Świeże truskawki mają nie tylko dobry smak, ale również szereg właściwości leczniczych: zmniejszają ryzyko zawału serca, wpływają dobroczynnie na wątrobę oraz nerki, regulują pracę jelit, wspomagają odchudzanie, poprawiają cerę. Zalecane są przy reumatyzmie. Warto – chociaż w sezonie – sięgać po truskawki i serwować je w każdej postaci. Oto nasze pomysły na dania z truskawkami w roli głównej.
Spróbuj!: Tarta z owocami i nie tylko
Bułki z truskawkami
- 10 truskawek
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub wanilinowego)
- ¾ szklanki mąki
- szczypta soli
Najpierw zrób rozczyn. W tym celu pokrusz drożdże i wsyp je do miski, a następnie dodaj łyżkę mąki i cukru. Podgrzej mleko, aż będzie letnie i dodaj go do rozczynu tyle, żeby powstała konsystencja jak śmietana. Wymieszaj całość, przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie. Jajka, resztę mąki, resztę cukru i sól przesyp do miski i dokładnie wymieszaj. Gdy rozczyn będzie gotowy, przelej do miski. Stop i przestudź masło. Dolej resztę mleka i całość zmiksuj mikserem. Gdy ciasto będzie jednolite, dodaj stopione, przestudzone masło. Z ciasta zrób wałeczek. Urywaj od niego kawałki mniej więcej jednakowego rozmiaru. Z każdego kawałka uformuj kulkę (powinno powstać około 10 bułeczek, bo tyle jest truskawek) i każdą przebij palcem w jednym miejscu. Włóż w nie truskawkę i zalep z powrotem ciastem. Bułeczki rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 22 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Knedle z truskawkami
- ½ kg truskawek
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego (lub wanilinowego)
- 1-1 ½ l wody
- szczypta soli
Obierz i ugotuj ziemniaki. Zanim ostygną, zmiel je w maszynce do mięsa, ewentualnie przeciśnij przez praskę. Pozostaw masę do ostygnięcia. Dodaj mąkę i jajka, całość wymieszaj, aż powstanie jednolita konsystencja. Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Ciasto podziel na równe części, wykrawając je szklanką (ile truskawek, tyle porcji ciasta). Ukulaj każdy kawałek i do każdego wetknij truskawkę. Zalep otwór po włożeniu truskawki. Zagotuj 1-1.5 litra wody i ją posól. Do wrzątku wkładaj delikatnie ciasto i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Po wyjęciu z garnka, jeszcze ciepłe, posmaruj stopionym masłem i posyp cukrem waniliowym.
Zobacz wideo: Truskawki w naszej diecie
Dżem truskawkowy
- 1 kg truskawek
- 1 kg cukru żelującego
- sok z połówki wyciśniętej cytryny
Umyte, obrane truskawki bez szypułek pokrój na ćwiartki i przesyp do dużego garnka. Dodaj cukier żelujący oraz sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Mieszaj tak długo, aż truskawki zaczną się rozpływać. Odstaw garnek w ciemne, chłodne miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie gotuj dżem przez 4-5 minut, co chwilę delikatnie mieszając.
Lody truskawkowe
- ½ kg truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego (lub waniliowego)
- 1 szklanka śmietany 30-procentowej
- sok z wyciśniętej połówki cytryny
Usuń szypułki z umytych truskawek. Włóż owoce na godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu zmiksuj truskawki z cukrem oraz cukrem waniliowym. Połącz całość ze śmietaną. Masę przelej do pojemnika i wstaw na 5 godzin do zamrażalnika.
Warto przeczytać: Jaką maszynkę do lodów wybrać
Drink z truskawkami
- 5 truskawek
- ½ kieliszka wódki czystej
- ½ kieliszka likieru kokosowego
- ½ kieliszka mleczka kokosowego
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- pokruszony lód
- listki mięty do dekoracji
Zmiksuj truskawki z pokruszonym lodem i kostkami czekolady. Do powstałego płynu dolej wódkę, likier i mleczko. Drinki udekoruj listkami mięty.
