Jak zrobić sok z czarnej porzeczki na zimę? Tę babciną recepturę warto znać. Przedstawiamy najlepszy przepis na domowy sok porzeczkowy

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Sok z czarnej porzeczki to źródło witaminy C i wielu innych cennych składników. Zobacz, jak w kilka chwil możesz zrobisz domowy sok porzeczkowy na zimę.
Sok z czarnej porzeczki to źródło witaminy C i wielu innych cennych składników. Zobacz, jak w kilka chwil możesz zrobisz domowy sok porzeczkowy na zimę. 5PH/Getty Images
Sezon na czarną porzeczkę trwa w najlepsze i warto dobrze go wykorzystać. Czarna porzeczka to owoc, który zawiera mnóstwo wartościowych składników, m.in. witaminę C, kwasy organiczne i pektyny, warto więc mieć ją w spiżarni na zimę. Podsuwamy tradycyjny babciny przepis na smakowity sok z czarnej porzeczki, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Taki domowy przetwór można wlać do herbaty w chłodne dni i cieszyć się smakiem lata w długie zimowe wieczory. Sprawdź, jak łatwo możesz go zrobić zaledwie w kilka chwil.

Domowy sok z czarnej porzeczki: co będzie potrzebne?

Do zrobienia domowego soku porzeczkowego musimy przygotować:

  • dwa średniej wielkości garnki,
  • gęste sito,
  • gazę,
  • kilka dobrze umytych, wyparzonych i suchych butelek szklanych lub smukłych słoików z solidnym zamknięciem.

Czarną porzeczkę najlepiej pozyskać ze sprawdzonego źródła, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że nie ma w niej nadmiaru szkodliwej chemii. Unikajmy zaopatrywania się w owoce w dyskontach czy hipermarketach. Najlepiej wybrać się po czarną porzeczkę na przetwory na giełdę spożywczą, gdzie można znaleźć stoiska z produktami z ekologicznych sadów. Możemy też zagaić rodzinę i przyjaciół, czy nie rekomendują sprawdzonych źródeł, gdzie można nabyć dobrej jakości owoce.

Czarna porzeczka na domowe przetwory na zimę powinna być w pełni dojrzała, twarda i duża. Nie wykorzystujmy do domowych przetworów nadpsutych, uszkodzonych i niedojrzałych owoców.

Sprawdzony babciny przepis na domowy sok z czarnej porzeczki na zimę. Jak zrobić tradycyjny sok porzeczkowy w kilka chwil?

Domowy sok z czarnej porzeczki to nieoceniony smakołyk w zimowych zapasach. Świetnie się sprawdzi, jako doskonały środek na przeziębienie, obniżenie cholesterolu i wzmocnienie organizmu. Jego cenne właściwości prozdrowotne doceniały już nasze prababcie i bacie. Podsuwamy najlepszy przepis na pyszny sok z czarnej porzeczki.

Składniki:

  • 2 kg czarnych porzeczek,
  • ok. 1 l przefiltrowanej wody.

Przygotowanie domowego soku z czarnej porzeczki krok po kroku:

  1. Czarną porzeczkę najpierw dokładnie myjemy. Najwygodniej umieścić ją w dużym naczyniu z zimną wodą i delikatnie przemieszać. Następnie odsączamy owoce na durszlaku i skrupulatnie płuczemy pod kranem.
  2. W kolejnym kroku pozbywamy się gałązek i szypułek.
  3. Teraz umieszczamy wszystkie owoce w garnku, dodajemy wodę tak, żeby cała czarna porzeczka była w niej zanurzona.
  4. Przykrywamy naczynie pokrywką (zostawiając niewielki otwór) i włączamy płytę grzewczą.
  5. Po 7-10 minutach, gdy owoce zaczną pękać i puszczą sok wyłączamy palnik.
  6. W kolejnym kroku przez sito wyłożone gazą ostrożnie przecedzamy gorącą zawartość garnka. Róbmy to ostrożnie, żeby się nie poparzyć!
  7. Elementy czarnej porzeczki, które pozostały na sicie ponownie przełóżmy do garnka i zalejmy je kubkiem wody. Całość wymieszajmy i znowu zagotujmy.
  8. Następnie przelejmy pulpę z owoców ponownie przez sitko, by uzyskany sok zmieszał się z płynem otrzymanym z pierwszego gotowania.
  9. Owoce z sita spróbujmy jeszcze ostatecznie wycisnąć na gazie.
  10. Uzyskany sok jeszcze raz zagotujmy, a następnie wlejmy do umytych i wyparzonych szklanych naczyń.
  11. W kolejnym kroku mocno zamknijmy słoiki lub butelki z sokiem.
  12. Teraz wystarczy sok w naczyniach poddać pasteryzacji i gotowe!
  13. Pasteryzację możemy zrobić na sucho w piekarniku lub na mokro w zmywarce, albo garnku z wodą.
  14. Smacznego!

Idealne na upały, do domu lub biura!

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Wróć na regiodom.pl RegioDom