Jak zrobić domowy dżem z czarnej porzeczki w kilka chwil? Poznaj najlepszy babciny przepis na dżem porzeczkowy

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Czarna porzeczka jest bogata w  w witaminę C, pektyny oraz inne cenne składniki, które wzmacniają odporność organizmu i łagodzą różne dolegliwości, dobrze więc mieć ją w domowej spiżarni.
Czarna porzeczka jest bogata w w witaminę C, pektyny oraz inne cenne składniki, które wzmacniają odporność organizmu i łagodzą różne dolegliwości, dobrze więc mieć ją w domowej spiżarni. 123Rf.com
Sezon na czarną porzeczkę trwa w najlepsze, więc już najwyższa pora zrobić z niej domowe przetwory na zimę. Warto zacząć od smakowitego dżemu porzeczkowego, który świetnie smakuje z ciastami, plackami, goframi i tostami. Podsuwamy tradycyjny babciny przepis na aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Sprawdź, jak łatwo możesz go zrobić w jedno popołudnie!

Spis treści

Domowy dżem z czarnej porzeczki: co będzie potrzebne?

Do przygotowania domowego dżemu porzeczkowego powinniśmy przygotować szeroki garnek i ok. 12 wyparzonych słoików o pojemności 200-250 ml. Czarną porzeczkę najlepiej pozyskać ze sprawdzonego źródła, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że nie ma w niej nadmiaru szkodliwej chemii. Unikajmy zaopatrywania się w porzeczkę w hipermarketach czy dyskontach. Po owoce na przetwory możemy się wybrać na lokalną giełdę spożywczą, gdzie często pojawiają się produkty z ekologicznych sadów. Warto też podpytać rodzinę lub znajomych, czy nie mają sprawdzonych źródeł, gdzie można kupić dobrej jakości owoce.

Czarna porzeczka na domowe przetwory na zimę powinna być w pełni dojrzała, jędrna i okazała. Uszkodzonych, nadpsutych i niedojrzałych owoców powinniśmy się pozbyć.

Najlepszy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki to jeden z prostszych w przygotowaniu przetworów na zimę. Do wykonania potrzeba zaledwie trzech składników. Podsuwamy łatwy przepis na dżem porzeczkowy własnej roboty. Zobacz, jakie to łatwe – świetnie poradzi sobie nawet kuchenny laik.

Niezbędne składniki:

  • 2 kg czarnej porzeczki;
  • 0,8-1 kg cukru,
  • ok. 150 ml przefiltrowanej wody.

Przygotowanie dżemu porzeczkowego krok po kroku:

  1. Owoce czarnej porzeczki najpierw dokładnie myjemy. Najwygodniej umieścić je w obszernej misce z zimną wodą i delikatnie przemieszać. Następnie odsączamy je na durszlaku i dokładnie płuczemy pod kranem.
  2. W kolejnym kroku pozbywamy się szypułek i gałązek, a następnie wkładamy wszystkie owoce do dużego garnka, dodajemy pół szklanki wody i przykrywamy naczynie pokrywką.
  3. Włączamy kuchenkę i podgrzewamy czarną porzeczkę do momentu, aż zacznie wrzeć.
  4. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy owoce na małej mocy palnika, co jakiś czas delikatnie je mieszając, żeby nie przywarły do dna.
  5. Gdy owoce znacznie zmniejszą swoją objętość i puszczą sok, stopniowo dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i nadal gotujemy.
  6. Gdy masa owocowa zrobi się bardzo gęsta, wyłączamy palnik. Konsystencja jest idealna, gdy po rozgarnięciu owoców nie pojawia się między nimi sok.
  7. Jeśli lubimy dżem o konsystencji musu, pod koniec gotowania możemy owoce ostrożnie zblendować, żeby nie pochlapać czarną porzeczką kuchennego blatu, ściany i frontów.
  8. Teraz możemy nakładać gorący dżem do słoików, zostawiając na górze ok. 1 cm wolnej przestrzeni i mocno je zakręcając.
  9. Czas na pasteryzację. Dno szerokiego garnka wyściełamy ścierką i umieszczamy na niej słoiki z dżemem w niewielkiej odległości od siebie. Nie powinny się stykać.
  10. Do rondla wlewamy wodę do ok. 3/5 wysokości słoików.
  11. Ustawiamy palnik na średnią moc i doprowadźmy wodę w garnku do wrzenia.
  12. Następnie zmniejszamy moc grzania i pasteryzujemy dżem porzeczkowy przez 10-15 minut.
  13. W kolejnym kroku ostrożnie wyjmujmy słoiki z garnka, obracamy je do góry dnem i zostawiamy na kuchennym blacie do ostygnięcia.
  14. Po całkowitym ostudzeniu możemy już dżem odwrócić i wstawić w chłodne, suche i ciemne miejsce, najlepiej do spiżarki czy piwnicy. Smacznego!
Dodaj firmę Autopromocja

Stoły na miarę Twojej rodziny

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom