Żywokost do nawożenia i oprysków roślin. Gnojówka z żywokostu, wywar i wyciąg – jak je zrobić i stosować? Wzmocnią rośliny i zwalczą mszyce

Katarzyna Józefowicz
Żywokost to popularna roślina. Choć w ogrodzie może być uciążliwy, ma wiele pożytecznych właściwości leczniczych. Warto go też wykorzystać do nawożenia roślin oraz zwalczania mszyc i innych szkodników.
Żywokost to popularna roślina. Choć w ogrodzie może być uciążliwy, ma wiele pożytecznych właściwości leczniczych. Warto go też wykorzystać do nawożenia roślin oraz zwalczania mszyc i innych szkodników. Orest Lyzhechka/GettyImages
Żywokost to dość popularna roślina, która często rośnie dziko. Ma właściwości lecznicze, ale przydaje się także w ogrodzie. Z żywokostu można przygotować gnojówkę, która będzie cennym nawozem (m.in. dla pomidorów), ale pomoże także zwalczyć mszyce. Podobnie można wykorzystać wyciąg i wywar z żywokostu, które są łatwiejsze do przygotowania, a chronią też m.in. kapustę przez szkodnikami. Podpowiadamy, jak zrobić gnojówkę, wywar i wyciąg z żywokostu i jak je stosować do nawożenia roślin oraz zwalczania mszyc i innych szkodników roślin.

Spis treści

Zalety i wady żywokostu

Żywokost to roślina o wielu obliczach. Ma atrakcyjny, kopulasty pokrój, bardzo duże, zielone liście i ciekawe, miododajne, kolorowe, dzwonkowate kwiaty, więc wydawałaby się, że jest idealną rośliną ozdobną. Niestety, ponieważ głęboko się korzeni, skutecznie rozsiewa, łatwo odradza się z każdego kawałka korzenia, pozostającego w glebie i mocno rozrasta, zagłuszając inne rośliny, jest nie tylko piękna, ale też bardzo ekspansywna. Raz wprowadzona do ogrodu nie da się z niego łatwo usunąć, dlatego najlepiej sadzić ją z dala od rabat ozdobnych i grządek warzywnych.

Żywokost jest też jednocześnie uznaną i cenioną rośliną leczniczą, mającą zbawienny wpływa na kości i stawy, co ma odzwierciedlenie nawet w jej nazwie („żywokost” - odżywia kości). Olejki i maści z niej przyrządzone z powodzeniem stosuje się przy urazach, złamaniach, zwichnięciach, stanach zapalnych mięśni i ścięgien oraz wspomagająco w leczeniu żylaków, owrzodzeń, oparzeń i odmrożeń. Preparaty z żywokostu poleca się jednak stosować jedynie zewnętrzne, bo przyjmowane doustnie mogą przyczynić się m.in. do uszkodzenia wątroby, a nawet wykazywać działanie rakotwórcze. W takim przypadku konieczne jest ścisłe przestrzeganie zalecanych dawek.

Żywokost na nawóz i do zwalczania szkodników

Żywokost sprawdzi się jednak nie tylko w domowej apteczce, ale też w ogrodzie, gdyż można z niego przygotowywać wartościowe preparaty naturalne, pomocne w uprawie i ochronie roślin. W tym celu świeże ziele zbiera się na początku lata – w czerwcu. Rośliny można też zbierać i przetwarzać razem z korzeniami, w których także znajduje się wiele cennych substancji, z czego część wykorzystuje się od razu, a część suszy, aby móc sporządzić z niego preparaty także wtedy, gdy świeże rośliny będą niedostępne. W zależności od potrzeb, z żywokostu możemy przygotować gnojówkę, wyciąg lub wywar.

Niektóre rośliny, choć ładne, mogą być uciążliwe, bo nadmiernie rozrastają się. Zobacz, na jakie rośliny trzeba uważać. Przejdź do kolejnych zdjęć, użyj strzałek lub przycisku NASTĘPNE.

