1 z 3
Przewijaj galerię w dół
Kapsaicyna to składnik papryki odpowiedzialny za jej "moc"...
fot. Tomasz Gola

Kapsaicyna to składnik papryki odpowiedzialny za jej "moc"
Ostre papryczki nadają intensywny smak potrawom. Warto korzystać z nich w kuchni, ponieważ dzięki zawartej w nich kapsaicynie, mają właściwości zdrowotne. Substancja zwana kapsaicyną została odkryta w 1846 r. przez amerykańskiego chemika L.T. Thresh, który poddał badaniom kilkanaście odmian papryki. Naukowiec udowodnił, że papryka jako jedyne warzywo w przyrodzie zawiera kapsaicynę.

2 z 3
Kapsaicyna jest odpowiedzialna za ostry smak papryczek...
fot. Fot. Pixabay.com

Kapsaicyna jest odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili. Substancja ta jest znana głównie jako składnik przypraw oraz tabletek na odchudzanie. Kapsaicyna ma wiele właściwości leczniczych.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem

Polecamy

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem

Mieszkanie do 1000 zł? To wciąż możliwe, ale musisz się spieszyć

Mieszkanie do 1000 zł? To wciąż możliwe, ale musisz się spieszyć