Spis treści
Faworki – skąd pochodzi ten przysmak?
Faworki, znane także jako chruściki lub chrust pochodzą z Litwy oraz Niemiec. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Chcecie ten przysmak przygotować samodzielnie? Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na faworki w kilku wersjach.
Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Zobacz, jakie składniki wykorzystuje oraz jak robi różę z ciasta na faworki.
Róże karnawałowe wyglądają bardziej efektownie od faworków. Robimy je z kilku krążków ciasta, które sklejamy, a następnie smażymy jak faworki (na głębokim oleju). Usmażone róże posypujemy cukrem pudrem. Możemy je również udekorować dżemem lub wiśnią z konfitury.
Źródła: Dzień Dobry TVN/x-news
Polecamy przepisy na: Pyszne domowe PĄCZKI
Polecamy przeczytać
Jak zrobić chruściki? Poznaj sprawdzony przepis na faworki tradycyjne
W pierwszej kolejności przygotuj składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 4 łyżki gęstej śmietany (może być 12-procentowa)
- pół łyżeczki octu (albo spirytusu)
- pół łyżeczki soli
- 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Do mąki dodajemy sól i masło pokrojone w drobne kostki. Całość rozgniatamy, rozcieramy palcami w jednej misce i na chwilę odstawiamy. W tym czasie jajko mieszamy z żółtkami oraz cukrem pudrem i ubijamy z nich pianę. Do ubitych jajek dodajemy wyrobione wcześniej ciasto. Dodajemy jeszcze śmietanę i ocet. Mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy ją pod przykryciem na pół godziny, aż ciasto stanie się bardziej miękkie. Ciasto rozwałkowujemy i składamy (rolujemy). Powtarzamy 5–6 razy. Po rozwałkowaniu tniemy ciasto wzdłuż na paski o szerokości około 4 centymetrów, a potem te paski na prostokąty długie na mniej więcej 10 centymetrów. Każdy prostokąt nacinamy wzdłuż na środku i robimy szparkę lub wykrawamy dziurkę, przez którą przetykamy jeden koniec prostokąta. W ten sposób powstanie wstążka.
Przeczytaj: Poradnik o tłuszczach: smalcu, maśle, oliwie, olejach roślinnych, margarynie
Smażymy z obu stron w garnku z olejem, aż uzyskamy pożądany złocisty kolor. Aby chruściki tak nie nasączyły tłuszczem, wykładamy je na papierowym ręczniku. Posypujemy pudrem, zanim ostygną.
Faworki na piwie – przepis
Przygotuj składniki na faworki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- pół szklanki piwa
- 1 kieliszek wódki
- 1 łyżeczka masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Łączymy mąkę z żółtkami, piwem, masłem i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 45 minut do lodówki. Potem wałkujemy ciasto kilka razy. Wycinamy paski i robimy kokardki (jak w przepisie powyżej) . Do jeszcze zimnego oleju dolewamy wódki i dopiero smażymy.
Faworki z jogurtem – jak przygotować tę wersję chruścików?
Przygotuj składniki na faworki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 ml wódki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem (ale zostawiamy trochę do posypania chruścików na koniec) i solą. Gdy konsystencja będzie jednolita, dodajemy żółtka, jogurt oraz wódkę. Ciasto wyrabiamy, a potem kilkakrotnie wałkujemy i zwijamy. Formujemy wstążki, które smażymy w garnku na oleju.
Faworki bezglutenowe
Przygotuj składniki na faworki:
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany (np. 18-procentowej)
- 4 żółtka
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka octu
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, masło, śmietanę i ocet. Całość wyrabiamy na ciasto. Wygniatamy, parę razy wałkujemy i rolujemy. Formujemy kokardki. Smażymy na oleju. Zanim ostygną, posypujemy cukrem pudrem.
Faworki z piekarnika (dietetyczne)
Przygotuj składniki na faworki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 6 łyżek gęstej śmietany np. 12-procentowej
- 1 łyżka octu
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- cukier puder do posypania
Mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, ocet i śmietanę. Ugniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa. Wykładamy na blat posypany mąką i wałkujemy. Po rozwałkowaniu tniemy ciasto i tworzymy z nich kokardki. Faworki wykładamy na blachę i pieczemy przez 10–11 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie są zatopione w oleju (średniej wielkości smażony w oleju faworek ma około 87 kalorii), więc są uważane za wersję dietetyczną. Zaraz po wyłożeniu posypujemy je cukrem pudrem.
Polecamy przeczytać
