Jak przechowywać przyprawy? (ZDJĘCIA)

Zuza Gunia
Przechowywanie przypraw w torebkachWykorzystajmy drewniane klamerki, by utrzymać porządek w pudełku z przyprawami
Przechowywanie przypraw w torebkachWykorzystajmy drewniane klamerki, by utrzymać porządek w pudełku z przyprawami ZG
Podpowiadamy, jak przechowywać przyprawy, by nie straciły swoich walorów. Polecamy również top 10 najzdrowszych przypraw.

Najczęstszym błędem jest przechowywanie przypraw w opakowaniach, w których zostały zakupione. Szybko tracą one swoje właściwości, jednak chwilowym rozwiązaniem może być każdorazowe zamykanie woreczków spinaczem lub klamerką do wieszania prania. Dodatkowym atutem, jest to, że na drewnianej klamerce można napisać nazwę przyprawy i wtedy bez problemu znajdziemy właściwą w pudełku z innymi.

Warto przeczytać10 najzdrowszych przypraw – sprawdź, jak działają!

Najczęściej stosowanym sposobem jest zamykanie ich w szklanych słoiczkach. Można kupić specjalne, lub skorzystać ze zużytych np. po koncentracie pomidorowym. Ważne, by miały szczelne zamknięcie. W ozdobnych słoikach można także trzymać makaron, musli czy bułkę tartą.

Jeśli do kuchennego wystroju nie pasują nam słoiki, możemy użyć drewnianych pojemniczków. Jednak pamiętajmy wtedy, że pochłaniają one zapach i można w nich przechowywać tylko jeden rodzaj przyprawy. 

Poznaj również: Zioła wspomagające trawienie

Trzeba też znaleźć na przyprawy odpowiednie miejsce w kuchni. Raczej nie poleca się trzymania ich obok kuchenki, gdzie panuje duża wilgotność. Jest to praktyczne rozwiązanie, ale produkty szybko wtedy tracą na jakości. Chrońmy je też przed działaniem promieni słonecznych, zwłaszcza jeśli mam do czynienia z przyprawami zawierającymi tłuszcz (np. gorczyca czy gałka muszkatołowa). Mogą one zjełczeć.

Jeśli mamy świeże zioła, dobrym pomysłem jest zamrożenie ich. Można to zrobić zalewając je wodą w pojemniku na kostki do lodu. Potem taką kostkę można użyć wrzucając do zupy czy sosu. Świeże rośliny można także zawinąć w wilgotny ręcznik i włożyć do lodówki. Wytrzymają tak ponad tydzień. Zamrażać można również takie przyprawy jak czerwona papryka, chili czy pieprz cayenne. Dzięki temu dłużej będziemy mogli cieszyć się ich smakiem.

 Warto przeczytaćNaturalne środki przeciwbólowe, które mamy w kuchni 

Pamiętajmy, żeby raczej kupować przyprawy w całości i rozdrabniać je w moździerzu lub młynku, wtedy będą bardziej aromatyczne. Jak sprawdzić, czy nasz przyprawa nadaje się do użycia? To proste: oceńmy jej kolor (stare przyprawy są wyblakłe), zapach, oraz intensywność smaku. Jeśli przyprawa jest zbrylona, to czas kupić nową. 

Zioła, czosnek i papryczki można wykorzystać jako dekorację kuchni.
Zioła, czosnek i papryczki można wykorzystać jako dekorację kuchni. Fot. Elocin91 (Pixabay.com)
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom