Chleb żytni jet małokaloryczny. Zawiera jedynie 215 kilokalorii w stu gramach. Dietetyk Alicja Kalińska zachęca do jedzenia właśnie pieczywa żytniego. Dlaczego warto je jeść? – Ziarno żyta jest bogatsze w składniki mineralne, ma więcej węglowodanów nieskrobiowych w swoim składzie. Tłuszcz zawarty w ziarnie żyta jest zdecydowanie lepiej przyswajalny niż tłuszcz z pszenicy – wyjaśniła specjalistka.
Warto przeczytać: Czego potrzebujesz, by upiec domowy chleb na zakwasie
Korzystnie na walory zdrowotne chleba żytniego wpływa też sam sposób przygotowania tego pieczywa. Do przy gotowania zakwasu ni używa się drożdży. Wykorzystuje się fermentację naturalną. Jak wpływa to na właściwości chleba żytniego?
_Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active/x-news_
Polecamy poradnik: Jaki automat do pieczenia domowego chleba warto wybrać
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?