dziesiątek lat lekarze i dietetycy ostrzegają, żeby ograniczać jedzenie jajek do siedmiu na tydzień (chociaż tutaj są zdania odmienne), bo więcej może szkodzić zdrowiu ze względu na zawarty w jajkach cholesterol. W święta wielkanocne można sobie jednak pofolgować. Oto wybrane przepisy z jajkami gotowanymi.
Warto wiedzieć: Symbolika pokarmów w święconce wielkanocnej
Jajka wiosennie faszerowane
- 5 jajek
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 1 papryka świeża
- 3 łyżki pomidorów suszonych
- szczypiorek
- natka pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
- chilli, pieprz i sól
Ugotuj jajka na twardo i obierz ze skorupek. Przekrój wzdłuż na połówki. Wyjmij ostrożnie żółtka. Pokrój w kostkę paprykę i pomidory. Dodaj kukurydzę, posiekany szczypiorek i pietruszkę. Zmieszaj całość z majonezem i jogurtem oraz ketchupem, przypraw chilli, pieprzem i solą. W miejsca po żółtkach nałóż łyżką otrzymaną mieszankę. Na to nałóż z powrotem żółtka. Podawaj na zimno.
Jajka zapiekane z szynką wędzoną
- 7 jajek
- 150 g szynki wędzonej
- mały kawałek żółtego sera w kostce (około 200 g)
- ¾ szklanki śmietany
- pół szklanki bułki tartej
- sos w proszku do spaghetti
- 1 łyżeczka masła
- szczypiorek
- gałka muszkatołowa i sól
Zobacz też wideo: Ile jajek tygodniowo można zjeść
Ugotowane i obrane jajka pokrój w plastry. Szynkę też pokrój w plastry, a ser zetrzyj na tarce. Sos w proszku wymieszaj ze śmietaną i dodaj około pół szklanki wody (według przepisu na opakowaniu). Przypraw gałką muszkatołową oraz solą. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Całość wymieszaj, aż powstanie sos. Po zagotowaniu zestaw z ognia. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem. Na dnie ułóż jajka, na to szynkę, a na nią ser. Polej wszystko sosem i posyp tartą bułką. Zapiekaj przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Jajka w sosie chrzanowym
- 7 jajek
- 3 łyżki chrzanu tartego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu
- 4 łyżki śmietany
- sok z wyciśniętej połówki cytryny
- natka pietruszki
- sól i pieprz, cukier do smaku
Ugotowane i obrane jajka przekrój wzdłuż na pół. Przesmaż mąkę na maśle, dolej zimnego bulionu i całość gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Dodaj chrzan, śmietanę, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki. Posól, popieprz, osłodź sos cukrem. Pogotuj przez 3 minuty. Włóż jajka do sosu. Podawaj na ciepło.
Jajka w majonezie
- 5 jajek
- 5 łyżek majonezu
- pół papryki świeżej
- 1 ogórek kiszony
- starty mały kawałek sera żółtego
- pieprz ziołowy, sól
Ugotuj i obierz jajka. Przekrój na pół. Ułóż na talerzu, żółtkiem do góry. Na wierzchu każdego jajka połóż łyżkę majonezu, na to posiekaną paprykę i po plasterku ogórka. Dopraw pieprzem ziołowym i solą. Przystrój startym serem. Podawaj na zimno.
Przeczytaj również:To warto wiedzieć o mące
Pasta jajeczna
- 5 jajek
- 10 dag serka topionego
- szczypiorek
- natka pietruszki
- koperek
- sól i pieprz
Ugotowane, obrane ze skorupek jajka włóż do miseczki, dodaj serek, posiekany szczypiorek razem z posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Widelcem ugnieć jajka, całość wymieszaj. Przed podaniem schłodź w lodówce.

