Spis treści
Portale kulinarne, książki kucharskie, ciocie oraz babcie w swoich recepturach w przeróżny sposób określają ilość składników, których należy użyć do przygotowania potrawy. Ciężko się w tym rozeznać, zwłaszcza osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
W przepisach kulinarnych najczęściej spotykamy następujące określenia ilości składników:
- szczypta – to ok. 0,25–0,6 g,
- łyżeczka – to ok. 5 ml,
- łyżka stołowa – to ok. 15 ml,
- szklanka – powinna mieć pojemność ok. 250 ml,
- kostka – masła waży 200 g, a margaryny ma 250 g.
Łyżki i łyżeczki, o których czytamy w przepisach, zawsze z założenia powinny być traktowane jako płaskie, chyba że autor sugeruje inaczej i pisze o łyżce czubatej, inaczej zwanej kopiastą.
1 szklanka, ile to łyżek stołowych?
Przyjmuje się, że szklanka ma pojemność 250 ml. Sprawdź jak to się przelicza na łyżki stołowe (1 łyżka = 15 ml):
- 1 szklana = 16,5 łyżki,
- 3/4 szklanki = 12 łyżek,
- 2/3 szklanki = 10,5 łyżki,
- 1/2 szklanki = 8 łyżek,
- 1/3 szklanki = 6 łyżek,
- 1/4 szklanki = 4 łyżki.
Szklanka, łyżka stołowa, łyżeczka – skorzystaj, ze ściągi pojemności i wag popularnych produktów
Zajrzyj do naszej ściągi i sprawdź, ile ważą produkty, które najczęściej pojawiają się w książkach kucharskich w przeliczeniu na szklankę (250 ml)/łyżkę stołową (15 ml)/ łyżeczkę (5 ml):
- mąka pszenna – 170/10/3,
- mąka ziemniaczana – 200/10/3,
- mąka krupczatka – 210/10/3,
- mąka graham – 160/9/3,
- cukier puder – 170/12/4,
- cukier kryształ – 220/15/5,
- kasza manna – 180/15/4,
- bułka tarta – 150/8/3,
- płatki owsiane – 120/6/2,
- kakao naturalne – 130/8/3,
- ziarna maku – 160/10/3,
- sól kuchenna – 300/18/6,
- ryż biały – 220/15/5,
- proszek do pieczenia – –/10/3,
- orzechy laskowe – 240/10/3,
- mielone migdały – 110/6/2,
- mleko – 250/15/5,
- śmietana kremówka – 260/15/5,
- olej – 230/14/5.
Takie zestawienie warto sobie wydrukować, zalaminować i mieć zawsze pod ręką, gdzieś w szufladzie, kuchennej szafce lub segregatorze z ulubionymi przepisami.
Miarki, miski, wagi i kalkulatory online – zdaj się na sprawdzonych, kuchennych pomocników
Pieczenie i gotowanie stanie się też zdecydowanie przyjemniejsze, jeżeli zaopatrzymy się w praktyczne akcesoria, która znacznie ułatwię te kuchenne czynności. Warto mieć pod ręką: garnki i miski z praktyczną podziałką, wagę kuchenną do porcjowania składników czy miarki w formie specjalnych naczyń i w kształcie łyżek z podziałką oraz czytelnymi oznaczeniami pojemności.
Możemy także skorzystać z darmowych kalkulatorów kulinarnych online, które automatycznie przeliczą wagę szklanki mąki czy cukru. Jeśli mamy przepis kulinarny, w którym podane są ilości składników w gramach czy mililitrach, a chcemy przeliczyć je na szklanki czy łyżeczki, to żaden problem. Wystarczy wybrać rodzaj produktu, np. mąka ziemniaczana oraz jednostki wyjściowe, np. gramy i te, które chcemy uzyskać finalnie, np. mililitry. Kalkulator online w kilka chwil przeliczy te wartości.
