- Dynie mają sporo gatunków i całe mnóstwo odmian.
- Różnią się wielkością, kolorem, kształtem oraz sposobem wykorzystania. Niektóre nadają się do jedzenia i ozdoby, inne tylko do ozdoby.
- Do najbardziej popularnych należą: dynia zwyczajna, olbrzymia, hokkaido, piżmowa, prowansalska, makaronowa.
- Są też dynie ozdobne, które mają oryginalny wygląd, ale praktycznie nie nadają się do jedzenia.
Dynie to rośliny, które pochodzą z Ameryki – były tam uprawiane na długo, zanim statki Kolumba trafiły na nowy kontynent. Dynie mają sporo gatunków, choć botanicy i hodowcy nie doszli do porozumienia, co do tego, ile ich jest – ocenia się, że od 14 do 22. Nie jest to może bardzo imponująca liczba, ale gatunki są różnie wydzielane, a to tego dochodzi znacznie więcej odmian i uprawnych kultywarów. Odmianami dyni są też na przykład cukinie i patisony. Ale i bardziej „dyniowatych” dyń jest mnóstwo.
Dlatego wiosną można kupić nasiona przeróżnych dyń do siewu, a jesienią sklepowe półki i stragany zdobią dynie małe i duże, wydłużone i spłaszczone, żółte, pomarańczowe i zielone. Nie licząc zupełnie fantazyjnych dyń ozdobnych, które mogą mieć niemal dowolną formę i kolory.
Dynia to owoc czy warzywo? Możesz się zdziwić
Dynia kulinarnie jest zaliczana do warzyw, natomiast botanicznie jest owocem, a dokładniej… jagodą! Choć wyhodowano „jagódkę”, która ważyła ponad tonę!
W polskim klimacie uprawia się je jako rośliny jednoroczne. Jadalną częścią jest miąższ, ale wykorzystuje się też pestki, które mają właściwości korzystne dla zdrowia. Wydrążone łupiny stały się też popularną ozdobą – jako lampiony na Halloween. Ale i całe dynie ozdobne są popularną jesienną dekoracją domu. Oto najbardziej popularne dynie.
Te dynie warto znać. Poznaj popularne gatunki i odmiany
- Dynia zwyczajna – ma kulisty lub spłaszczony kształt, z segmentami widocznymi na skórce, która jest gruba i twarda. Może mieć kolor od zielonkawego i żółtego do pomarańczowego. Jej miąższ jest smaczny, mięsisty i nadaje się do różnych celów kulinarnych. Dynia zwyczajna to też podstawowy materiał na lampiony na Halloween. Dynia zwyczajna to nazwa gatunku, dodatkowo ma ona różne odmiany.
- Dynia olbrzymia – zgodnie z nazwą jej owoce to prawdziwe giganty, a obecnie bywają uprawiane z myślą o biciu rekordów. Mogą ważyć od kilkudziesięciu do kilkuset kilogramów, a nawet około tony. Są pomarańczowe, ale też żółte i zielonkawe, żebrowane. Ich miąższ jest jadalny, a jeśli chcemy mieć naprawdę duży lampion – to również dobry wybór.
- Dynia hokkaido (dynia japońska) – ta dynia to kulinarny przebój. Ma miękką i delikatną skórkę, której praktycznie nie trzeba obierać. Jej miąższ na przyjemny smak i intensywnie pomarańczowy kolor (podobnie jak skórka). Ma też „poręczne” rozmiary, bo waży do około 1,5 kg. Aż trudno uwierzyć, że jest odmianą… dyni olbrzymiej.
- Dynia piżmowa – najczęściej ma charakterystyczny kształt mocno wydłużonej gruszki lub przypominający cukinię. Jej skórka jest zabarwiona na szarawożółty kolor. Ma słodkawy miąższ o zapachu piżma, doskonale nadaje się do przyrządzania różnych potraw i przetworów.
- Dynia prowansalska (muszkatołowa, dynia zielona) – ta dynia jest odmianą piżmowej, ale wygląda zupełnie inaczej. Przede wszystkim jest zielona, a poza tym przypomina dynię zwyczajną – ma spłaszczony kształt i jest mocno żebrowana. To bardzo smaczna odmiana, nadająca się do różnych celów kulinarnych.
- Dynia makaronowa – ma wydłużony kształt i jasny lub pomarańczowy kolor skórki. Jednak prawdziwe zaskoczenie kryje się w jej wnętrzu. Po ugotowaniu lub upieczeniu miąższ tej dyni naprawdę wygląda jak makaron typu spaghetti i nadaje się jako dodatek lub podstawa różnych dań. Można do także zaprawiać.
Wszystkie te dynie można uprawiać w Polsce, jesienią bez problemu je też kupimy w sklepach, warzywniakach i na straganach.
Czym są dynie ozdobne i czy są jadalne?
Jesienią pojawiają się też przeróżne dynie ozdobne. Przeważnie nie są duże, ale mają przeróżne kolory, wzory oraz kształty – często są nieforemne. Bywają też wielobarwne. Najczęściej są to odmiany dyni zwyczajnej. Bywa, że się zastanawiamy, czy takie dynie ozdobne są jadalne?
– Odpowiedź na to pytanie – skoro dynia ozdobna pochodzi od dyni zwyczajnej, to zarówno jedna, jak i druga są jadalne, choć dynia ozdobna nie zachęca nas do jej konsumpcji, a do ozdabiania wystaw, domów itp. – informuje Małgorzata Miłek na stronie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
W dyniach ozdobnych przede wszystkim nie za wiele jest do jedzenia, a dodatkowo mają one bardzo twardą skórę, nie warto się więc trudzić z ich obróbką. Z powodu twardości raczej nie wydrążymy ich też na lampion. Ale wyglądają one na tyle fantazyjnie, że bez żadnych ulepszeń świetnie nadają się na jesienne dekoracje.
