Polecamy potrawy z jesiennych warzyw przygotowane przez Anię Starmach. Ekspertka kulinarna przedstawia przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną i orzechami, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym, który nazywa lazanią dla wegetarian. Wśród polecanych dań jest również makaron z dynią, pomidorami i boczkiem.
Dowiedz się: Jak uprawiać cukinię w ogrodzie
– Przygotowując te jesienne warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – mówi Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy, takie jak: czosnek, czy papryka, to przemieniają się one cudownie, w przepyszne dania – dodaje. Ekspertka wspomina także o tym, że niektóre z tych warzyw można jeść na surowo. Na surowo można jeść cukinię. Nie wolno natomiast jest surowego bakłażana, ponieważ roślina ta zawiera szkodliwą alesolaninę.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
