Spis treści
Pomarańcze warto jeść, bo zawierają m.in. węglowodany, witaminę C, A, P, beta-karoten, wapń, magnez, selen czy żelazo. Jedna pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest to więc bomba witaminowa, którą warto wziąć pod uwagę.
Zobacz: Do tego wykorzystasz skórkę pomarańczy
Jeśli chodzi o wykorzystanie tego owocu, to poza zastosowaniem w kuchni, owoc można pokroić na plastry, zasuszyć i jest to najprostsza, naturalna i piękna ozdoba nie tylko na Boże Narodzenie. Nie jest to jednak jedyny sposób na pomarańcze.
Jak myć pomarańcze, żeby pozbyć się zanieczyszczeń?
Jeżeli planujemy jeść tylko miąższ, a skórkę wykorzystać np. do sprzątania, wystarczy pomarańcze umyć w ciepłej wodzie - 60-70 st. C., najlepiej z pomocą szczoteczki. Można też wykorzystać płyn do mycia naczyń. To pomoże pozbyć się części substancji, które znajdują się na skórce. Jeśli jednak chcemy zjeść również skórkę, robiąc z niej np. kandyzowany przysmak, trzeba umyć ją dużo dokładniej, ponieważ część substancji na skórce pomarańczy nie rozpuszcza się w wodzie.
- Można to zrobić w bardzo prosty sposób: owoce najpierw płuczemy w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziemy się bakterii, a następnie w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów - wyjaśnia Akademia Dobrego Smaku SGGW.
Nie wyrzucaj skórki pomarańczy. Wykorzystaj ją
Skórkę pomarańczy można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w domu oraz ogrodzie. W przypadku gotowania, warto wybrać pomarańcze ekologiczne, ale i tak dokładnie wyszorować skórkę według powyższych instrukcji, natomiast do sprzątania czy domowego odświeżacza powietrza, nie trzeba poświęcać jej tyle czasu.
