W sztuce kulinarnej truskawki to owoce, które nadają się do bezpośredniego spożycia, ale również służą do tworzenia przetworów. Zawierają cenne substancje: antocyjany, witamina C, fosfor, żelazo, bromelina (w szczególności dojrzałe owoce). Z tych pysznych i soczystych owoców najczęściej wytwarza się dżemy, kompoty, mrożonki, natomiast ich liście suszy się na herbatę. Z truskawek można przyrządzać wyśmienite ciasta i desery.
Zobacz również: Przepisy na smaczne potrawy, które pomogą schudnąć po ciąży (WIDEO, ZDJĘCIA)
Konfitura z truskawek i rabarbaru, biszkopt truskawkowo-rabarbarowy oraz chłodnik truskawkowo-arbuzowy to propozycje, które umilą każdy wiosenny i letni dzień. **
Dzień Dobry TVN/x-news
Dowiedz się: Dlaczego warto jeść truskawki (WIDEO)
