Często mówi się, że jabłka są dobre na wszystko, ponieważ oprócz wyjątkowego smaku, skrywają w sobie mnóstwo dobra dla naszego zdrowia. Owoce te mają wiele wartości odżywczych. Jabłka zawierają krzem, wapń, sód, fosfor i kwasy organiczne. Są też jednymi z najpopularniejszych przeciwutleniaczy. Dodatkowo jedząc jabłka zmniejszamy ryzyko pojawienia się próchnicy zębów i odkładania się złego cholesterolu.
Jedząc jabłka wzmacniamy swoje zęby, włosy oraz paznokcie. To dzięki zawartemu w owocach krzemowi. Jabłka mają też działanie moczopędne, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg oraz odtruwają organizm.
Jabłka mają wiele zastosowań kulinarnych. Polecamy przepisy z jabłkami:Jabłecznik i inne frykasy z jabłek
Źródło: Agencja TVN/x-news
Polecamy poradnik:Jak mieć dwie odmiany owoców na jednym drzewie
