Dlaczego jesienią warto jeść dynię? Rozmawiają o tym kucharz Piotr Grajewski oraz dietetyk Martyna Grzybek. – Dynia jest bogactwem wszelkich witamin – mówi Grzybek. – Możemy wykorzystać ją na wszelki sposób. Dynia pomaga przede wszystkim w ochronie układu sercowo-naczyniowego, podwyższeniu odporności i przy diecie odchudzającej – dodaje dietetyk. Dynia jest również źródłem karotenu, który jest bardzo dobry źródłem antyoksydantów, więc oczyszcza nasz organizm od wolnych rodników. Karoten dobrze wpływa również na wzrok i stan skóry.
Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active/x-news
Jak powinniśmy przyrządzać dynię, by to dobroczynne warzywo nie znudziło się nam? Z dyni można przygotować kilkadziesiąt różnych potraw. Aby jej smak nie był mdły, powinniśmy dynię odpowiednio przyprawiać. Można dodawać do nie przyprawy oraz inne warzywa (np. chrzan). __
Polecamy: Przepisy na pyszne dania z dyni
Kto powinien jeść dynię?
W naszym klimacie mamy do dyspozycji około dwudziestu kilku gatunków dyni. Podczas, gdy na świecie jest ich aż 760.
Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active/x-news
