1 z 5
Przewijaj galerię w dół
Faworki wg zaleceń Lary Gessler...
fot. Dzień Dobry TVN/x-news

Faworki wg zaleceń Lary Gessler
Faworki swoim kształtem przypominają złożoną kokardkę lub wstążkę. Ich nazwa wzięła się od francuskiego słowa faveur, które oznacza wąska wstążeczka, tasiemka jedwabna.

2 z 5
Przygotowywanie faworków...
fot. Dzień Dobry TVN/x-news

Przygotowywanie faworków
Długie paski ciasta, z którego będziemy formować faworki, można wycinać radełkiem (jak na zdjęciu) lub nożem.

3 z 5
Składniki na faworki...
fot. Dzień Dobry TVN/x-news

Składniki na faworki
Aby usmażyć faworki potrzebujesz: mąkę, żółtka, cukier puder, śmietanę, spirytus i smalec do smażenia.

4 z 5
Lara Gessler opowiada o pączkach. Dawniej były one wytrawne...
fot. Fot. phtorxp (Pixabay.com) 

Lara Gessler opowiada o pączkach. Dawniej były one wytrawne i przeznaczone dla ludzi z tzw. wyższych sfer. Przygotowywano je z ciasta chlebowego, a nie jak obecnie drożdżowego. Podawano je ze skwarkami, a nadziewano słoniną.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Najpiękniejsze stroiki wielkanocne. Świąteczne ozdoby, które musisz mieć

Najpiękniejsze stroiki wielkanocne. Świąteczne ozdoby, które musisz mieć

Jak urządzić mały balkon w bloku? Inspiracje na wiosnę 2025

Jak urządzić mały balkon w bloku? Inspiracje na wiosnę 2025

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Zobacz również

Domy ze schronami to prawdziwy hit. Polacy zaczęli myśleć inaczej

ROZMOWA
Domy ze schronami to prawdziwy hit. Polacy zaczęli myśleć inaczej

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera