Karp to średnio tłusta ryba hodowana przede wszystkim w stawach. Co ciekawe, pierwsze informacje o hodowlach karpia na świecie pochodzą już sprzed naszej ery.
Przepis szefa kuchni:Inne wydanie karpia w galarecie
Karp na królewskim stole
W Polsce ta królewska ryba pojawiła się dopiero w XIII wieku. Nie bez powodu karp zyskał królewski przydomek. Wieki temu, gdy w przyklasztornych stawach hodowano karpie, zachwycano się tą rybą o nieskazitelnie wyglądającym, kruchym i smacznym mięsem. Pogłoski o hodowanej rybie dotarły do królów i magnatów. Oni też chcieli skosztować osławionego już mięsa karpia. Najsmaczniejsze jest to najbliżej ogona.
Karpia jada się w Polsce głównie w Boże Narodzenie. Nie jest to długa tradycja, bo zaczęto ją kultywować około 50 lat temu.
A co gościło na naszych świątecznych stołach przed karpiem? Skąd bierze się mulisty posmak karpia?
Na te i inne pytania odpowiada dietetyk Aneta Łańcuchowska.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Walory odżywcze karpia
Jego mięso jest uważane za dietetyczne. 100-gramowa porcja surowej ryby zawiera 110 kalorii. Mięso karpia ma witaminy z grupy B, a te przede wszystkim pomagają uregulować pracę układu nerwowego (m.in. łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój). Z kolei witamina PP, zawarta też w mięsie karpia, odgrywa rolę w przemianie materii. Zmniejsza ryzyko wystąpienia tzw. złego cholesterolu. Wpływa dobrze na skórę. Pomaga na migrenę i przy odmrożeniach, a także likwiduje dzwonienie w uszach. Fosfor, potas, wapń, żelazo i sód to niejedyne składniki mineralne zawarte w karpiu, również korzystnie oddziałujące na nasze zdrowie. Poprawa koncentracji, pamięci, zwiększenie odporności, zmniejszenie ryzyka udaru lub obrzęku mózgu czy zawału serca to następne korzyści z jedzenia karpia.
Polecamy także: Które ryby warto jeść, a których lepiej unikać
Jesteś tym, co jesz
To powiedzenie sprawdza się w przypadku karpia. Wartości odżywcze mięsa karpia są różne, w zależności od tego, czym ryba była karmiona. Jeżeli pasza była niskiej jakości i dodawano do niej sztucznych granulatów, mięso będzie zawierało więcej tłuszczu niż cennego białka, a chude mięso jest zdrowsze od tłustego.
Ryba wagi ciężkiej
Średnia masa karpia nie przekracza 2,5 kilograma, ale bywają wyjątki, gdy ryba ma około 40 kilogramów. Pewien Brytyjczyk złowił w Tajlandii nawet 61-kilogramowego karpia. Wiadomość o tym gruchnęła w październiku 2013 roku. Anglik ze swoją megarybą mieli pobić rekord świata. Procedura decyzyjna w tej sprawie miała potrwać pół roku. Do dzisiaj brakuje informacji, czy wędkarz z Wielkiej Brytanii i jego wielgachny karp oficjalnie pobili ten rekord.
