Robot do wyrabiania ciasta chlebowego, na pierogi, drożdżowego – co powinien mieć?

Artykuł sponsorowany
Robot kuchennyRobot do wyrabiania ciasta chlebowego, na pierogi, drożdżowego – co powinien mieć?
Robot kuchennyRobot do wyrabiania ciasta chlebowego, na pierogi, drożdżowego – co powinien mieć? pixabay.com
Nic nie może się równać ze smakiem domowych wypieków oraz samodzielnie przygotowywanych potraw. Jednak często rezygnujemy z robienia dań, które wymagają sporo pracy. Na szczęście znajdziemy roboty pozwalające na wykonywanie trudnych lub uciążliwych prac. Jakie cechy, funkcje powinno mieć urządzenie?

 

Planetarny system mieszający w robocie kuchennym

 

 Kluczem do doskonałego wyrabiania nawet najbardziej wymagających i trudnych ciast jest planetarny system mieszający. Za pomocą zwykłego miksera, który porusza się tylko w jednym kierunku i w jednej osi, nigdy nie uda nam się przygotować chleba. Ciasta zagniatane ręcznie potrzebują o wiele więcej niż tylko prostego zmiksowania. Rozwiązaniem tego problemu jest robot planetarny pozwalający na wielokierunkowe mieszanie. Zamocowane mieszadło obraca się wokół własnej osi oraz wokół miski, co przypomina sposób, w jaki poruszają się dłonie podczas zagniatania. Korzystając z takiego urządzenia, bez problemu przygotujemy ciasto na pierogi i drożdżowe czy domowy chleb. Jest to jedna z najważniejszych cech, o której nie możemy zapominać podczas zakupów!

Chcesz, by robot kuchenny sprawdził się również w przypadku delikatniejszych ciast? Jakie końcówki stosuje się do różnych typów wypieków? Dowiesz się tego stąd: Robot do wyrabiania ciasta - na co zwrócić uwagę?

 

Moc oraz płynna możliwość sterowania prędkością podstawą dobrego robota kuchennego

 

 Zagniatanie wymagających ciast to prawdziwe wyzwanie dla robota kuchennego. Jeżeli mamy w planach częste pieczenie domowego chleba czy regularne robienie pierogów, to postawmy na sprawdzone i markowe urządzenie. Tańsze modele mogą po prostu nie dać sobie rady z tak wymagającymi zadaniami i będziemy musieli je regularnie odsyłać do reklamacji.

• Bardzo ważnym parametrem podczas wybierania robota kuchennego jest jego moc. Silnik, który wydajnie pracuje i nie przegrzewa się, jest niezbędnym elementem maszyny do zagniatania wymagających ciast. Podczas wybierania zwracajmy uwagę na modele, które mają przynajmniej 1000 W mocy. Słabszy sprzęt po prostu nie sprawdzi się i będzie dla nas raczej źródłem frustracji i nerwów zamiast pomocą w kuchni.

• Drugim ważnym parametrem jest prędkość obrotowa i sterowanie nią. Wiadomo, że im ta wartość jest wyższa, tym wydajniej pracuje robot. Jednak nie tylko to jest istotne – liczy się także system regulacji prędkości.

• Aby idealnie przygotować każde ciasto, będziemy potrzebować możliwości dokładnego ustawienia szybkości mieszania. Najlepiej sprawdzają się pokrętła z płynnym regulowaniem prędkości oraz maszyny ze sterowaniem elektronicznym.

• Skokowa regulacja szybkości nie jest polecana, ponieważ daje możliwość wyboru tylko kilku poziomów prędkości, a to zbyt duże ograniczenie dla tak zaawansowanego urządzenia. Przydatną opcją jest także funkcja płynnego startu, tryb pulsacyjny oraz mieszanie Turbo.

 

Wielkość misy w robocie do wyrabiania ciasta chlebowego, ciasta na pierogi, ciasta drożdżowego

 

 Podczas wybierania robota wielofunkcyjnego trzeba wziąć pod uwagę także wielkość miski. W zależności od tego, z ilu osób składa się nasza rodzina, powinniśmy zdecydować się na odpowiednio dużą misę. Jednak ta zasada nie działa w przypadku, gdy naszym głównym celem jest zagniatanie ciasta chlebowego, na pierogi czy drożdżowego. Nawet jeśli kupujemy urządzenie tylko dla siebie lub dla pary to i tak będzie nam potrzebna duża miska – przynajmniej o pojemności 4 l (nie wahajmy się sięgać nawet po większe!).

 

Jaka waga i wielkość robota do wyrabiania ciasta?

 

 Pozostając nadal w temacie rozmiarów, zwróćmy uwagę na wielkość robota i jego wagę. Urządzenie dobrej jakości nie może być po prostu małe i lekkie, bo nie sprawdzi się podczas zagniatania ciężkich ciast. Takie prace są bardzo wymagające i mogą sprawiać, że zbyt małe sprzęty po prostu przesuwałyby się po blacie. Do przygotowywania chleba czy pierogów potrzebujemy solidnego i masywnego modelu. Co prawda taki robot może zajmować sporo miejsca, ale możliwości, jakie daje, na pewno tę małą wadę zrekompensują.

Kolejną ważną sprawą jest obudowa. Jeśli jest zrobiona z tworzywa sztucznego, to powinno być ono twarde i mocne – w żadnym razie nie może uginać się pod palcami! Sprawdźmy również, czy poszczególne elementy maszyny można myć w zmywarce. Jeżeli będziemy często korzystać z robota kuchennego, to na pewno docenimy fakt, że brudne akcesoria i miskę możemy po prostu wstawić do zmywarki i nie męczyć się z myciem ręcznym.

Czytaj także: Robot kuchenny z wagą, misą, blenderem? Jaki wybrać?

Test i opinia o robocie do wyrabiania ciasta >>

Dodaj ogłoszenie