Fasola – odmiany, właściwości, uprawa

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Fasola szparagowaPrzełom lipca i sierpnia to dobry sezon na zbiór fasoli.
Fasola szparagowaPrzełom lipca i sierpnia to dobry sezon na zbiór fasoli. Pixel1 (Pixaby.com)
Udostępnij:
Fasola bywa nazywana mięsem wegetarian. To bowiem najbogatsze w składniki odżywcze warzywo, jakie wydaje ziemia. U nas fasola jest niezbyt doceniana. A szkoda, bo jest wartościowa nie tylko w sezonie.

Fasola, jak inne warzywa strączkowe, nie jest trudna w uprawie. To roślina jednoroczna. Na świecie istnieje ponad 20 gatunków fasoli i 400 odmian, ale w Polsce najczęściej spotykana jest fasola zwyczajna oraz wielokwiatowa. Do tej pierwszej grupy zalicza się fasolkę szparagową żółtą (np. Galopka, Korona, Polka) i zieloną (m.in. Bartava, Cadillac, Ferrari), a do drugiej – fasolę uprawianą ze względu na jej suche nasiona (przykładowo Piękny Jaś).

Zobacz również: Przepisy na rośliny strączkowe w niezwykłym wydaniu 

Właściwości fasoli

Fasola jest warzywem bogatym w składniki odżywcze. Ma więcej białka niż mięso. Zawiera witaminy A, z grupy B oraz witaminę E, a ponadto potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk i wapń. Dieta z fasolką w składzie pomaga obniżyć cholesterol, poprawia poziom cukru we krwi, usprawnia trawienie, ale powinny jej unikać osoby, które mają biegunki.

Warunki dla fasoli

Słońce, ciepło i zacisze sprzyjają uprawie fasoli. Zaczyna ona kiełkować, gdy za oknem jest przynajmniej 11 stopni na plusie. Fasola najlepiej rośnie, gdy temperatura wynosi powyżej 20 stopni Celsjusza. Gleba powinna być żyzna, ewentualnie półżyzna, najlepiej o odczynie obojętnym, na pewno nie kwaśnym. Fasola jest najbardziej wytrzymała na suszę ze wszystkich roślin strączkowych. Gdy jednak jest jej za sucho przez dłuższy czas, strąki staną się bardziej włókniste.

Zobacz wideo: Rośliny strączkowe to żywieniowy trend na 2016 rok 

Wysiew fasoli

Nasiona fasoli wysiewa się w połowie maja lub pod koniec maja. Najwcześniej 2 miesiące po tym można zebrać plon. Kto wysieje fasolkę pod koniec czerwca, ten doczeka się zbiorów na przełomie sierpnia i września. Można także wysiać fasolę już na przełomie marca i kwietnia, jeśli ma się tunele foliowe gwarantujące wyższą, niż na zewnątrz, temperaturę. Po połowie maja, czyli po „zimnej Zośce", można już zdjąć folię, bo przymrozki wówczas nie powinny już występować. Najlepiej zrywać młode strąki, ponieważ te w pełni dojrzałe posiadają już łyka i są twardsze.

Szkodniki fasoli

Mszyca daje się we znaki fasoli. Z naturalnych metod walki z mszycami poleca się wodę z octem – roztwór to litr wody wymieszany z litrem octu. Należy tym roztworem przeprowadzić oprysk. Trzeba jednak uważać, bo gdy octu dodamy więcej, pozbędziemy się wprawdzie mszyc, ale uszkodzimy również fasolę. Kolejny szkodnik to chrząszcz strąkowiec fasolowy. Już jego larwy wgryzają się w fasolę, dorastają w nasionach, a wychodzą z nich już jako dorosłe osobniki. Tutaj skuteczne są jedynie środki chemiczne.

Ciekawostki na temat fasoli

Fasola zawiera m.in. witaminę B1, która działa antydepresyjnie i poprawia koncentrację. Niektórzy przed gotowaniem fasoli moczą ją nawet kilka godzin. To co prawda przyspiesza potem jej gotowanie, ale powoduje utratę składników odżywczych oraz witamin przez warzywo. Rozwiązanie jednak istnieje: gotować fasolę w tej samej wodzie, w jakiej była ona moczona. Mało znanym u nas gatunkiem jest fasolnik chiński. Wyglądem przypomina fasolę szparagową, ale ma dłuższe owoce. „Szabelki" mierzą nawet 1 metr. Fasola była nazywana przez nasze babcie i prababcie warzywem wojennym i okupacyjnym. W książkach kucharskich z czasów wojny można spotkać m.in. przepis na tort weselny z fasoli. 

PolecamyKiełkowniki – modny i praktyczny dodatek we wnętrzu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Chcesz pobalować? Nie w mieszkaniach od Airbnb

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej RegioDom
Dodaj ogłoszenie