Edge House - dom na krawędzi. Innowacyjny projekt zawładnął skarpą (WIZUALIZACJE)

Ewa Wieczorska, Mobius Architekci
Edge House - Dom na krawędzi. Innowacyjny projekt zawładnął skarpą (WIZUALIZACJE)Edge House - dom na krawędzi. Innowacyjny projekt zawładnął skarpą (WIZUALIZACJE)
Edge House - Dom na krawędzi. Innowacyjny projekt zawładnął skarpą (WIZUALIZACJE)Edge House - dom na krawędzi. Innowacyjny projekt zawładnął skarpą (WIZUALIZACJE) Paweł Ulatowski
Działkę Edge House położoną na zboczu z widokiem na wzgórza otaczające Kraków, przecina 8-metrowa wapienna skarpa. To pozostałość po kamieniołomie, który kiedyś znajdował się w tym miejscu.

Projekt nowoczesnego "Domu na krawędzi" autorstwa Przemysława Olczyka z pracowni Mobius Architekci to prawdziwa gratka dla fanów oryginalnych zabudowań. Skalna krawędź domu dzieli działkę na dwa poziomy. Mógłby on stanąć na jednym z nich, jednak każdy miał zarówno atuty jak i mankamenty. Niższy, rozleglejszy, otoczony potężnymi drzewami, zapewniłby pełną prywatność mieszkańcom domu, natomiast wyższy poziom, o mniejszej powierzchni, oferował panoramiczne widoki. Niestety ta cześć działki znajduje się w bliskim sąsiedztwie innych zabudowań, a przez to jest „na widoku" sąsiadów.

Zobacz również: Lifting typowego domu z katalogu (ZDJĘCIA) 

Budowanie domu tylko na jednym z poziomów działki, doprowadziłoby do segregacji przestrzennej terenu, przez co część niezabudowana mogłaby stać się miejscem odosobnionym i rzadziej używanym. Postarano się więc dokonać niemożliwego - zbudować dom na środku krawędzi, aby budynek spinał dwie rozdzielone skarpą części działki i w pełni wykorzystywał ich atuty, a usuwał mankamenty.

Architekci podjęli decyzję o prostopadłościennej bryle, którą ustawiono na górnej części działki, ale z mocnym wysięgiem poza krawędź skarpy. Następnie kubaturę poddano sile grawitacji - pozwolono przechylić się jej w dół oraz zjechać po skarpie - tak uzyskano efekt "przewróconego pudełka". Ściany boczne przekrzywionego prostopadłościanu formują wymagane połacie dwuspadowego dachu. Dzięki temu, architekci nadali bryle wrażenia jakby zatrzymała się ona w momencie opadania ze skarpy - dzięki temu uzyskano zakładany efekt spotęgowania dramatyczności naturalnego pęknięcia terenu.

Część mieszkalną stanowi przewrócony prostopadłościan, strefę dzienną zlokalizowano na poziomie terenu górnej działki, dzięki czemu salon i bawialnia zyskały imponujące widoki, kondygnacja powyżej - poddasze, to część nocna domu z sypialniami i łazienkami, natomiast poziom -1, zlokalizowany w najniższej części przechylonego pudełka, poniżej skalnej krawędzi, mieści strefę gościnną i rekreacyjną. To właśnie ona, zarówno wizualnie jak i przestrzennie łączy się z dolną działką, której nadano również funkcję rekreacyjne i sportowe - m.in. wybudowano pełnowymiarowy kort tenisowy z boiskiem.

To też cię zainteresuje: Mały dom dla singla lub pary (WIZUALIZACJE) 

Aby dom skutecznie odseparować od sąsiadów, górną działkę poddano dodatkowym modyfikacjom - posłużyły temu dwa dodatkowe skrzydła budynku mieszczące funkcje pomocnicze. Jedno, położone od strony bramy wjazdowej stanowi garaż wraz z częścią obsługową domu - m.in. pralnia i spiżarnia, a drugie, zlokalizowane po przeciwnej stronie domu - to basen i SPA.

- Architekturę Edge House - przewróconego pudełka i zielonych ramion - dopełnia jeszcze jedna warstwa funkcjonalno-estetyczna. To białe ramy tarasów. To dzięki nim przechylony, zwarty prostopadłościan zyskał wymagane w przepisach okapy. Jednolitą bryłę wzbogacono o balkony, tarasy i kładki, w ten sposób każdy pokój ma wyjście na zewnątrz i pełen kontakt z ogrodem. Rozległy salon z bawialnią od strony skarpy wzbogacono o największy taras zawieszony 8 metrów nad ziemią. Odbudowany ramą od góry i dołu podkreślającą geometrię przechylonego pudełka, kończy się w ostrym narożniku, przez co nadaje bryle domu jeszcze bardziej dynamicznego charakteru.

Z kolei ramy na poziomie poddasza pozwalają wyjść z poszczególnych sypialni na zielone dachy obu skrzydeł budynku. Dodatkowo oba pomocnicze ramiona domu łączy długa na 18 metrów zawieszona kładka, która domyka taras sąsiadujący z kuchnią i jadalnią - powstało w ten sposób pseudo atrium - rodzaj dodatkowego pokoju na powietrzu. Jego mieszkalny charakter podkreślono stałymi meblami: wyspą kuchenną i wbudowanym w ścianę grillem - mówią architekci z pracowni Mobius.

Polecamy: Folkowy dom pasywny. Na dachu posadzą trawę (WIZUALIZACJE) 

Edge House - Dom na krawędzi, dzięki zastosowaniu trzech głównych motywów, ale i w oparciu o bogatą tektonikę działki, którą jeszcze podkreślono - dostarcza bogactwa przestrzennych wrażeń. Dom wygląda z każdej strony inaczej, jest pełen zaskakujących otwarć widokowych, jego części wewnętrzne mają kontynuacją w poszczególnych partiach działki domykanych przez zbocza, ramiona, czy skały. Dom stanął na krawędzi skalnej i na niej oparł swoją złożoną narrację.

Dopłaty do cen energii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie