Arbuz: właściwości odżywcze i kalorie. Jakie właściwości odżywcze i kalorie. Sprawdź, dlaczego warto jeść arbuzy

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Specjaliści twierdzą, że codzienne spożywanie arbuza może zapobiegać gromadzenie się w organizmie złego cholesterolu i stanowi dobrą profilaktykę zapobiegania chorobom serca.
Specjaliści twierdzą, że codzienne spożywanie arbuza może zapobiegać gromadzenie się w organizmie złego cholesterolu i stanowi dobrą profilaktykę zapobiegania chorobom serca. Art Rachen/Unsplash.com
Arbuz to jeden z najbardziej soczystych owoców świata. Prawie w całości składa się z wody. A mimo to, zawiera szereg cennych składników odżywczych. Zobacz, co dobrego kryje w sobie arbuz. Poznaj jego pozytywny wpływ na organizm.

Arbuz (inaczej: kawon) stanowi jeden z najpopularniejszych owoców lata. Pochodzi z Afryki, a wywodzi się z rodziny dyniowatych i kształtem jest do niej podobny. Miąższ dyni jest jednak raczej mączysty, ścisły, natomiast arbuz to prawie sama woda. Tak też jest w rzeczywistości. Arbuz w około 92 procentach składa się z wody.

Spis treści

Arbuz: zobacz ile ma kalorii i czy ułatwia odchudzanie?

Odpowiedź, wbrew pozorom, łatwa nie jest. Ten słodki, pyszny owoc jest zalecany osobom, które dbają o swoją wagę. Popularna jest nawet dieta arbuzowa, która pozwala w 5 dni zgubić nawet 4 kilogramy. Tyle, że arbuz nie do końca jest naszym sprzymierzeńcem w walce z odchudzaniem, mimo że należy do niskokalorycznych owoców. W 100 gramach arbuza znajduje się przeciętnie 30 kalorii. Dla porównania: truskawki (100 g) zawierają 32 kalorie, zaś jabłka – 52. Z tym, że arbuz ma dosyć wysoki indeks glikemiczny (IG = 72). Przyjmuje się, że gdy IG wynosi przynajmniej 70, to jest to już wysoki wskaźnik. Wysoki indeks glikemiczny powoduje z kolei, że krótko po zjedzeniu arbuza znowu stajemy się głodni. W efekcie sięgamy po coś do zjedzenia. Co do skuteczności przyczyniania się arbuza do chudnięcia, zdania są podzielone. Panuje zaś zgoda co do stwierdzenia, że kto się pilnuje i nie będzie podjada między posiłkami, ten schudnie.

Arbuz – poznaj jego niezwykłe właściwości. Przy jakich schorzeniach warto jeść ten owoc?

Arbuz ma szereg zalet i właściwości korzystnych dla zdrowia. Dobrze nawadnia nasz organizm i działa moczopędnie. To pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Ten owoc zaleca się osobom zmagającym się z infekcjami moczowymi czy chorobami nerek. Arbuz kryje w sobie dużo potasu. Ten pierwiastek stoi na straży prawidłowej pracy mięśni, w tym serca, wspomaga pracę układu nerwowego i jest odpowiedzialny w pewnym stopniu za prawidłową gospodarkę wodną w naszym organizmie. Fosfor, znajdujący się w arbuzie, odpowiada z kolei za mocne kości i zdrowe zęby, a także za kości i stawy. Pomaga zwalczyć osteoporozę. Magnez, którego też arbuz ma dużo, pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, mobilizuje szare komórki do wysiłku, przez co stymuluje procesy zapamiętywania i poprawia koncentrację. Uczestniczy w przemianie węglowodanów. Ponadto arbuz sprzyja obniżeniu ciśnienia.

Arbuz to bomba witaminowa

Arbuz to również spore ilości witaminy C, kojarzonej z cytryną. Ta witamina nie tylko wspomaga naszą odporność, ale też korzystnie wpływa na układ krążenia i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Mniej znana witamina B4, zwana choliną, też jest w arbuzie. Ona usprawnia pracę układu nerwowego, w tym pracę mózgu. Witamina B4 jest także ważna w diecie przyszłej mamy i młodej matki. Niedobór choliny w przypadku dziecka, rozwijającego się w łonie matki, może przyczynić się do powstania jego wad wrodzonych. Noworodkowi też potrzebna jest ta witamina do prawidłowego rozwoju, więc matki karmiące powinny pamiętać o dobrodziejstwach płynących z witaminy B4.

Arbuz zawiera kwas foliowy, czyli witaminę B9, która również potrzebna jest do prawidłowego rozwoju organizmu dziecka w brzuchu matki i po tym, gdy maluch już przyjdzie na świat.

Spożywanie tego owocu może też poprawić życie seksualne. To za sprawą występującej w nim cytruliny. Ona zwiększa ochotę na miłość fizyczną, a do tego może pomóc panom mającym problemy z erekcją.

Arbuz ma zastosowanie w kosmetyce

Naturalny kosmetyk, czyli sok wyciśnięty z arbuza, nałożony wacikiem na kwadrans na twarz, działa jak tonik. Oczyszcza, odświeża, wygładza cerę, redukuje zaczerwienienia, likwiduje zajady. Kremy z dodatkiem arbuza natomiast nawilżają skórę, z tego względu są zalecane osobom mającym suchą cerę. Maseczki arbuzowe wykazują działanie oczyszczające i ściągające. Kremy z wyciągiem z arbuza do rąk tak samo są dostępne, głęboko nawilżają, szybko się wchłaniając w skórę. Szampony arbuzowe przywracają blask włosom. W sprzedaży są również olejki z pestek arbuza. W połączeniu z innymi naturalnymi olejkami eterycznymi, stosuje się je m.in. do masażu.

Dodaj firmę Autopromocja

Idealne na upały, do domu lub biura!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy ocenili rząd Tuska. Zaskakujące wyniki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom