Masło domowej roboty tradycyjne i smakowe – przepisy

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
MasłoMasło domowej roboty ma często o niebo lepszy smak, kolor i zapach niż to kupowane w sklepie.
MasłoMasło domowej roboty ma często o niebo lepszy smak, kolor i zapach niż to kupowane w sklepie. Efraimstochter (Pixabay.com)
Ostatnio ceny masła odnotowały tak wysoki skok, jak żadne inne produkty spożywcze. Kto ma chęć, może sam zrobić masło. Podajemy przepisy. Są proste do wykonania, jak bułka z masłem.

Jeszcze na początku czerwca kostka zwykłego masła (82 procent tłuszczu) kosztowała minimum 4,5 złotego. Teraz za to samo masło trzeba zapłacić nawet około 7 złotych. Można jednak samemu zrobić masło – tak, jak przed laty robiły to nasze babcie i prababcie. Takie masło wyjdzie nas taniej niż to kupowane w sklepie. Przykładowo: za 400-mililitrowe opakowanie śmietany 30-procentowej, a więc podstawowy składnik, zapłacimy niecałe 5 złotych.

Oto wybrane przepisy na masło domowej roboty. Przydadzą się mikser, blender lub robot kuchenny, duża miska, duże sitko, zakręcany słoik, ewentualnie szklana butelka.

Masło własnoręcznej roboty

Składniki na masło:

  • 2,5 szklanki śmietany 30-procentowej (może być o wyższej zawartości tłuszczu),
  • około 1 litra zimnej, przegotowanej wody.

Przelej śmietanę (najlepiej, żeby miała temperaturę około 17 stopni Celsjusza) do miski, włącz mikser lub robot i miksuj śmietanę przez około 5 minut. Śmietana podczas miksowania (ubijania) będzie zmieniała konsystencję – najpierw będzie przypominała płyn, potem bitą śmietanę jak do lodów, a na koniec maślankę, w której pływają grudki tłuszczu. Ten pływający tłuszcz to masło, które należy oddzielić od reszty maślanki. Zawartość miski trzeba przelać przez sito. To, co pozostanie na sitku, to masło.

Przeczytaj: Cenna wiedza o tłuszczach – smalcu, maśle, oliwie, olejach, margarynie

Maślankę natomiast należy przelać do słoika lub butelki. Z masła, które zatrzymało się na sitku, trzeba zrobić (zwałkować ręcznie) bryłę i ugniatać, aby wypłynęły z niej resztki maślanki. Następnie należy włożyć tę bryłę w miskę wypełnioną zimną, lecz przegotowaną wcześniej wodą. Nadal ugniataj bryłę masła, kilka razy wymieniając wodę w misce na czystą. Dopiero, gdy woda przestanie być mętna, nie wymieniaj już więcej wody. Wyjmij masło z wody i nadaj mu kształt: uformuj wałek niczym osełkę albo zrób kulkę lub kostkę. Przygotowane w ten sposób masło przełóż do maselnicy czy innego pojemnika i wstaw do lodówki. Będzie dobre do spożycia przez około tydzień, maksymalnie 10 dni.

Masło czosnkowe

Składniki na masło czosnkowe:

  • pół kostki masła własnoręcznej roboty,
  • 5 ząbków czosnku,
  • szczypta pieprzu i soli.

Utrzyj masło na tarce lub drobno posiekaj. Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj go do masła. Dosyp pieprzu i soli. Całość wymieszaj. Uformuj w osełkę lub kostkę, włóż do maselnicy i wstaw do lodówki. Należy spożyć w ciągu tygodnia.

Masło pietruszkowe

Składniki na masło pietruszkowe: 

  • pół kostki masła domowej roboty,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka wody.

Twarde masło utrzyj na tarce albo drobno posiekaj. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z wodą. Dodaj ją do masła i wymieszaj. Uformuj masło w kostkę albo w osełkę, przełóż do maselnicy czy innego pojemnika i włóż do lodówki. Masło pietruszkowe będzie nadawało się do spożycia przez 7 dni.

Polecamy poradnikCzym smarować chleb, jeśli nie masłem i margaryną 

Masło solone

Składniki na masło solone: 

  • pół kostki masła własnoręcznej roboty,
  • 2 łyżeczki soli.

Masło utrzyj na tarce, ewentualnie drobno posiekaj. Dodaj do niego soli i wymieszaj. Ukulaj masło w kulkę, osełkę albo uformuj w kostkę i przełóż do maselnicy czy innego pojemnika na masło. Wstaw do lodówki. Takie masło należy zjeść w ciągu 10 dni.

Masło ziołowe

Składniki na masło ziołowe: 

  • pół kostki masła domowej roboty,
  • zioła, np. kminek, bazylia, oregano, majeranek,
  • szczypta soli.

Do utartego lub drobno posiekanego masła dodaj posiekane zioła (wybór wedle smaku i uznania) i wymieszaj całość, dodaj soli. Przełóż do maselnicy i przechowuj w lodówce. Zjedz w ciągu tygodnia. 

Kredyt hipoteczny, to coraz większe ryzyko. UOKiK ostrzega.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie