Mówi się, że Mikołaj, sympatyczny gość w czerwonym kubraku, z białymi włosami i długą białą brodą, powinien być na diecie. Jego znak rozpoznawczy to przecież m.in. odstający brzuch. W Mikołajki nawet on może sobie pofolgować. Kiedy zawita ukradkiem do naszego domu z mikołajkowymi upominkami, możemy go mile zaskoczyć słodkościami. Niespodzianką mogą być własnoręcznie upieczone ciastka.
Zwyczaj pieczenia ciasteczek przywędrował do nas z USA i Kanady. Mali Amerykanie i Kanadyjczycy szykują co roku poczęstunek dla Mikołaja: oprócz własnoręcznie przygotowanych ciastek, nalewają mu mleko do kubka i stawiają na parapecie. Święty w czerwonym kubraczku ukradkiem tym się posili i napoi. Dzieci pamiętają też o reniferach, ciągnących sanie Mikołaja: na parapecie zostawiają im marchewki. Kto nie zdążył upiec ciastek na mikołajki, ma następną okazję: zrobić wypieki na Boże Narodzenie.
Ciasteczka mają stanowić nasze podziękowanie za podarunki od Mikołaja. Zapach ciasteczek powinien sprawić, że skuszony nim Mikolaj na pewno odwiedzi nasz dom. No i jeszcze jeden powód: słodkie wypieki mają umilić zapracowanemu Świętemu nocne roznoszenie i rozwożenie prezentów dla dzieci.
Anna Starmach, Jurorka "MasterChefa" pokazuje, jak upiec kruche ciasteczka
Poznaj przepisy na ciasteczka z marcepanem, czekoladowe z migdałami, pangiallo i giuggiulena.
Źródło: Dzień Dobry TVN/xpnews
Ciasteczka dla Mikołaja trzeba zostawić w tym samym miejscu, gdzie wcześniej zostawiliśmy dla niego list, w którym napisaliśmy mu o wymarzonych upominkach. Wziął list, to i ciasteczkami nie pogardzi w tę mikołajkową noc.
Zobacz również: Pierniczki na choinkę – jak zrobić smaczną dekorację świąteczną
A my serwujemy jeden z przepisów na ciasteczka dla Mikołaja (i dla nas, oczywiście, też).
Składniki:
- 1 i ćwierć kostki masła
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
- 3 łyżki dżemu, najlepiej truskawkowego albo wiśniowego
Ciepłe masło, mąkę, cukier puder, jedno jajko, proszek do pieczenia, laskę wanilii, startą skórkę z cytryny i sól łączymy w całość i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu wycinamy kawałek po kawałku, najlepiej w kształcie kwadratów. Na środku kładziemy odrobinę dżemu i zwijamy. Drugie jajko rozbijamy i mieszamy. Smarujemy nim delikatnie każde ciasteczko. Ciastka wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około je 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż ciastka uzyskają złocisty kolor.
Ciasteczka można polukrować. Aby przygotować lukier należy: 3 łyżki cukru pudru rozmieszać w wodzie i gdy konsystencja stanie się gładka i będzie powoli spływać z łyżeczki. Taką masą trzeba posmarować ostudzone wypieki.
