Jak szybko rozpalić grilla węglowego? Ten trik robi furorę w sieci. Wystarczy jedna rzecz, żeby zostać królem lata

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Sezon grillowy trwa w najlepsze. Jeśli chcesz maksymalnie skorzystać z pięknej aury, poznaj tajniki grillowania. Oto prosty trik, żeby szybko przygotować na ruszcie szaszłyki, karkówkę i kiełbaski. Zobacz, jak szybko rozpalić grilla domowy sposobem.

Jak szybko rozpalić grilla? O tym musisz pamiętać!

Jeśli chcemy, żeby wiosenny piknik w plenerze zakończył się spektakularnym sukcesem, znajdźmy idealne miejsce do grillowania. Warto poszukać zacisznego zakątka, który jest osłonięty od wiatru. Grill węglowy zawsze ustawiamy na równym podłożu, z dala od łatwopalnych materiałów. Zadbajmy też o to, żeby lecący dym nie zakłócał nam biesiadowania z rodziną i przyjaciółmi na leżakach, kocach, krzesłach czy ławeczkach.

Zobacz, jak łatwo można rozpalić grilla.
Genialny trik na rozpalenie grilla węglowego zaledwie w kilka chwil. JeanUrsula/Getty Images

Teraz ustawmy urządzenie i wypełnijmy komorę paliwem. Jeśli chcesz być okrzyknięty mistrzem grillowania, uformuj kawałki węgla drzewnego lub brykietu na kształt piramidy. Taka prosta konstrukcja poprawi przepływ powietrza i ułatwi rozprzestrzenianie się ognia. Pod palącym się paliwem do grilla węglowego umieść naturalny materiał rozpałkowy, np. suche gałązki, trociny, papier, korę brzozową i delikatnie go podpal, nie zakrywając konstrukcji pokrywą. Po rozpaleniu węgiel czy brykiet potrzebuje czasu, aby się rozżarzyć i rozpocząć grillowanie.

Pamiętaj, że jedzenie możesz położyć na ruszt grilla, gdy całość mocno się żarzy, ale nie widać ognia. Nigdy nie używaj benzyny lub innego łatwopalnego płynu do rozpalania grilla!

Najlepszy trik na rozpalenie grilla bez podpałki

Jeżeli jesteś bardzo głodny, albo masz mało czasu na grillowanie i chcesz szybko przygotować na ruszcie smakołyki, wykorzystaj trik, który jest hitem w sieci. Wystarczy, że zabierzesz na piknik kartonowe opakowania, w których przynosisz do domu jajka ze sklepu czy targowiska.

Tak krok po kroku błyskawicznie rozpalisz grilla w plenerze:

  1. Otwórz kartonową wytłoczkę po jajkach i odsuń wieczko.
  2. Wykorzystaj dolną część kartonowego opakowania i w każdym z wgłębień na jajka umieść kawałek węgla drzewnego lub brykietu.
  3. Następnie zamknij wytłoczkę po jajkach i umieść ją na dnie misy na paliwo.
  4. Teraz podpal kartonowe opakowanie na każdym z rogów.
  5. Gdy wytłoczka się spali i węgiel zacznie się żarzyć, dodaj więcej brykietu lub węgla drzewnego, aby podtrzymać ogień.
  6. To prosta i efektywna metoda na szybkie uruchomienie grilla.
Polecjaka Google News - RegioDom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gosc
Jak liberalne lewactwo znowu wygra w UE to żaden trik nie pomoże.

Zabronią grillowania i łowienia ryb.
Wróć na regiodom.pl RegioDom