Spis treści
Uprawa fasoli na strąki lub nasiona
Fasola szparagowa należy do najpopularniejszych warzyw w przydomowych ogródkach warzywnych, na działkach, a nawet na balkonach. W jej uprawie najlepiej sprawdzą się gleby lżejsze o odczynie zbliżonym do obojętnego.
„Korzystna jest oczywiście duża zawartość próchnicy w podłożu. Jeśli fasolę wysiejemy na glebach zbyt żyznych, wytworzy ona dużo zielonej masy i będzie źle plonować”, wyjaśnia na swojej stronie Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
ODR radzi także, by obok fasoli nie uprawiać kopru, cebuli i kolendry – nie lubią się.
Instytut Ogrodnictwa wyjaśnia, że fasola zwykła należy do rodziny bobowatych, dawniej motylkowatych. Fasola zwykła jest rośliną roczną i samopylną. Jej częścią jadalną są strąki i nasiona. Odmiany fasoli zwykłej różnią się wysokością łodygi, barwą strąków, zawartością włókna, wielkością i barwą nasion. Dzielą się na:
- karłowe,
- tyczne,
- szparagowe: zielone, żółto i fioletowo strąkowe
Fasola w dobrym towarzystwie: jak dobierać sąsiedztwo w uprawie?
Rośliny w swoim otoczeniu mogą na siebie oddziaływać na różne sposoby. Niektóre z nich wzajemnie się wzmacniają i chronią, inne natomiast konkurują o wodę, składniki odżywcze i światło słoneczne. Dobór odpowiedniego sąsiedztwa dla fasoli może odstraszać lub przyciągać szkodniki oraz choroby. Rośliny o właściwościach fitosanitarnych mogą chronić fasolę przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi.

Zatem rośliny nie powinny odbierać sobie wzajemnie dostępu do słońca, jeśli oba gatunki potrzebują go w dużej ilości. Obok siebie nie należy siać lub sadzić warzyw, które są atakowane przez te same szkodniki i choroby, ponieważ zwiększa to ryzyko porażenia obu roślin rosnących po sąsiedzku.
Przeczytaj też: Ile kosztuje rabarbar w sezonie 2024?
Dobre sąsiedztwo dla fasoli szparagowej to np.
- buraki ćwikłowe i liściowe
- kalafior
- seler
- szpinak
- bazylia
- tymianek
Dobry i niekorzystny przedplon dla fasoli w ogrodzie
Fasola preferuje gleby przepuszczalne, żyzne i bogate w próchnicę, o pH w granicach 6,5-7,8. Najlepiej sprawdzą się kompleksy gliniasto-piaszczyste o średniej zwięzłości. Unikaj gleb kwaśnych, ciężkich, zlewnych, zaskorupiających się, z wysokim poziomem wód gruntowych oraz lekkich o małej pojemności wodnej. Te warunki nie sprzyjają jej rozwojowi.
Poza stanowiskiem, które powinno być osłonięte od wiatru, ciepłe, a także dobrym sąsiedztwem w roku wysiewu nasion, ważne jest także to, jakie rośliny rosły na danym stanowisku wcześniej. Dobrym przedplonem dla fasoli jest wiele gatunków warzyw np.
- cebulowe,
- kapustne,
- pomidor,
- ogórek,
- jak również rośliny rolnicze – ziemniaki i zboża.
Po tych roślinach nie uprawiaj fasoli:
- roślinach bobowatych (dawniej motylkowych),
- marchwi,
- pietruszce
- i szpinaku
Powodem jest występowanie na stanowiskach po wymienionych wyżej roślinach wspólnych chorób (zgnilizna twardzikowa) i szkodników (nicienie). Najlepiej jeśli uprawę zaplanuje się w drugim lub trzecim roku po oborniku, podpowiada Instytut Ogrodnictwa - PIB.
Płodozmian w uprawie fasoli. Po tych uprawach jej nie siej
Właściwie zaplanowany i ułożony płodozmian jest kluczowy dla uprawy ekologicznej, a o taką zazwyczaj chodzi nam w przydomowych ogrodach. Minimalny okres trwania płodozmianu wynosi 4 lata. Instytut Ogrodnictwa wyjaśnia:
„Powinien on uwzględniać nie tylko potrzeby roślin, dbałość o glebę, ale przede wszystkim umożliwić utrzymanie wysokiej aktywności biologicznej gleby, stwarzać warunki wzrostu lub zachowania na stałym poziomie żyzności gleby, zapewnić dobre wykorzystanie składników pokarmowych z różnych warstw profilu glebowego, ograniczyć występowanie chwastów, zmniejszyć występowanie chorób i szkodników, zwiększyć zawartość próchnicy w glebie oraz zapobiegać zmęczeniu gleby”.

W płodozmianach musi być uwzględnione pokrewieństwo roślin, tak aby nie uprawiać po sobie gatunków z tej samej rodziny botanicznej. Wymogi te są podyktowane względami fitosanitarnymi, a ich lekceważenie spowoduje wystąpienie ryzyka pojawienia się tych samych chorób i szkodników. Z tych względów fasola nie powinna być uprawiana na tym samym stanowisku przez okres 4 lat.
Kiedy siać fasolę do gruntu? Optymalny termin
Wschodzące fasolki są wrażliwe na przymrozki, dlatego Małopolski ODR podpowiada sadzenie fasoli w ostatnim tygodniu kwietnia lub na początku maja.
Śląski ODR podaje, że tradycyjny termin siewu fasoli szparagowej przypada między 10 i 15 maja. Wtedy temperatura gleby powinna wynosić około 12 stopni Celsjusza, a jednocześnie mija zagrożenie wiosennych przymrozków. Pogoda sprawia jednak niespodzianki i przymrozki występowały już nawet w drugiej połowie maja.
Instytut Ogrodnictwa wskazuje na wysiew fasoli od okresu między 8 a 15 maja. „Najlepiej wysiewać nasiona, gdy temperatura gleby wynosi około 10°C. Wschody fasoli przy temperaturze 12−15°C pojawiają się już po 7−9 dniach”.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
