Spis treści
Naczynia żaroodporne: niezastąpiony pomocnik w kuchni
Naczynia żaroodporne najczęściej są wykonane ze szkła lub ceramiki i świetnie sprawdzają się w kuchni. Można w nich wygodnie przygotować m.in. wyśmienite zapiekanki z makaronu, grillowane warzywa, pieczone ryby czy też grecką musakę. Niestety po wyjęciu upieczonych dań z piekarnika na powierzchni naczynia często są widoczne nieestetyczne przypalenia, które nie znikają nawet po umyciu formy w zmywarce czy pod kranem.
Co zrobić, gdy mimo regularne mycia naczynia żaroodpornego pozostają na nim uporczywe ślady przypalenia. Jak pozbyć się zabrudzeń bez szkodliwej chemii i zarysowań powierzchni? To proste! Wystarczy wykorzystać niezawodne i popularne produkty, które większość z nas ma w kuchennej szafce.
Niezwodna pasta z sody oczyszczonej: domowy sposób na przypalenia
Soda oczyszczona to specyfik, który prawie każdy z nas przechowuje w kuchennej szafce. Wystarczy tylko posypać proszkiem uporczywe plamy na powierzchni naczynia, a następnie delikatnie spryskać sodę wodą za pomocą butelki z atomizer. Tak uzyskaną pastę czyszczącą pozostawmy na plamach na ok. 56-60 minut. Po tym czasie za pomocą gąbki do naczyń delikatnie usuńmy zabrudzenia, a następnie usuńmy specyfik i dokładnie wypłuczmy czyszczone naczynie. Po uporczywych zaplamieniach nie powinno być śladu.
Ocet – domowy środek czyszczący na przypalenia za grosze
Nieestetycznych zabrudzeń z powierzchni naczynia żaroodpornego łatwo się pozbędziemy za pomocą octu spirytusowego, który jest niezastąpiony w domowych porządkach.
Wystarczy przygotować domową miksturę z:
- 3 łyżek octu spirytusowego,
- 180 ml wody.
Uzyskany środek czyszczący najlepiej podgrzać w niewielkim garnku do temperatury wrzenia, a następnie polać nim przypalenia. Po ok. 20-30 minutach wystarczy za pomocą gąbki do naczyń dokładnie umyć naczynie żaroodporne, spłukać je wodą i gotowe!
Jak dbać o naczynia żaroodporne? O tym musisz pamiętać!
Podczas usuwania przypaleń i resztek jedzenia z powierzchni naczyń, musimy uważać, żeby ich nie zarysować. Dlatego do czyszczenia naczyń nie stosujmy ostrych metalowych przedmiotów czy też druciaków lub gąbek o szorstkiej powierzchni. Jeśli zabrudzenia są wyjątkowo trudne do zlikwidowania, możemy najpierw użyć drewnianej łyżki lub plastikowej łopatki czy też szczotki z tworzywa sztucznego, a następnie zastosować miękką stronę klasycznej gąbki do naczyń.
Kupuj artykuły do sprzątania taniej
