Domowy sok z czarnej porzeczki: co będzie potrzebne?
Do zrobienia domowego soku porzeczkowego musimy przygotować:
- dwa średniej wielkości garnki,
- gęste sito,
- gazę,
- kilka dobrze umytych, wyparzonych i suchych butelek szklanych lub smukłych słoików z solidnym zamknięciem.
Czarną porzeczkę najlepiej pozyskać ze sprawdzonego źródła, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że nie ma w niej nadmiaru szkodliwej chemii. Unikajmy zaopatrywania się w owoce w dyskontach czy hipermarketach. Najlepiej wybrać się po czarną porzeczkę na przetwory na giełdę spożywczą, gdzie można znaleźć stoiska z produktami z ekologicznych sadów. Możemy też zagaić rodzinę i przyjaciół, czy nie rekomendują sprawdzonych źródeł, gdzie można nabyć dobrej jakości owoce.
Czarna porzeczka na domowe przetwory na zimę powinna być w pełni dojrzała, twarda i duża. Nie wykorzystujmy do domowych przetworów nadpsutych, uszkodzonych i niedojrzałych owoców.
Sprawdzony babciny przepis na domowy sok z czarnej porzeczki na zimę. Jak zrobić tradycyjny sok porzeczkowy w kilka chwil?
Domowy sok z czarnej porzeczki to nieoceniony smakołyk w zimowych zapasach. Świetnie się sprawdzi, jako doskonały środek na przeziębienie, obniżenie cholesterolu i wzmocnienie organizmu. Jego cenne właściwości prozdrowotne doceniały już nasze prababcie i bacie. Podsuwamy najlepszy przepis na pyszny sok z czarnej porzeczki.
Składniki:
- 2 kg czarnych porzeczek,
- ok. 1 l przefiltrowanej wody.
Przygotowanie domowego soku z czarnej porzeczki krok po kroku:
- Czarną porzeczkę najpierw dokładnie myjemy. Najwygodniej umieścić ją w dużym naczyniu z zimną wodą i delikatnie przemieszać. Następnie odsączamy owoce na durszlaku i skrupulatnie płuczemy pod kranem.
- W kolejnym kroku pozbywamy się gałązek i szypułek.
- Teraz umieszczamy wszystkie owoce w garnku, dodajemy wodę tak, żeby cała czarna porzeczka była w niej zanurzona.
- Przykrywamy naczynie pokrywką (zostawiając niewielki otwór) i włączamy płytę grzewczą.
- Po 7-10 minutach, gdy owoce zaczną pękać i puszczą sok wyłączamy palnik.
- W kolejnym kroku przez sito wyłożone gazą ostrożnie przecedzamy gorącą zawartość garnka. Róbmy to ostrożnie, żeby się nie poparzyć!
- Elementy czarnej porzeczki, które pozostały na sicie ponownie przełóżmy do garnka i zalejmy je kubkiem wody. Całość wymieszajmy i znowu zagotujmy.
- Następnie przelejmy pulpę z owoców ponownie przez sitko, by uzyskany sok zmieszał się z płynem otrzymanym z pierwszego gotowania.
- Owoce z sita spróbujmy jeszcze ostatecznie wycisnąć na gazie.
- Uzyskany sok jeszcze raz zagotujmy, a następnie wlejmy do umytych i wyparzonych szklanych naczyń.
- W kolejnym kroku mocno zamknijmy słoiki lub butelki z sokiem.
- Teraz wystarczy sok w naczyniach poddać pasteryzacji i gotowe!
- Pasteryzację możemy zrobić na sucho w piekarniku lub na mokro w zmywarce, albo garnku z wodą.
- Smacznego!
Idealne na upały, do domu lub biura!
