Większości z nas palenie w sezonie grzewczym kojarzy się z dorzucaniem do rozpalonego pieca kolejnych porcji opału. Jednak jest to metoda nieefektywna i nieekonomiczna. Nowa porcja paliwa dołożona do paleniska na wierzch warstwy żaru ogranicza przepływ ciepłego powietrza w kotle i w efekcie duża część opału, zamiast tworzyć dodatkowe ciepło, zamieniana jest w dym. Z tego również powodu przy każdym dołożeniu węgla lub drewna powstaje mnóstwo szkodliwego gęstego dymu i sadzy – tym więcej, im więcej dokładamy opału.
Warto wiedzieć: Proste sposoby na niższe rachunki za ogrzewanie
Gdy spalanie przebiega prawidłowo – spaliny są czyste, bo zawierają tylko bezbarwne gazy i parę wodną. Jeśli technika spalania jest nieprawidłowa, to efekty są widoczne od razu. Z komina wydobywa się dym, czyli spaliny zanieczyszczone pyłem. Tymczasem właściwa technika spalania paliw polega na tym, by spalać bez dymu.
Jak palić w kotle oszczędnie i efektywnie
Najbardziej efektywnym finansowo i energetycznie oraz najczystszym sposobem ogrzewania domu z wykorzystaniem paliw stałych jest tzw. rozpalanie pieca od góry. Zasada ta polega na przeniesienie warstwy żaru z dołu na górę paleniska. W ten sposób dym wydostający się z warstwy zimnego jeszcze opału musi przejść przez żar, gdzie ulega prawie całkowitemu spaleniu. Dzięki temu do komina nie lecą trujące spaliny, a zamiast dymu powstaje więcej ciepła.
Zasady rozpalania pieca od góry
- Opał układaj na pusty ruszt, od najgrubszych do najmniejszych brył węgla lub drewna. Na górę połóż rozpałkę.
- Na wierzchu połóż grubsze drewno rozpałkowe – kawałek przy kawałku. Dodaj jeszcze jedną warstwę drewna, ale z patyków grubości kciuka.
- Podpal rozpałkę i zamknij górne drzwiczki. Rozpalanie wraz ze spalaniem substancji lotnych zajmie ok. 60 minut.
- Od momentu rozpalenia do chwili, aż żar zejdzie do samego rusztu palenisko potrzebuje stałego dopływu powietrza.
- Temperaturę pieca można zmniejszyć przymykając drzwiczki. Otwarcie drzwi spowoduje wzrost temperatury.
- Po rozpaleniu nie trzeba dorzucać opału, aż do ponownego rozpalenia.
- Piec będzie grzał ok. 6-8 godzin, w zależności od ilości opału.
Rozpalanie od góry można stosować w różnego rodzaju piecach, w tym kuchennych, kaflowych, kominkach oraz prostych i powszechnie używanych kotłach zasypowych. Jest to technika w pełni bezpieczna.
Korzyści palenia w piecu od góry
Rozpalanie od góry jest proste i ma wiele zalet. Najważniejsze plusy tej metody:
- Oszczędność pieniędzy – rozpalając od góry możesz zaoszczędzić nawet do 30 proc. opału.
- Zdrowie – emitujesz o wiele mniej dymu i trujących pyłów oraz nieprzyjemnego zapachu .
- Komfort cieplny w domu – równomierne grzanie i komfort cieplny nawet do 8 godzin.
- Wygoda i oszczędność czasu – po rozpaleniu się pieca nie trzeba nic przy nim robić, ani dokładać nowej porcji opału, ani pilnować czy palenisko wygasło.
- Dłuższa żywotność instalacji grzewczych – nie zapychasz jej sadzą.
Czym (nie)palić w piecu?
Węgiel, niemalowane i nieimpregnowane drewno, pellet i brykiet ze słomy – każdy z tych paliw można palić w sposób przyjazny dla zdrowia i portfela. Należy wystrzegać się opału wilgotnego – świeżego lub źle wysuszonego drewna albo tzw. mułu węglowego, który jest wilgotną mieszaniną węgla i skał. Używanie mokrego opału to strata pieniędzy i zagrożenie dla zdrowia – część energii zużywana jest na odparowanie wody a wilgotne paliwo wydziela dużo trującego dymu.
Dowiedz się:Czym ogrzewać dom, żeby ograniczyć zjawisko smogu?
Nigdy natomiast nie powinno się wrzucać do ognia śmieci, w tym plastikowych butelek, folii, papieru kolorowego czy puszek, ponieważ podczas spalania tworzyw sztucznych wytwarzają się trujące pyły i rozprzestrzeniają po pomieszczeniach, w których przebywamy. Ponadto, kotły czy piece po prostu nie są przystosowane do spalania tego typu przedmiotów, co może doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.
Skutki zdrowotne złego ogrzewania i zanieczyszczeń powietrza
Ogrzewanie budynków jest źródłem 88 proc. wszystkich znajdujących się w powietrzu trujących związków chemicznych. Podczas procesu spalania wytwarzają się m.in. pyły i metale ciężkie, które wywołują schorzenia układu oddechowego, krwionośnego i nerwowego, a także powodują raka. Problem zanieczyszczenia powietrza dotyczy zarówno obszarów wiejskich jak i miast. Szacuje się, że każdego roku z powodu smogu umiera ponad 4 mln ludzi na świecie.
To może Cię zainteresować: Ogrzewanie domu a ekologia
