1 z 4
Przewijaj galerię w dół
Rośliny strączkowe - z takiej witaminowej "bomby" nie warto...
fot. Aneta Żurek

Rośliny strączkowe - z takiej witaminowej "bomby" nie warto rezygnować
Odpowiednie przygotowanie potraw z roślin strączkowych pozwoli uniknąć większości przykrych dolegliwości, które mogą się wiązać z ich jedzeniem.

2 z 4
Fasolka szparagowa to źródło witaminy A oraz kwasu...
fot. Fot. Couleur (Pixabay.com)

Fasolka szparagowa to źródło witaminy A oraz kwasu foliowego. W mniejszych ilościach zawiera także witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu pantotenowego) oraz witamin C i K.

3 z 4
Aby zniwelować działanie wzdymające bobu, można spożywać go...
fot. Fot. Monika Adamczyk (123RF)

Aby zniwelować działanie wzdymające bobu, można spożywać go z przyprawami, takimi jak: koper, kminek, gorczyca lub kmin rzymski. Mniejsze ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości będzie również, gdy zjemy bób bez skórek, namoczymy ziarna bobu w wodzie na dwie godziny przed gotowaniem (pamiętajmy, by przed gotowaniem wymienić wodę).

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Domy ze schronami to prawdziwy hit. Polacy zaczęli myśleć inaczej

ROZMOWA
Domy ze schronami to prawdziwy hit. Polacy zaczęli myśleć inaczej

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Polecamy

Najpiękniejsze stroiki wielkanocne. Świąteczne ozdoby, które musisz mieć

Najpiękniejsze stroiki wielkanocne. Świąteczne ozdoby, które musisz mieć

Jak urządzić mały balkon w bloku? Inspiracje na wiosnę 2025

Jak urządzić mały balkon w bloku? Inspiracje na wiosnę 2025

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera