Jaki tłuszcz wybrać do smarowania pieczywa, a jaki do smażenia?

redakcja.regiodom
Kanapka posmarowana smalcem to polski przysmakJaki tłuszcz wybrać do smarowania pieczywa, a jaki do smażenia?
Kanapka posmarowana smalcem to polski przysmakJaki tłuszcz wybrać do smarowania pieczywa, a jaki do smażenia? 123RF
Zobacz, ile kalorii mają tłuszcze: smalec, masło i margaryna. Nie każdy tłuszcz można podgrzewać do wysokiej temperatury, ponieważ powstają wówczas związki rakotwórcze.

Dietetyk kliniczny Katarzyna Kosałka omawia właściwości smalcu, masła i margaryny.

Zobacz: Dlaczego nie należy jeść parówek

Smalec jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego i nadaje się do smażenia, ponieważ zaczyna dymić dopiero w dość wysokiej temperaturze. Wadą smalcu jest jednak to, że zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są zabójcze dla układu krążenia. Mniej kalorycznym tłuszczem pochodzenia zwierzęcego jest masło. – Masło nie nadaje się do smażenia, ponieważ szybko się pali i wytwarzane są wówczas bardzo niekorzystne dla zdrowia rakotwórcze związki – mówi Kosałka. Najmniej kalorii zawiera margaryna. Ten tłuszcz roślinny nie zawiera cholesterolu i jest wskazany dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi. Eksperta mówi, która margaryna jest dobra.

Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active/x-news 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom