"Dom Korona" - projekt zdeterminował górzyste otoczenie (WIZUALIZACJE)

Ewa Wieczorska, Studio 81.WAW.PL
"Dom Korona" - projekt zdeterminował górzyste otoczenie (WIZUALIZACJE)"Dom Korona" - projekt zdeterminował górzyste otoczenie (WIZUALIZACJE)
"Dom Korona" - projekt zdeterminował górzyste otoczenie (WIZUALIZACJE)"Dom Korona" - projekt zdeterminował górzyste otoczenie (WIZUALIZACJE) OMI MEDIA PRODUCTION & MICHAŁ NOWAK
Koncepcja "Domu Korona" ma podwójny charakter. Architekci wprowadzili do niego kilka istotnych zabiegów, które nadają bryle oryginalnego wyglądu.

Projekt domu stworzyli architekci ze studia 81.WAW.PL. Postanowili wkomponować dom w krajobraz poprzez niekonwencjonalne podejście do dachu. Inspiracją architektury bryły "Domu Korona" stała się przede wszystkim natura i górskie szczyty. Powierzchnia użytkowa domu wynosi ok. 250 m.kw., a powierzchnia zabudowy ok. 160 m.kw.

Zobacz również: Edge House - dom na krawędzi. Innowacyjny projekt zawładnął skarpą (WIZUALIZACJE)

Efekt dynamizmu architekci uzyskali dzięki cięciom wykonanym w powierzchni dachu. Od strony podjazdu nie ma żadnego okna, takie rozwiązanie zapobiega utracie energii, natomiast bramę garażową skomponowano z elewacją - zastosowano pokrycie jej tym samym materiałem. Wejście do bryły domu znajduje się w trójkątnym wcięciu od strony wschodniej - dzięki takiemu ulokowaniu głównego wejścia, automatycznie z bryły domu wytworzyło się zadaszenie.

Projekt "Domu Korona" ma oryginalny, podwójny charakter - wszystko dzięki bryle, która od strony podjazdu jest surowa i minimalistyczna, natomiast od strony jeziora jej architektura zupełnie się zmienia: zamiast białej, prostej elewacji, architekci zaprojektowali czarną, nieregularną powierzchnię. Charakterystyczne cięcia w bryle dachu wytworzyły przed salonem zadaszony taras, a wszystkie wcięcia w białej bryle, zostały podkreślone czernią.

To też cię zainteresuje: Oszczędny i oryginalny "Dom nad jeziorem" (WIZUALIZACJE)

Na parterze znajduje się przestronny hol z bezpośrednim dostępem do garażu na jeden samochód, kotłownia, kuchnia z jadalnią oraz salon. Z części dziennej rozpościera się widok na taflę jeziora. Na piętrze architekci ulokowali trzy sypialnie, główna - przeznaczona dla właścicieli, ma własną garderobę oraz niezależną łazienkę. Dzięki zastosowaniu różnych wcięć w bryle budynku, wszystkie pomieszczenia są doświetlone światłem naturalnym.

Dopłaty do cen energii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie