Chleb żytni: dlaczego warto jeść to pieczywo (WIDEO)

redakcja.regiodom
Domowy chleb żytniChleb żytni: dlaczego warto jeść to pieczywo (WIDEO)
Domowy chleb żytniChleb żytni: dlaczego warto jeść to pieczywo (WIDEO) 123RF
Chleb żytni jest zdecydowanie najzdrowszym pieczywem dostępnym w naszych sklepach. Zobacz, ile kalorii ma żytni chleb i jak jego spożywanie wpływa na nasz organizm

Chleb żytni jet małokaloryczny. Zawiera jedynie 215 kilokalorii w stu gramach. Dietetyk Alicja Kalińska zachęca do jedzenia właśnie pieczywa żytniego. Dlaczego warto je jeść? – Ziarno żyta jest bogatsze w składniki mineralne, ma więcej węglowodanów nieskrobiowych w swoim składzie. Tłuszcz zawarty w ziarnie żyta jest zdecydowanie lepiej przyswajalny niż tłuszcz z pszenicy – wyjaśniła specjalistka.

Warto przeczytać: Czego potrzebujesz, by upiec domowy chleb na zakwasie 

Korzystnie na walory zdrowotne chleba żytniego wpływa też sam sposób przygotowania tego pieczywa. Do przy gotowania zakwasu ni używa się drożdży. Wykorzystuje się fermentację naturalną. Jak wpływa to na właściwości chleba żytniego?

_Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active/x-news_ 

Polecamy poradnikJaki automat do pieczenia domowego chleba warto wybrać 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom