Najlepszy środek do oprysków roślin zrobisz z tego, co masz w kuchni. Wykorzystaj czosnek i cebulę do zwalczania szkodników

Katarzyna Józefowicz
Czosnek i cebulę można wykorzystać do zrobienia oprysku przeciw szkodnikom i chorobom roślin.
Czosnek i cebulę można wykorzystać do zrobienia oprysku przeciw szkodnikom i chorobom roślin. Sascha Kim/pexels.com, Shutterbug75/pixabay.com
Czosnek i cebula mają wiele właściwości korzystnych nie tylko dla naszego zdrowia, ale również zdrowia roślin. Opryski z czosnku i cebuli pomogą pozbyć przędziorków i ziemiórek, które często atakują rośliny domowe zimą. Ale zwalczy też mszyce i inne choroby oraz szkodniki roślin ogrodowych. Radzimy, jak przygotować wywary i wyciągi oraz gnojówkę z czosnku, a także preparaty z cebuli.

Spis treści

Cebula i czosnek nie zachwycają wprawdzie swoim zapachem, ale zawarte w nich naturalne substancje chemiczne, kwasy organiczne, witaminy, minerały i olejki eteryczne, wykazują m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Dlatego rośliny te często wykorzystywane są do łagodzenia objawów infekcji i przeziębienia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Czosnek wykazuje ponadto działanie przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i przeciwrobaczne, więc działa jak naturalny antybiotyk i może być przydatny w łagodzeniu objawów wielu chorób. Bogaty skład obu warzyw, pozwala też wykorzystać je w ogrodzie i przygotować z nich skuteczne preparaty naturalne, mające zastosowanie w ochronie roślin.

Wyciąg z czosnku dla roślin. Jak go zrobić?

Czosnek to znany i skuteczny środek przeciwko licznym chorobom grzybowym, ale także wielu szkodnikom. Można przygotować z niego zarówno gnojówkę, jak i wyciąg lub wywar, którymi w razie potrzeby będziemy mogli opryskiwać lub podlewać rośliny.
Najczęściej przygotowanym z czosnku naturalnym preparatem ochrony roślin jest wyciąg. Aby go uzyskać, miażdżymy lub mielimy ząbki czosnku, a następnie zalewamy je wodą i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na ok. 2-4 dni. Proporcje to ok. 200 g czosnku na 10 litrów wody. Po tym czasie płyn odcedzamy i bez rozcieńczenia opryskujemy nim rośliny zaatakowane przez szkodniki lub choroby grzybowe.

Na co stosować wyciąg z czosnku jako oprysk?

Oprysk wyciągiem z czosnku pomaga zwalczać takie szkodniki jak:

  • mszyce,
  • przędziorki,
  • połyśnica marchwianka,
  • wielkopąkowiec porzeczkowy,
  • roztocze truskawkowe.

oraz między innymi następujące choroby:

  • mączniaki,
  • rdze,
  • plamistości liści,
  • szara pleśń.

Wywar z czosnku. Przepis i zastosowanie do oprysków roślin

W podobny sposób przygotowujemy wywar z czosnku, jednak wtedy zalany wodą czosnek (ok. 200 g czosnku na 10 l wody), odstawiamy na 24 godziny, a następnie gotujemy przez ok. 20 min. Po wystudzeniu płyn odcedzamy i bez rozcieńczenia stosujemy na takie same szkodniki i choroby jak wyciąg. Jest też skuteczny w walce z ziemiórkami, które atakują rośliny doniczkowe, szczególnie zimą.

Gotowe, naturalne preparaty z czosnku

Jeśli nie mamy czasu lub możliwości samodzielnie przygotować wywaru lub wyciągu z czosnku, możemy skorzystać z dostępnych na rynku gotowych preparatów na bazie czosnku jak np.: Himal – Bioczos płynny czy Ekodarpol – Biochron, które można użyć właściwie od razu.

Warto przeczytać:

Gnojówka z czosnku – jak ją zrobić?

Nie znajdziemy natomiast gotowej gnojówki z czosnku, dlatego jeśli chcemy z niej skorzystać, musimy sami zająć się jej przygotowaniem. Na gnojówkę z czosnku będą nam potrzebne rozdrobnione ząbki czosnku (ok. 75 g) lub świeże liście i łuski (ok. 200 g), które umieszczamy w plastikowym wiadrze lub beczce, zalewamy wodą (ok. 10 l) i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 2-4 tygodnie.

Do czego stosować gnojówkę z czosnku?

Po tym czasie gotową gnojówką po rozcieńczeniu wodą w proporcji 1:10, podlewamy rośliny, aby je wzmocnić i uodpornić na choroby grzybowe. Bez rozcieńczenia podlewamy natomiast marchew w celu jej ochrony przed połyśnicą marchwianką (należy podlewać warzywa blisko korzeni, w okresie lotów szkodnika).

Polecamy:

Przepis na wyciąg z cebuli

Pomimo iż czosnek jest liderem wśród roślinnych preparatów ochrony roślin, w razie jego braku podobne preparaty możemy uzyskać także z cebuli, z której najczęściej przygotowuje się wyciągi i wywary. Aby uzyskać wyciąg z cebuli, zalewamy jej łuski wodą (200 g łusek na 10 l wody) i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 3-4 dni.

Na co stosować oprysk z wyciągu z cebuli

Po tym czasie gotowym preparatem bez rozcieńczania opryskujemy rośliny trzykrotnie, co 5 dni, przeciwko mszycom, miodówkom, przędziorkom i skoczkom.

Przepis na wywar z cebuli

Z kolei wywar z cebuli otrzymamy, zalewając warzywo wodą (wystarczy 75 g cebuli lub 500 g łusek na 10 l wody) i gotując na małym ogniu przez ok. 15-30 minut.

Wywar z cebuli na pomidory i nie tylko

Wywar po ostudzeniu także stosujemy bez rozcieńczania, opryskując nim rośliny zapobiegawczo przed rozwojem chorób grzybowych (m.in. pomidory zapobiegawczo przed porażeniem zarazą ziemniaczaną) lub w przypadku wystąpienia mszyc.

Jak długo można przechowywać wyciąg i wywar z cebuli

Warto jednak pamiętać, że wyciąg to produkt nietrwały, dlatego należy go zużyć w ciągu doby od przygotowania, w przeciwnym razie sfermentuje i zmieni swoje właściwości. Z kolei wywar można użyć od razu po przygotowaniu i wystudzeniu lub można wlać gorący do szklanych słoików i szczelnie zamknąć pokrywką. Tak zabezpieczony będzie mógł być przechowywany nawet przez kilka miesięcy i wykorzystany w razie potrzeby.

Polecjaka Google News - RegioDom

Wypoczywaj w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czas na tańsze budowanie? W styczniu br. taniały materiały budowlane

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom