Cytrusy są źródłem wielu witamin, na które zapotrzebowanie wzrasta szczególnie w kresie jesienno-zimowym. Owoce cytrusowe są istną bombą witaminową, a do tego smakują o niebo lepiej od tabletek, syropów i wzmacniających suplementów. Przedstawiamy najpopularniejsze cytrusy i piszemy, co wartościowego one w sobie kryją.
Polecamy poradnik:Jak uprawiać cytrusy w domu
Pomarańcze
Niektórzy mawiają, że pomarańcze to jedne z najsłodszych i najsmaczniejszych lekarstw. Mają rację, bo pomarańcza śmiało może konkurować z wybranymi lekami na przeziębienie. Owoc ten zawiera spore pokłady witaminy C, która wspomaga nasz organizm w walce z kaszlem, katarem i bolącą głową, czyli z objawami przeziębienia. Ta sama witamina działa przeciwzmarszczkowo, gdyż opóźnia proces starzenia się skóry. Witamina C jest bowiem silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed starzeniem się skóry. W pomarańczach znajdują się również witaminy z grupy B, które są zalecane na skołatane nerwy i lepszy nastrój (wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego) oraz potas, usprawniający pracę mięśni, zapobiegający obrzękom oraz regulujący ciśnienie krwi. Dieta z pomarańczami w składzie dobrze wpływa na przemianę materii. To z kolei za sprawą błonnika pokarmowego.

Warto wypróbować: Domowe sposoby na przeziębienie
Mandarynki
Kryją w sobie sporo witaminy A, która oddziałuje korzystnie na nasze oczy, chroni m.in. przed jaskrą i zaćmą. Znana jest też z tego, że wzmacnia organizm, wspierając go w walce z przeziębieniem, ponieważ obniża możliwość złapania infekcji. Mandarynki powinny być też spożywane przez osoby chore na cukrzycę typu B, ponieważ owoce te nie obciążają chorej trzustki. Oprócz potasu, w mandarynkach jest też sporo wapnia, odpowiadającego za mocne kości i zdrowe zęby. Mandarynki to również źródło przeciwutleniaczy (antyoksydantów).
Grejpfruty
Jedzenie grejpfrutów też pomaga w walce z przeziębieniem. To przede wszystkim za sprawą występującej w nich witaminy C. W tych owocach jest też sporo dobroczynnego potasu i antyoksydantów. Dieta grejpfrutowa ponadto przyspiesza przemianę materii, oddziałuje pozytywnie na wątrobę i nerki, wspomaga także prawidłową pracę serca i odpowiedni poziom ciśnienia, a także na właściwy poziom cholesterolu. Uwaga! Osoby chore na cukrzycę powinny spożywać grejpfruty w ograniczonych ilościach, ponieważ owoc ten może interferować z wieloma lekami.
Cytryny
Choć witaminę C najczęściej kojarzymy właśnie z cytryną, to warto wiedzieć, że są jednak owoce i warzywa, które zawierają jej znacznie więcej, należą do nich choćby czerwona papryka i koperek.
Warto przeczytać: Jakie warzywa i owoce zawierają najwięcej witaminy C
Tymczasem niedoceniane są inne wartości odżywcze i właściwości cytryn. Cytrusy te zawierają dużo potasu, fosfor i magnez. Poza tym mają w swoim składzie silne przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki i utrzymujące świeży wygląd cery.
Limonki
Limonka (limetka), zwana kuzynką cytryny, wspomaga pracę wątroby i chroni żołądek, korzystnie oddziałuje na układ nerwowy (uspokaja, wzmacnia koncentrację). Pomaga prawidłowo funkcjonować układowi pokarmowemu, m.in. zapobiegając biegunkom oraz zaparciom. Jest jednocześnie cennym źródłem witaminy C oraz antyoksydantów, tak powszechnych w cytrusach. Zawiera też m.in. potas oraz wapń.
Więcej na temat: Limonka (limetka), jej właściwości, wartości odżywcze i witaminy

(Pixabay.com)
