Kopytka można podawać na słono i na słodko, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Przepis na kopytka ziemniaczane
Kopytka ziemniaczane to danie z długą tradycją, lecz przez wielu zapomniane. Warto odurzyć ten przepis.
Składniki na kopytka ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania:
- Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w mniejsze kawałki;
- Zalej ziemniaki wodą, posól i gotuj do aż do miękkości (ok. 30 minut);
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć (masa musi być gładkim puree);
- Do mąki dodaj ziemniaki, jajko i sól;
- Zagotuj garnek wody (pamiętaj, żeby ją posolić);
- Podziel ciasto na 4 części i zrób z nich wałeczki (najlepiej na grubość kciuka);
- Podziel wałeczek na kawałki o szerokości 2 cm;
- Wrzuć kopytka do gotującej wody;
- Kiedy wypłyną na powierzchnię, odczekaj 4 minuty i wyjmij.
Warto zapamiętać, że im mniej dodamy do ciasta mąki, tym kopytka będą delikatniejsze.
Kopytka ziemniaczane można podawać na różne sposoby. Na słono z sosem grzybowym, serowym, podsmażaną cebulką czy kurkami. A na słodko ze śmietaną i cukrem pudrem.
Zobacz: Jaka mąka jest najzdrowsza. Porównujemy rodzaje mąki
Przepis na kopytka z serem
Kopytka z serem to gratka dla tych, którzy wolą potrawy na słodko.
Składniki na kopytka z serem:
- 1 kg ziemniaków;
- 250 g białego sera;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania kopytek z serem:
- Opłucz, obierz i ugotuj ziemniaki;
- Zrób z ziemniaków puree;
- Do ziemniaczanej masy dodaj resztę składników (mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajko i biały ser);
- Zagnieć ciasto aż do całkowitego połączenia składników;
- Rozerwij ciasto na 4 kawałki i uformuj z nich wałeczki o grubości kciuka;
- Potnij wałeczki na kawałki o szerokości 2 cm;
- Do gotującej, posolonej wody wrzuć kopytka;
- Po wypłynięciu klusek, odczekaj minutę i je wyjmij.
Kopytka z serem najlepiej smakują na słodko, ze słodką śmietaną, owocami czy cukrem pudrem.

(123rf.com)
Przepis na kopytka ze szpinakiem
Nie wszyscy przepadają za szpinakiem. Jednak w tej formie jest bardzo apetyczny. Dodatkowo kopytka ze szpinakiem mają świeży, zielony kolor. Na talerzu pięknie się prezentują.
Składniki na kopytka ze szpinakiem:
- 0,5 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- świeży szpinak
- sól
Sposób przygotowania zielonych kopytek:
- Przygotuj ziemniaki (umyj, obierz i pokrój) i ugotuj je;
- Rozgnieć ugotowane kartofle tak, by powstała z nich gładka masa;
- W oddzielnym naczyniu zblenduj garść szpinaku z dodatkiem jajka;
- Do ziemniaczanego puree dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, zblendowany szpinak i odrobinę soli;
- Podziel ciasto na 4 kawałki i uformuj je w wałeczki;
- Pokrój masę na kopytka o szerokości 2 cm;
- Do wrzącej, posolonej wody wrzuć kawałki ciasta;
- Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, pozostaw je jeszcze na 4 minuty i wyłów.
Kopytka ze szpinakiem można polać klarownym masłem czy śmietaną.
Warto przeczytać: Potrawy ze szpinakiem
Przepis na kopytka z dyni
Dynia to kolejne typowo jesienne warzywo. Obiad nie musi być nudny i ponury. Talerz rozweselą pomarańczowe kopytka. Nie dość, że dzieci chętniej sięgają po kolorowe kluseczki, to również dorosłym taki widok sprawia przyjemność.
Składniki na kopytka z dyni:
- 400 g puree z dyni
- 500 g puree z ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru, kurkumy i gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pokrój dynię na małe kawałki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut;
- Miękką dynię zblenduj na gładką masę;
- Do dyniowego puree dodaj puree z ziemniaków, mąkę, jajko, sól i gałkę muszkatołową;
- Zagnieć ciasto;
- Podziel je na 4 części i zrób z nich wałeczki;
- Pokrój je na części o szerokości 2 - 3 cm;
- Wrzuć kopytka do gotującej się wody;
- Gdy wypłyną na powierzchnię, odczekaj 2 minuty i wyjmij.
Do kopytek z dyni świetnie pasuje masło szałwiowe.
Zobacz: Dynia w roli głównej. Przepisy na dania z dyni
Przepis na kopytka leniwe (kluski leniwe)
Kopytka leniwe często są mylone z kopytkami z serem. Jest między nimi jedna, istotna różnica. W kopytkach leniwych nie ma ziemniaków.
Składniki na kopytka leniwe:
- 0,5 kg białego sera
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
- Ser rozgnieć widelcem;
- Dodaj do niego mąkę i jajka i ugnieć ciasto;
- Ciasto podziel na 4 części i zrób z niego wałeczki;
- Porozcinaj je tak, by kawałki miały 2-3 cm szerokości;
- Wrzuć kopytka do wrzącej, posolonej wody (można dodać trochę oleju, żeby kluski się nie sklejały);
- Wyjmij kopytka po 3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.
