Jaka dynia na Halloween, a jaka do jedzenia? I czy dynia ozdobna jest jadalna? Zobacz, jak się nie pogubić w dyniowym szaleństwie

Katarzyna Laszczak
Jesienią królują dynie. Mają one przeróżne kształty, kolory, wielkości i różne zastosowania.
Jesienią królują dynie. Mają one przeróżne kształty, kolory, wielkości i różne zastosowania. 123rf.com
Dynie to popularne jesienne warzywo, które wykorzystuje się też jako sezonową ozdobę. Gatunków i odmian dyń jest bardzo dużo i można się w tym pogubić. Sprawdź, jakie dynie są najlepsze do jedzenia, a jakie do ozdoby.
  • Dynie mają sporo gatunków i całe mnóstwo odmian.
  • Różnią się wielkością, kolorem, kształtem oraz sposobem wykorzystania. Niektóre nadają się do jedzenia i ozdoby, inne tylko do ozdoby.
  • Do najbardziej popularnych należą: dynia zwyczajna, olbrzymia, hokkaido, piżmowa, prowansalska, makaronowa.
  • Są też dynie ozdobne, które mają oryginalny wygląd, ale praktycznie nie nadają się do jedzenia.

Dynie to rośliny, które pochodzą z Ameryki – były tam uprawiane na długo, zanim statki Kolumba trafiły na nowy kontynent. Dynie mają sporo gatunków, choć botanicy i hodowcy nie doszli do porozumienia, co do tego, ile ich jest – ocenia się, że od 14 do 22. Nie jest to może bardzo imponująca liczba, ale gatunki są różnie wydzielane, a to tego dochodzi znacznie więcej odmian i uprawnych kultywarów. Odmianami dyni są też na przykład cukinie i patisony. Ale i bardziej „dyniowatych” dyń jest mnóstwo.
Dlatego wiosną można kupić nasiona przeróżnych dyń do siewu, a jesienią sklepowe półki i stragany zdobią dynie małe i duże, wydłużone i spłaszczone, żółte, pomarańczowe i zielone. Nie licząc zupełnie fantazyjnych dyń ozdobnych, które mogą mieć niemal dowolną formę i kolory.

Dynia to owoc czy warzywo? Możesz się zdziwić

Dynia kulinarnie jest zaliczana do warzyw, natomiast botanicznie jest owocem, a dokładniej… jagodą! Choć wyhodowano „jagódkę”, która ważyła ponad tonę!
W polskim klimacie uprawia się je jako rośliny jednoroczne. Jadalną częścią jest miąższ, ale wykorzystuje się też pestki, które mają właściwości korzystne dla zdrowia. Wydrążone łupiny stały się też popularną ozdobą – jako lampiony na Halloween. Ale i całe dynie ozdobne są popularną jesienną dekoracją domu. Oto najbardziej popularne dynie.

Te dynie warto znać. Poznaj popularne gatunki i odmiany

  • Dynia zwyczajna – ma kulisty lub spłaszczony kształt, z segmentami widocznymi na skórce, która jest gruba i twarda. Może mieć kolor od zielonkawego i żółtego do pomarańczowego. Jej miąższ jest smaczny, mięsisty i nadaje się do różnych celów kulinarnych. Dynia zwyczajna to też podstawowy materiał na lampiony na Halloween. Dynia zwyczajna to nazwa gatunku, dodatkowo ma ona różne odmiany.
  • Dynia olbrzymia – zgodnie z nazwą jej owoce to prawdziwe giganty, a obecnie bywają uprawiane z myślą o biciu rekordów. Mogą ważyć od kilkudziesięciu do kilkuset kilogramów, a nawet około tony. Są pomarańczowe, ale też żółte i zielonkawe, żebrowane. Ich miąższ jest jadalny, a jeśli chcemy mieć naprawdę duży lampion – to również dobry wybór.
  • Dynia hokkaido (dynia japońska) – ta dynia to kulinarny przebój. Ma miękką i delikatną skórkę, której praktycznie nie trzeba obierać. Jej miąższ na przyjemny smak i intensywnie pomarańczowy kolor (podobnie jak skórka). Ma też „poręczne” rozmiary, bo waży do około 1,5 kg. Aż trudno uwierzyć, że jest odmianą… dyni olbrzymiej.
  • Dynia piżmowa – najczęściej ma charakterystyczny kształt mocno wydłużonej gruszki lub przypominający cukinię. Jej skórka jest zabarwiona na szarawożółty kolor. Ma słodkawy miąższ o zapachu piżma, doskonale nadaje się do przyrządzania różnych potraw i przetworów.
  • Dynia prowansalska (muszkatołowa, dynia zielona) – ta dynia jest odmianą piżmowej, ale wygląda zupełnie inaczej. Przede wszystkim jest zielona, a poza tym przypomina dynię zwyczajną – ma spłaszczony kształt i jest mocno żebrowana. To bardzo smaczna odmiana, nadająca się do różnych celów kulinarnych.
  • Dynia makaronowa – ma wydłużony kształt i jasny lub pomarańczowy kolor skórki. Jednak prawdziwe zaskoczenie kryje się w jej wnętrzu. Po ugotowaniu lub upieczeniu miąższ tej dyni naprawdę wygląda jak makaron typu spaghetti i nadaje się jako dodatek lub podstawa różnych dań. Można do także zaprawiać.

Wszystkie te dynie można uprawiać w Polsce, jesienią bez problemu je też kupimy w sklepach, warzywniakach i na straganach.

Czym są dynie ozdobne i czy są jadalne?

Jesienią pojawiają się też przeróżne dynie ozdobne. Przeważnie nie są duże, ale mają przeróżne kolory, wzory oraz kształty – często są nieforemne. Bywają też wielobarwne. Najczęściej są to odmiany dyni zwyczajnej. Bywa, że się zastanawiamy, czy takie dynie ozdobne są jadalne?

– Odpowiedź na to pytanie – skoro dynia ozdobna pochodzi od dyni zwyczajnej, to zarówno jedna, jak i druga są jadalne, choć dynia ozdobna nie zachęca nas do jej konsumpcji, a do ozdabiania wystaw, domów itp. – informuje Małgorzata Miłek na stronie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

W dyniach ozdobnych przede wszystkim nie za wiele jest do jedzenia, a dodatkowo mają one bardzo twardą skórę, nie warto się więc trudzić z ich obróbką. Z powodu twardości raczej nie wydrążymy ich też na lampion. Ale wyglądają one na tyle fantazyjnie, że bez żadnych ulepszeń świetnie nadają się na jesienne dekoracje.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom