Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Zdaniem wielu osób zdrowie ma kolor dyni. A i sama dynia wygląda jak okaz zdrowia. Dlaczego dynia jest tak cenna dla naszego organizmu? – Jest bardzo detoksykująca przez dużą ilość błonnika – mówi Agnieszka Mielczarek, właścicielka cateringu dietetycznego oraz youtuberka. Ponadto dynia zawiera bardzo dużo witamin młodości, czyli A oraz E oraz beta-karotenu, który dba o wygląd cery. Dzięki temu, że dynia jest łatwa w uprawie i jest u nas powszechnym warzywem, jest tania. Dodatkowo można wyczarować z niej całą masę pysznych dań.
Warto przeczytać: Przepisy na dania z dyni
Dynia to wyjątkowe warzywo, z którego nic się nie marnuje. Każda jego część jest do wykorzystania. Autor bloga o roślinach, Sebastian Kulis, zdradza również, jak zrobić olejek z dyni oraz jak można wykorzystać nasiona tej rośliny.__
Polecamy poradnik: Jak uprawiać dynię w ogrodzie
