Ostrość przyprawy określana jest w skali Scoville'a, w skrócie SHU. Czysta kapsaicyna (czyli związek chemiczny odpowiedzialny za pikantność przyprawy) ma kilkanaście milionów SHU (i w tej formie kapsaicyna może być trująca). Najostrzejsze papryki (jak się wydaje wyścig o miano tej najostrzejszej potrwa jeszcze bardzo długo) mają około 3,5 miliona SHU. Nie służą jednak do zastosowań kulinarnych.
Przeczytaj: Kilka sprawdzonych sposobów na uratowanie przesolonej zupy lub sosu
Niezwykle ostre odmiany papryki uprawowej to habanero, piri-piri czy pieprz cayenne (powstający z popularnej papryczki chili), w zależności od regionu mogą osiągać do 350 tysięcy SHU. To oznacza, że garść startej habanero wystarczy do doprawienia kilku obiadów o niezwykłej ostrości potraw. Spożywanie tego rodzaju warzyw samodzielnie jest wyzwaniem karkołomnym, które zakończy się potężnym pieczeniem w przełyku i jamie ustnej.
Na ostre danie można jednak spojrzeć pod kątem zdrowotnym, a wtedy kwestia smaku spada już na drugi plan. W obiegowej opinii ostre dania są niezdrowe, źle działać mają zwłaszcza na wątrobę i żołądek. Taka teza jest jednak nieuprawniona i wiąże się raczej z tym, że często pikantne przyprawy towarzyszą tłustym potrawom i to one, a nie sama ostrość winna jest kłopotom z trawieniem. Tym bardziej, że powszechnie znany jest fakt, że pikantne jedzenie stymuluje żołądek do wydzielania soków trawiennych, które go chronią.
Warto zobaczyć: Jak przechowywać przyprawy w kuchni
Czy ostre jedzenie jest zdrowe?
Okazuje się, że kapsaicyna może pomóc w walce z przeziębieniem. Ma bowiem właściwości antybakteryjne, a przy okazji rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych i pomaga usunąć ją z organizmu. Uwaga! Nie należy jednak przesadzać z ostrością posiłków, bowiem przy długotrwałym przeziębieniu organizm może zostać przez to dodatkowo osłabiony.

Kapsaicyna wykazuje również silne właściwości przeciwzapalne, o czym przekonać się mogą osoby ze stanami zapalnymi stawów czy zapaleniem ucha – złagodzenie objawów jest widoczne bardzo szybko.
Walory ostrych przypraw i posiłków powinni poznać również ludzie znajdujący się grupie ryzyka zachorowania na nowotwór. Wszystko przez właściwości antyoksydacyjne kapsaicyny, a w papryczkach oprócz niej znajdują się również ogromne ilości witaminy C, która jest również antyutleniaczem, jak i flawonidów. Ponoć szczególnie dobrze stosowanie kapsaicyny sprawdza się w przypadku zagrożenia rakiem płuc i prostaty. Kapsaicyna, zawarta w ostrych papryczkach, potrafi przeciwdziałać namnażaniu się komórek rakowych, utrudniając im podział.
Kapsaicyna jak afrodyzjak
Panowie powinni przełamać swoje ewentualne opory i włączyć więcej potraw pikantnych do swojej diety. Okazuje się bowiem, że działają one również jak afrodyzjak podnosząc poziom testosteronu u mężczyzn. Być może wyższe libido wiąże się z innymi właściwościami kapsaicyny. Otóż ta wspiera organizm w walce o obniżenie złego cholesterolu, a także szczególnie groźnych dla układu krążenia i serca trójglicerydów. Kapsaicyna poprawia krążenie, wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała miażdżycy. To z kolei oznacza, że ostre papryczki są idealna przyprawą w przypadku osób zagrożonych udarem.
Papryczki spalają tłuszcz
Panie, zwłaszcza te które zwracają baczną uwagę na smukłą linię, również powinny zainteresować się pikantnymi daniami. Dlaczego? Otóż niewiele osób wiąże kapsaicynę i pikantne posiłki z odchudzaniem. Tymczasem jej stosowanie pozwala ograniczyć tkankę tłuszczową, kapsaicyna wspomaga bowiem metabolizm, przyspiesza spalanie kalorii i jest znakomitym termoregulatorem. Nie bez powodu suplementy diety tzw. spalacze tłuszczu, bardzo często posiadają w składzie właśnie kapsaicynę.
Ostre przyprawy mają zbyt wiele cennych walorów, by po prosu lekceważyć je w kuchni. Ci, którzy niechętnie używają ich w codziennym gotowaniu, nie muszą od razu zmieniać nawyków żywieniowych i przygotowywać większości posiłków „na ostro". Wystarczy robić to raz, dwa razy w tygodniu by przekonać się, że ostre znaczy zdrowe. Nie bez powodu kuchnia chińska uważana jest za jedną z najostrzejszych na świecie, a Chińczycy jako naród mogą pochwalić się rzadko spotykaną długowiecznością.
Dowiedz się: Jak uratować za ostre danie
