Nakrycie stołu wigilijnego. Poradnik z wideo

redakcja.regiodom, Joanna Mentel
Stół na Boże NarodzenieStół wigilijny może być "ubrany" w tradycyjną białą kolorystykę. Jednak nie powinniśmy zamykać się na nowe trendy. Stół z dominantą białego koloru może mieć różny styl -  klasyczny, nowoczesny, a nawet ludowy. Wszystko zależy od użytego obrusu, kształtu zastawy, serwetek i dekoracji.
Stół na Boże NarodzenieStół wigilijny może być "ubrany" w tradycyjną białą kolorystykę. Jednak nie powinniśmy zamykać się na nowe trendy. Stół z dominantą białego koloru może mieć różny styl - klasyczny, nowoczesny, a nawet ludowy. Wszystko zależy od użytego obrusu, kształtu zastawy, serwetek i dekoracji. Dzień Dobry TVN/x-news
Nakrycie stołu na wigilijną wieczerzę lub świąteczny obiad powinno oddawać nastrój Bożego Narodzenia. To dookoła stołu w Wigilię zbierają się bliscy. Zapanowuje atmosfera rodzinnego ciepła.

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jak co roku zastanawiamy się, jak udekorować wigilijny stół. Mamy jeszcze czas, żeby się do tego odpowiednio przygotować. Już teraz przemyślmy kolorystykę, ponieważ stół powinien być integralną częścią całego wnętrza. Dopiero wtedy przystąpmy do gromadzenia dekoracji: obrusa, serwetek, świeczek itp.

Zobacz, jak można udekorować świąteczny stół

Ważne, żeby dekoracje były dopasowane do sytuacji i wystroju domu. Mogą być też dopasowane do choinki. 

Pamiętajmy, że świąteczny stół powinien być nie tylko pięknie, ale też praktycznie nakryty. Poniżej przypominamy kilka podstawowych zasadach. 

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Co i w jakiej kolejności na świątecznym stole

Stół i krzesła ustawiamy tak, aby goście mieli swobodny dostęp do miejsc, a gospodarze mogli bez problemu podawać dania. Właściwy odstęp między nakryciami sprawi, że biesiadnicy nie będą przeszkadzać sobie wzajemnie podczas jedzenia wigilijnych potraw. Dekoracje nie powinny przysłaniać naczyń z jedzeniem. Obrus musi być wyprasowany i dopasowany do rozmiaru stołu. Może być śnieżnobiały lub w kolorze dobranym do wystroju pokoju. Jednak dobrze by było, aby kontrastował z kolorem zastawy.

 Zobacz również: Jaki obrus wybrać na wigilijny stół

Zadbajmy o to, żeby talerze i pozostała zastawa stanowiły komplety. Unikniemy dzięki temu wrażenia chaosu, który jest nieunikniony w przypadku naczyń dobranych przypadkowo. Talerze stawiamy w kolejności podawanych potraw. Gdy zaczynamy od przystawek, talerzyki do nich powinny stać na dużych płaskich. Potem zmieniamy je na głębokie, z których będzie jedzony barszcz z uszkami lub zupa rybna. 

Miejsce kieliszków jest po prawej stronie nakrycia, nad sztućcami. Ustawiamy je w kolejności nalewania trunków lub według wielkości – najniższe stawiamy najbliżej talerza. Jedynie pucharek lub szklanka na wodę powinny być z lewej strony talerza. Szkła do likieru czy koniaku nie stawiamy na stole, ponieważ powinno być podawane razem z kawą.

Sztućce – koniecznie wypolerowane – rozkładamy po obu stronach talerza, w kolejności używania (począwszy od zewnętrznej strony). Jeśli zaplanowaliśmy podanie zakąsek, to z prawej strony nakrycia kładziemy nóż do zakąsek oraz nóż do dania głównego.

 Polecamy poradnik: Jak dbać o zastawę stołową i sztućce 

Do ryby podajemy specjalne sztućce (widelec i szeroki nóż w kształcie łopatki, którym oddzielamy mięso od ości). Jeżeli nie mamy takich, możemy podać nóż i widelec stosowane do obiadów. Ogólnie przyjęte jest, że zwykłym nożem i widelcem jemy tylko ryby wędzone i śledzie.

Zupę możemy podać w bulionówkach. Dajemy wówczas łyżeczki do bulionu – są okrągłe i nieco mniejsze od normalnych łyżek. Łyżkę bulionówkę kładziemy z prawej strony nakrycia między nożami. Jeżeli do zupy podajemy chleb i masło, na talerzyku do pieczywa układamy nóż z zaokrąglonym końcem.

Na stole przy nakryciu głównym powinny się znaleźć trzy sztućce z prawej i dwa z lewej strony. Nad talerzami kładziemy sztućce do deserów oraz łyżeczkę. Do lodów używamy łyżeczki wąskiej i długiej, a do serów i owoców – noża. Pozostałe sztućce podajemy przy serwowaniu kolejnych dań.

Starannie wyprasowane i wykrochmalone serwety do przykrycia kolan powinny się znaleźć po lewej stronie lub na talerzu.

Do stworzenia nastroju świąt nieodzownym elementem są świece, które mogą stać nie tylko na stole. Do oświetlenia stołu możemy wykorzystać lampki choinkowe umieszczając je np. w szklanym naczyniu. Najlepiej sprawdzą się lampki zasilane bateriami są bezpieczniejsze i kabel nie będzie wtedy przeszkadzał.

 Dowiedz sięJak powstaje opłatek  

Kilka podstawowych zasad savoir-vivre'u przy świątecznym stole

To gospodarz odpowiada za rozsadzenie gości. Kobiety i mężczyźni powinni siedzieć na przemian. Jednak kobiet nigdy nie sadzamy na końcu stołu. Wybierając miejsca dla gości przy stole, warto uwzględnić ich sympatie i antypatie, aby rodzinne niesnaski nie zakłóciły świątecznej atmosfery. Najważniejszy gość powinien zająć krzesło po prawej stronie gospodyni lub naprzeciwko gospodarza domu.

Nie zapomnijmy też o tradycji. Wigilijny stół, przy którym zasiądziemy z bliskimi, powinien mieć o jedno nakrycie więcej niż liczba osób na tej uroczystej kolacji.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie