Jest pyszna i nie musisz obierać jej ze skórki. Polecamy dynię hokkaido i radzimy, co z niej zrobić. Przepisy na łatwe i smaczne dania

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Dynia hokkaido to nie tylko okaz zdrowia. Smakuje zwłaszcza jesienią, gdy zaczyna się na nią sezon. Od innych odmian dyni odróżnia ją wielkość. Najczęściej nie waży więcej niż dwa, góra trzy kilogramy. Do tego ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor.
Dynia hokkaido to nie tylko okaz zdrowia. Smakuje zwłaszcza jesienią, gdy zaczyna się na nią sezon. Od innych odmian dyni odróżnia ją wielkość. Najczęściej nie waży więcej niż dwa, góra trzy kilogramy. Do tego ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor. MelanieMaier/GettyImages
Dynia hokkaido to prawdziwy hit jesieni. Jest bardzo smaczna i wygodna w obróbce, bo nie trzeba jej obierać ze skórki. Ma też znacznie bardziej „poręczne” rozmiary niż dynie innych odmian. Z jej miąższu można wyczarować wiele pysznych, jesiennych dań, a wykorzystuje się również pestki tej dyni. Radzimy, co warto zrobić z dyni hokkaido i piszemy, jakie ma właściwości, dla których warto ją jeść.

Spis treści

Gdy jedni mówią o Hokkaido, mają na myśli wyspę w Japonii. Inni myślą o hokkaido ze smakiem, bo to przecież odmiana dyni, która przybyła do nas z Ameryki (podobnie jak inne odmiany tej rośliny). Sezon na dynię zaczyna się we wrześniu i trwa przynajmniej do listopada. W tym czasie warto, także w odmianie hokkaido.

Dynia hokkaido – właściwości. Dlaczego warto ją jeść?

Dynia hokkaido ma kolor podobny do marchewki i tak, jak marchew zawiera sporo betakarotenu, czyli prowitaminy A. Ta natomiast nie tylko przyspiesza opalanie, ale też poprawia wzrok, działa przeciwnowotworowo, pomaga zwalczyć trądzik, wygładza zmarszczki i wzmacnia naszą odporność.

Dynia hokkaido skrywa spore pokłady witamin z grupy B, witaminy C, PP oraz E. Potas, fosfor i żelazo również się w niej znajdują. Dieta z dynią w składzie oddziałuje dobroczynnie na nasz żołądek i trzustkę. W sezonie grypowym, gdy męczy nas kaszel, też warto przypomnieć sobie o dyni, ponieważ ta łagodzi kaszel. Z dobrodziejstwa dyni może skorzystać też ten, kto ma kłopoty z zaśnięciem.

Dynia jest bardzo sycąca, ale śmiało sięgnąć po nią mogą osoby, które zaplanowały odchudzanie. Warzywo to w 100 gramach ma jedynie około 27 kalorii. Poza tym dynia w 90 procentach składa się z wody.

Sprawdź: Czym się różnią poszczególne odmiany dyni i jakie mają właściwości? Dynia zwyczajna, olbrzymia, piżmowa i inne

Dyni hokkaido nie musisz obierać!

Dyni hokkaido przed spożyciem nie trzeba obierać ze skórki. Jedynie przygotowując posiłki da maluchów (dzieci poniżej pierwszego roku życia), skórkę należy odrzucić, bo może być ciężkostrawna.

Pestki dyni – właściwości

Surowe pestki dyni hokkaido pomagają zwalczyć pasożyty przewodu pokarmowego, np. owsiki, które czasem pojawiają się u dzieci. Prażone pestki już nie wykazują takich leczniczych właściwości, stanowią natomiast przekąskę, którą warto poczęstować dzieci. To dla nich zdrowsze i lepsze od tradycyjnych słodyczy. Lśniące włosy i gładka cera to także poniekąd zasługa świeżych pestek dyni. Kto nie lubi samych pestek, niech dołoży je do sałatki albo surówki. Są też idealne do posypywania zup kremów, choćby z dyni.

Co zrobić z dyni hokkaido? Sprawdź te przepisy

Zastanawiasz się, co zrobić z dyni hokkaido? Oto przepisy, które warto przetestować.

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Obierz dynię i usuń z niej pestki. Obierz i pokrój w kawałki marchew, cebulę oraz czosnek. Oliwę podgrzej w garnku, a do niego wrzuć przygotowane warzywa. Podsmaż, pamiętając o mieszaniu. Po 3 minutach wlej bulion i znowu mieszaj. Gotuj pod przykrywką, dodając sól i pieprz. Po około pół godzinie składniki powinny być miękkie. Na koniec, gdy zupa będzie już w głębokich talerzach, posyp pietruszką.

Pieczona dynia z serem i papryczką

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 8 łyżek oliwy
  • 150 g sera gouda w kawałku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chilli
  • sól i pieprz

Przekrój dynię na pół i wydrąż z niej pestki i miąższ. Pokrój na plastry. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj go z oliwą. Każdy plaster posmaruj oliwą z obu stron, posyp solą i pieprzem. Plastry połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój papryczkę chilli w małe krążki, ewentualnie plastry, i rozłóż je na dyni. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Gdy danie nabierze rumieńców, wyjmij z piekarnika i posyp startym na tarce serem. Włóż potrawę znowu do piekarnika, tym razem tylko na 4-5 minut, aż ser się rozpuści. Potrawa może stanowić samodzielny obiad lub być dodatkiem do dania głównego czy przekąską na gorąco.

Frytki dyniowe

Składniki:

  • pół dyni hokkaido
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół: mogą być np. oregano, bazylia i koper włoski

Z dyni wydrąż pestki. Pokrój ją w paski albo półksiężyce (na kształt frytek). Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj go do oliwy i ziół. Powstałą w ten sposób marynatą przesmaruj półksiężyce. Wyłóż paski na blachę i piecz przez mniej więcej 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Placki z dyni

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • pół szklanki mąki
  • 1/3 kostki sera typu feta
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Usuń pestki z dyni i zetrzyj ją na tarce (nie trzeba wcześniej obierać dyni). Obierz i posiekaj cebulę, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dosyp mąkę, dodaj pokruszoną fetę i jajka. Starannie wymieszaj całość. Na patelni rozgrzej olej i wylewaj na nią powoli porcje ciasta, podobnie, jak w przypadku naleśników. Smaż przez około 3-4 minuty, przekładając placki. Można je podawać z majonezem albo z sosem jogurtowym.

Babeczki z dyni

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • ¾ kostki masła
  • ¾ szklanki cukru (może być brązowy, trzcinowy)
  • 1/3 szklanki maślanki albo kefiru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta sody oczyszczonej

Puree z dyni: wydrąż środek z dyni, razem z pestkami. Pokrój na plastry albo kostki. Przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj przykrywką, Piecz przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy upieczona dynia wystygnie, zmiksuj ją, aż powstanie puree, dodaj maślankę. Wymieszaj prawie wszystkie artykuły sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawę korzenną. Całość przesiej przez sito. W mikserze utrzyj masło z brązowym cukrem, dodając najpierw jedno, potem drugie jajko, cały czas miksując. Powoli stopniowo dodawaj też puree oraz połączone wcześniej artykuły sypkie. Powstanie jednolita masa. Ciasto wyłóż do 12 foremek (muffinki). Piecz przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gdy babeczki ostygną, można posypać je cynamonem albo podawać bez posypania. 

Polecjaka Google News - RegioDom

Zaproś najbliższych do kuchni

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomorskie Targi Mieszkaniowe "Dom Mieszkanie Wnętrze" w Gdyni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom