Spis treści
Tego nie wiesz o obierkach z jabłka
Większość z nas uwielbia jabłka, a ich twardsze odmiany przed zjedzeniem obiera ze skórki. Obierki z jabłek często pojawiają się również w kuchni jako odpad, gdy pieczemy szarlotkę lub smażymy dzieciakom placki z jabłkami. Najczęściej niestety jabłkowe skórki lądują w pojemniku na śmieci bio, bo nie wiemy, jak wykorzystać je w domu.

Wyrzucanie skórek z jabłek do kosza to wielkie marnotrawstwo, bo mają one kilka genialnych zastosowań w domu. Nie wszyscy przecież wiedzą, że oprócz wielu cennych związków odżywczych – witamin, minerałów i błonnika, jabłkowe obierki mają działanie wybielające, bakteriobójcze i dobrze sobie radzą z brudem. Dlatego kwas jabłkowy zawarty w obierkach warto wykorzystać m.in. do czyszczenia różnych powierzchni i skutecznej ich dezynfekcji. Obierki z jabłek i gniazda nasienne nigdy nie powinny więc być wrzucane do kosza na śmieci.
Przepis na ocet jabłkowy domowej roboty. Tak wykorzystasz resztki
Ocet jabłkowy własnej roboty świetnie się sprawdzi w domowych porządkach. Tylko, jak go zrobić? Wystarczy przygotować duży słój, wodę, gazę, sznurek, drewnianą łyżkę oraz odpady z jabłek.
Tak krok po kroku zrobisz ocet z jabłek:
- Owocowe skórki i ogryzki umieszczamy w naczyniu, żeby sięgały ok. 3 cm do jego górnej krawędzi.
- W kolejnym kroku odpady z jabłek zalewamy wodą, tak żeby całkowicie je zakryć.
- Następnie obciążamy całość od góry np. spodkiem, żeby skórki i gniazda nasienne były cały czas w wodzie oraz zakrywamy słój czystą ścierką lub gazą mocowaną do gwintu słoja za pomocą sznurka.
- Naczynie przenosimy ostrożnie do ciepłego miejsca, pamiętając, żeby co jakiś czas wymieszać zawartość słoika, a wystające kawałki schować pod powierzchnię wody. Czynność powtarzamy regularnie.
- Po ok. 4-5 tygodniach, gdy zniknie szum i poczujemy specyficzny zapach, wystarczy przelać uzyskany płyn do butelki szklanej i gotowe.
- Ocet jabłkowy domowej roboty trzeba przechowywać w lodówce.
Ocet jabłkowy ze skórek świetnie się sprawdzi do sprzątania i czyszczenia łazienki. Wypucujemy nim wiele powierzchni oraz skutecznie je zdezynfekujemy. Możemy wymyć nim podłogę w kuchni, zacieki na płytkach czy przebarwienia na kuchennym blacie, mieszając go z wodą w proporcji 1:1. Ocet jabłkowy domowej roboty świetnie sobie również poradzi z kamiennym osadem na armaturze, czy w kuchennym czajniku. Mikstura z obierek jabłek i nasiennych gniazd ma właściwości przeciwbakteryjne i doskonale oczyszcza powierzchnię, dlatego możesz zastąpić nią wiele drogich i szkodliwych detergentów.
Obierki z jabłek – darmowy sposób na szybkie porządki
Skórki jabłek można wykorzystać na kilka sposobów, jako środek czyszczący, m.in.:
- do odświeżenia aluminiowych garnków – wystarczy je zagotować w naczyniu wypełnionym wodą;
- pozbycia się przypaleń z blachy do pieczenia – obierki z jabłek układamy na foremce w nagrzanym piekarniku na kilkanaście minut, a następnie przecieramy blachę ostrożnie ściereczką, uważając, żeby się nie poparzyć;
- przecierania lakierowanych frontów, żeby usunąć z ich powierzchni nieaestetyczne zacieki;
- jako neutralizator brzydkich zapachów;