Ziemniaczane, pachnące i miękkie kulki, nadziewane owocami to właśnie knedle. Niektórym z nas kojarzą się z dzieciństwem, gdy nasze babcie lepiły knedle. Teraz my możemy pójść w ślady babć. Na początku wakacji królują knedle z truskawkami, a gdy zbliża się koniec wakacji – te ze śliwkami. Podajemy przepisy na te drugie. Najlepiej podawać je z kwaśną śmietaną i cukrem (też waniliowym), roztopionym masłem, cynamonem albo bułką tartą.
Zobacz również:Przepisy na masło domowej roboty
Tradycyjne knedle ze śliwkami
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg śliwek węgierek
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
Umyte ziemniaki ugotuj w łupinkach (uważaj! nie rozgotuj ich). Ostudzone przepuść przez praskę (ewentualnie przetrzyj/przeciśnij przez sito). Wymieszaj je z jajkami, dosyp mąki, całość posól. Rozwałkuj ciasto i odrywaj kawałek po kawałku. Z każdego kawałka uformuj kulkę, a do środka wetknij po wypestkowanej śliwce i zatknij otwór. Knedle gotuj w osolonej wodzie, przez około 3 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
Zobacz wideo: Jakie właściwości mają śliwki i jakie przetwory z nich robić
Babcine knedle ze śliwkami
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg śliwek węgierek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy ostygną, przepuść przez praskę. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajka. Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj z niego okrągłe placuszki. Do każdego wetknij węgierkę i z powrotem zalep dziurkę. Gotuj knedle w wodzie z dodatkiem oleju przez około 4 minuty od wypłynięcia.
Maślane knedle ze śliwką węgierką
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg śliwek węgierek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Obierz i ugotuj ziemniaki. Ostudzone, przeciśnij przez praskę. Dodaj masło i wymieszaj. Dosyp mąkę, dodaj jajko i zagnieć ciasto. Formuj kulki, w które wetkniesz po jednej śliwce. Zalep otwór. Gotuj w osolonej wodzie, przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Knedle ze śliwkami i serem
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg śliwek węgierek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 1 kostka twarogu (200 g)
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Obierz ziemniaki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy ostygną, przepuść przez praskę. Zmiel 3-krotnie twaróg w maszynce. Dodaj go razem z jedną i drugą mąką oraz jajkiem do ziemniaków. Rozwałkuj ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj z niego kulki albo placki. Do środka wetknij po śliwce i zalep ciastem otwór. Gotuj knedle przez około 5 minut od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Poznaj też: Mirabelki – ich właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Drożdżowe knedle ze śliwkami
- 2 szklanki mąki pszennej
- 700 g śliwek
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki drożdży
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki cukru zmieszanego z cynamonem
Podgrzej ¼ szklanki mleka, dodaj zwykły cukier oraz drożdże. Wymieszaj całość. Dosyp odrobinę mąki i ponownie wymieszaj. Odstaw w ciepłe, suche miejsce, aby drożdże zaczęły wyrastać. Rozbij jajko i wymieszaj je z masłem. Dodaj powoli do rozczynu i wymieszaj. Dosyp resztę mąki i ugnieć ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie ugnieć i rozwałkuj. Odrywaj po kawałku i formuj z nich kulki. Do każdej wetknij śliwkę, do której w miejsce pestki włóż odrobinę cukru z cynamonem. Zagotuj wodę, do której dodaj sól. Do gotującej się wody wrzucaj knedle i gotuj przez około 8 minut.