Te rośliny są jak „zemstę sąsiada”! Wyglądają pięknie, ale s...

Gnojówka z żywokostu – do czego ją stosować?

Oczywiście najbardziej wartościowa będzie gnojówka, która przyda się zarówno do ochrony roślin przed mszycami jak i ich nawożenia oraz wzmacniania. Ponieważ jest bogata w potas, będzie idealnym nawozem m.in. dla pomidorów i papryki (stosuje się ją z chwilą pojawienia się na roślinach pierwszych kwiatów). Gnojówką z żywokostu możemy też podlewać kompost, gdyż przyspiesza tworzenie się próchniczy (na kompost możemy też wrzucać świeże rośliny, ale bez korzeni i bez przekwitających kwiatów, które mogłyby rozsiać nasiona i zachwaścić działkę).

Gnojówka z żywokostu – przepis

Aby przygotować gnojówkę z żywokostu, musimy umieścić ziele w plastikowej beczce i zalać je zimną wodą (ok.1 kg żywokostu na 10 litrów wody). Pojemnik nie może być metalowy, gdyż podczas fermentacji uwalniają się z płynu związki chemiczne, które mogą wchodzić w niekorzystne reakcje z metalem. W beczce należy też zostawić nieco wolnej przestrzeni w górnej części, bo jeśli napełnimy ją po brzegi, pieniący się w czasie fermentacji płyn może „wykipieć”. Beczkę ustawiamy w zacienionym miejscu na 2-3 tygodnie, gdyż tyle czasu powinna trwać fermentacja. Warto też co 1-2 dni mieszać zawartość beczki, co ułatwi tworzenie się nawozu.

Zwykły ocet, który za kilka złotych kupimy w każdym sklepie spożywczym, może zastąpić chemiczne opryski, np. przeciw mszycom. Zobacz, do czego przyda się ocet w ogrodzie. Przejdź do kolejnych zdjęć, użyj strzałki lub przycisku NASTĘPNE.

Oprysk z octu na mszyce i mrówki. Pomoże zwalczyć choroby i ...

Gnojówka z żywokostu jako nawóz i do zwalczania mszyc

Kiedy płyn przestanie pracować i stanie się bardziej klarowny, rozcieńczamy go wodą w proporcji 1:10 i podlewamy nim zarówno rośliny użytkowe, w tym głównie warzywa oraz drzewa i krzewy owocowe, jak i ozdobne. Kiedy mamy problem z mszycami, rozcieńczamy gnojówkę wodą w stosunku 1:5 i pryskamy rośliny zaatakowane przez szkodniki.

Wyciąg z żywokostu. Jak go zrobić?

Znacznie łatwiejszy do przygotowania, choć nie tak intensywny jak gnojówka, jest natomiast wyciąg z żywokostu. Aby go otrzymać, zalewamy ziele żywokostu zimną wodą i odstawiamy na 12-24 godz. (ok.1 kg ziela na 10 litrów wody).

Wyciąg z żywokostu do podlewania i oprysków

Po tym czasie płyn przecedzamy i po rozcieńczeniu wodą w proporcji 1:4, zasilamy nim rośliny. Nierozcieńczony preparat możemy natomiast wykorzystać do oprysku kapusty, zaatakowanej przez szkodniki roślin kapustnych. Wyciąg powinien być zużyty w ciągu doby od przygotowania, gdyż później zacznie fermentować.

Polecamy też:

Wywar z żywokostu. Przepis i zastosowanie

Wywar z żywokostu przygotowuje się podobnie, jak wyciąg (ok.1 kg ziela na 10 litrów wody), ale po zalaniu roślin wodą, należy gotować całość przez ok. 30-60 min, następnie ostudzić, odcedzić i bez rozcieńczenia wykorzystać do oprysku roślin przeciwko mszycom, szkodnikom kapustnych i miodówkom (to szkodniki m.in. jabłoni, grusz i bukszpanów).

Polecjaka Google News - RegioDom

To przyda Ci się w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na regiodom.pl RegioDom