Kruche ciasteczka dla Mikołaja – skąd wziął się ten obyczaj. Przepisy

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
MikołajCiasteczka dla Mikołaja z pewnością nam też będą smakowały. A ich pieczenie to fajna okazja do spędzenia czasu z dziećmi.
MikołajCiasteczka dla Mikołaja z pewnością nam też będą smakowały. A ich pieczenie to fajna okazja do spędzenia czasu z dziećmi. Jill111 (Pixabay.com)
Mikołaj pamięta o nas nie 6 i 24 grudnia, więc ty o nim też w te dni pamiętaj. I przygotuj dla niego (i dla siebie tak samo) słodką niespodziankę.

Mówi się, że Mikołaj, sympatyczny gość w czerwonym kubraku, z białymi włosami i długą białą brodą, powinien być na diecie. Jego znak rozpoznawczy to przecież m.in. odstający brzuch. W Mikołajki nawet on może sobie pofolgować. Kiedy zawita ukradkiem do naszego domu z mikołajkowymi upominkami, możemy go mile zaskoczyć słodkościami. Niespodzianką mogą być własnoręcznie upieczone ciastka. 

Zwyczaj pieczenia ciasteczek przywędrował do nas z USA i Kanady. Mali Amerykanie i Kanadyjczycy szykują co roku poczęstunek dla Mikołaja: oprócz własnoręcznie przygotowanych ciastek, nalewają mu mleko do kubka i stawiają na parapecie. Święty w czerwonym kubraczku ukradkiem tym się posili i napoi. Dzieci pamiętają też o reniferach, ciągnących sanie Mikołaja: na parapecie zostawiają im marchewki. Kto nie zdążył upiec ciastek na mikołajki, ma następną okazję: zrobić wypieki na Boże Narodzenie. 

Ciasteczka mają stanowić nasze podziękowanie za podarunki od Mikołaja. Zapach ciasteczek powinien sprawić, że skuszony nim Mikolaj na pewno odwiedzi nasz dom. No i jeszcze jeden powód: słodkie wypieki mają umilić zapracowanemu Świętemu nocne roznoszenie i rozwożenie prezentów dla dzieci.

Anna Starmach, Jurorka "MasterChefa" pokazuje, jak upiec kruche ciasteczka

Poznaj przepisy na ciasteczka z marcepanem, czekoladowe z migdałami, pangiallo i giuggiulena.

Źródło: Dzień Dobry TVN/xpnews

Ciasteczka dla Mikołaja trzeba zostawić w tym samym miejscu, gdzie wcześniej zostawiliśmy dla niego list, w którym napisaliśmy mu o wymarzonych upominkach. Wziął list, to i ciasteczkami nie pogardzi w tę mikołajkową noc.

Zobacz również: Pierniczki na choinkę – jak zrobić smaczną dekorację świąteczną 

A my serwujemy jeden z przepisów na ciasteczka dla Mikołaja (i dla nas, oczywiście, też).

Składniki:

  • 1 i ćwierć kostki masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki dżemu, najlepiej truskawkowego albo wiśniowego

Ciepłe masło, mąkę, cukier puder, jedno jajko, proszek do pieczenia, laskę wanilii, startą skórkę z cytryny i sól łączymy w całość i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu wycinamy kawałek po kawałku, najlepiej w kształcie kwadratów. Na środku kładziemy odrobinę dżemu i zwijamy. Drugie jajko rozbijamy i mieszamy. Smarujemy nim delikatnie każde ciasteczko. Ciastka wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około je 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż ciastka uzyskają złocisty kolor.

Ciasteczka można polukrować. Aby przygotować lukier należy: 3 łyżki cukru pudru rozmieszać w wodzie i gdy konsystencja stanie się gładka i będzie powoli spływać z łyżeczki. Taką masą trzeba posmarować ostudzone wypieki. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom