Spis treści
Czy trzeba obierać szparagi?
Już od kwietnia trwa sezon na szparagi. Warto więc, żebyś jak najszybciej sięgnął po te niskokaloryczne warzywo. Szparagi mają wiele witamin i minerałów, więc możesz z nich wyczarować proste i bardziej wyszukane dania nawet w kilka chwil.

Zanim zabierzesz się za gotowanie musisz dokładnie umyć szparagi, starannie wypłucz ich główki pod bieżąca wodą, bo lubi się w nim gromadzić piach. Następnie pobądź się zdrewniałych końcówek, ale ich nie wyrzucaj do kosza! Ze szparagowych odpadów możesz przygotować kilka smakowitych dań. Teraz czas na obieranie szparagów. Zielone szparagi możesz piec i gotować ze skórką, zwłaszcza te świeże i cienkie. Z zielonych warzyw o grubszych i zdrewniałych łodyżkach koniecznie usuń skórkę. Bezwzględnie musisz również obrać szparagi białe i odmiany o fioletowej barwie ze względu na ich grubszą i zdecydowanie bardziej włóknistą skórkę.
Najłatwiej pozbędziesz się zdrewniałej skórki za pomocą klasycznej obieraczki, którą pewnie masz w kuchennej szufladzie. Warzywa powinieneś obierać wzdłuż i prawie na całej ich długości. Nie ruszaj główki szparagów, bo jest miękka i smakowita oraz wygląda w potrawie bardzo dekoracyjnie.
Jak usunąć zdrewniałe końcówki szparagów?
Zdrewniałe końcówki szparagów łatwo usuniesz bez używania przyborów kuchennych. Wystarczy złamać je rękami w miejscu, gdzie kończy się ich twarda część. Chwytaj szparaga jedną ręką na końcu (blisko końcówki), a drugą ręką w miejscu, gdzie zaczyna się węższa część warzywa. Powinieneś łatwo wyczuć pod palcami, jak przebiega granica między zdrewniałą, a zdecydowanie bardziej miękką łodygą. Najczęściej musisz się oderwać włóknistą końcówką na wysokości ⅓ bądź ¼ łodygi szparaga, licząc od dołu. Szparag powinien się złamać z charakterystycznym trzaskiem.
Jeśli zależy ci, żeby wszystkie szparagi miały podobną długość, albo przygotowujesz większą ich ilość, możesz użyć ostrego noża kuchennego, aby odciąć zdrewniałe końcówki warzywa. Wystarczy, że ułożysz szparagi równo na desce do krojenia i obetniesz wszystkie końcówki bez wysiłku, oszczędzając sporo czasu.