Przetwory ze śliwek. Jakie właściwości i witaminy mają śliwki (WIDEO)

redakcja.regiodom
ŚliwkiPowidła robi się na koniec sezonu śliwkowego, bo śliwki muszą być mocno dojrzałe. Łatwo to poznać, ponieważ dojrzałe owoce zaczynają się marszczyć przy ogonku.
ŚliwkiPowidła robi się na koniec sezonu śliwkowego, bo śliwki muszą być mocno dojrzałe. Łatwo to poznać, ponieważ dojrzałe owoce zaczynają się marszczyć przy ogonku. congerdesign (Pixabay.com)
Śliwki to zdaniem wielu najsmaczniejsze owoce naszej strefy klimatycznej. Owoce te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zobacz, jak zrobić smaczne powidła śliwkowe i jak przygotować kwaszone śliwki.

O przeczyszczających właściwościach śliwek słyszał chyba każdy. Ale często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie inne właściwości mają śliwki oraz w jakie witaminy są bogate te owoce jesieni. 

Jakie właściwości mają śliwki?

Składniki zawarte w śliwkach poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom oraz chronią nas przed wolnymi rodnikami. Ponadto owoce te mają sporo witamin z grupy B, dlatego wpływając kojąco na nasz układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. Dodatkowo, dzięki zawartości witamin K i C, antyoksydantów oraz kwasu oleinowego i linolowego, śliwki wykorzystuje się w kosmetyce. 

Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active/x-news

– Śliwki wzmacniają układ nerwowy, dobre są dla osób, które mają dużo stresu – wyjaśnia dietetyk Iwona Kibil. Natomiast weganin i bloger kulinarny radzi, jak zrobić powidła ze śliwek, by owoce się nam nie przypaliły. Zdradza między innymi przepis na śliwki kwaszone. 

Jakie przetwory ze śliwek można zrobić w domu? Które dżemy i powidła są zdrowe?

Ze śliwek przygotowuje się kompoty, dżemy i powidła oraz knedle i pierogi. Owoce te wykorzystuje się również do marynat oraz przygotowywania sosów do wędlin. Śliwki są też niezastąpione w robieniu śliwowicy. 

A jakie dżemy i powidła śliwkowe wybierać na sklepowych półkach? – Starajmy się kupować takie przetwory, które nie zawierają dodatkowych substancji, chociażby żelujących – zaznacza bloger kulinarny.

Kruche ciasto ze śliwkami posypane kruszonką to przysłowiowe niebo w gębie.
Kruche ciasto ze śliwkami posypane kruszonką to przysłowiowe niebo w gębie. Fot. pixel2013 (Pixbay.com)

Polecamy: Przepisy na knedle ze śliwkami 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom