Przepis na dynię. Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

Anna Skibicka
Anna Skibicka
Makaron zapiekany w dyni Wydrążona dynia, jako naczynie na potrawę, wygląda bardzo efektownie.
Makaron zapiekany w dyni Wydrążona dynia, jako naczynie na potrawę, wygląda bardzo efektownie. OSM Piątnica
Takim podaniem potrawy zaskoczysz każdego. Sprawdź, jak wykorzystać dynię w oryginalny sposób.

Jedzenie nie tylko ma dobrze smakować, ale również apetycznie wyglądać. Zamiast podać danie na talerzu można zrobić to w bardziej kreatywny sposób i wykorzystać do tego dynię.

Zobacz: Przepis na kopytka ziemniaczane, z serem, ze szpinakiem i leniwe oraz kopytka z dyni 

Wydrążona dynia świetnie się sprawdza jako naczynie do zup, gulaszy, ale również do zapiekanek. Gdy na obiad zrobisz krem z dyni, nie wyrzucaj jej zewnętrznej części. Użyj jej jako talerza. Takim podaniem na pewno zaskoczysz swoich gości!

Przedstawiamy przepis na pyszny zapiekany makaron w dyni z porem i kurczakiem.

Składniki na makaron zapiekany w dyni:

  • 1 średnia dynia
  • 400 g makaronu (papardelle)
  • 300 g mięsa z uda kurczaka
  • 300 ml śmietana 30%
  • 2 średnie pory
  • 300 g miąższu z dyni
  • 3 łyżki masła
  • 6 listków świeżej szałwii
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Odetnij z dyni pokrywkę, wydrąż środek , a ścianki wysmaruj olejem. Tak przygotowaną dynię wstaw do piekarnika, nagrzanego do 160 st. Celsjusza na 20 minut.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedź i opłucz zimną wodą.

Warto zobaczyć: Jakie właściwości ma dynia (WIDEO) 

Pokrój kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie podsmaż na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Dodaj por pokrojony w półkrążki (bez mocno zielonych części). Później dodaj masło, miąższ z wydrążonej dyni i całość podduś 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodaj wcześniej przygotowany makaron, śmietanę i pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na koniec nafaszeruj dynię, posyp danie serem, przykryj pokrywką i zapiec w piekarniku w 180 st. Celsjusza przez ok. 30-40 minut. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

i Politycznie - J. Wiech - Czy KE może zablokować polski atom?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie