O przeczyszczających właściwościach śliwek słyszał chyba każdy. Ale często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie inne właściwości mają śliwki oraz w jakie witaminy są bogate te owoce jesieni.
Jakie właściwości mają śliwki?
Składniki zawarte w śliwkach poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom oraz chronią nas przed wolnymi rodnikami. Ponadto owoce te mają sporo witamin z grupy B, dlatego wpływając kojąco na nasz układ nerwowy i poprawiają samopoczucie. Dodatkowo, dzięki zawartości witamin K i C, antyoksydantów oraz kwasu oleinowego i linolowego, śliwki wykorzystuje się w kosmetyce.
Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active/x-news
– Śliwki wzmacniają układ nerwowy, dobre są dla osób, które mają dużo stresu – wyjaśnia dietetyk Iwona Kibil. Natomiast weganin i bloger kulinarny radzi, jak zrobić powidła ze śliwek, by owoce się nam nie przypaliły. Zdradza między innymi przepis na śliwki kwaszone.
Warto przeczytać: Właściwości i zastosowanie mirabelek
Jakie przetwory ze śliwek można zrobić w domu? Które dżemy i powidła są zdrowe?
Ze śliwek przygotowuje się kompoty, dżemy i powidła oraz knedle i pierogi. Owoce te wykorzystuje się również do marynat oraz przygotowywania sosów do wędlin. Śliwki są też niezastąpione w robieniu śliwowicy.
A jakie dżemy i powidła śliwkowe wybierać na sklepowych półkach? – Starajmy się kupować takie przetwory, które nie zawierają dodatkowych substancji, chociażby żelujących – zaznacza bloger kulinarny.

Polecamy: Przepisy na knedle ze śliwkami
